Fruitvliegjes bestrijden: de beste tips

Fruitvliegjes bestrijden Ferokill

Fruitvliegjes staan ook bekend als gistvliegjes of banaanvliegjes en zijn verzot op fruit. Doordat we een hele tijd regen gehad hebben en dan opeens extreme warmte, zijn ze nu talrijk aanwezig in en rond onze huizen. Ze richten geen schade aan, maar zijn wel vreselijk irritant en onhygiënisch. Met onze tips kan je in een handomdraai fruitvliegjes bestrijden.

 

Fruitvliegjes in huis

Bij je thuis kan je fruitvliegjes bestrijden door hun voedingsbron weg te nemen. Controleer je keuken grondig op achtergebleven en eventueel rottend fruit of groenten en gooi ze weg of stop ze in de koelkast. Maak nadien ook de oppervlakken goed schoon zodat alle resten van het voedsel weg zijn.

 

Fruitvliegjes in de horeca

Voor uitbaters van horecazaken zijn fruitvliegjes natuurlijk een veel groter probleem. Ze zijn onhygiënisch en schrikken klanten af. Dat is uiteraard niet goed voor het imago van de zaak. Een plaag van fruitvliegjes kan je dus beter voorkomen dan genezen. Gelukkig heeft  Ferokill enkele praktische tips. Zorg bijvoorbeeld dat je toog goed afloopt en er geen drank in blijft staan. Maak de afloop geregeld schoon met water en zeep. Vraag de leverancier om geregeld het leeggoed te komen ophalen zodat de lege flesjes van zoete drankjes geen fruitvliegjes aantrekken. We zien het probleem niet alleen in de horeca, maar bijvoorbeeld ook bij bakkers. Fruitafval bijvoorbeeld gaat gisten en met de warmte lokt dat heel wat vliegen.

 

Fruitvliegjes in de retail

Ook in supermarkten zijn fruitvliegjes heel schadelijk voor het imago en de verkoop. Als klanten ze zien, kopen ze hun verse producten liever ergens anders.

 

Hoe kan ik zelf fruitvliegjes bestrijden?

Er bestaan heel wat huis-, tuin- en keukentips voor de bestrijding van fruitvliegjes. Zo zouden ze een hekel hebben aan de sterke geur van verschillende kruiden zoals kruidnagel, lavendel, dille, salie en knoflook. Je kan ze ook in een fles lokken met wat alcohol en wachten tot ze dronken worden en verdrinken. Of meng wat azijn met afwasmiddel in een schaaltje. De vliegjes komen af op de geur van azijn en verdrinken vervolgens doordat ze blijven hangen in het afwasmiddel. Al deze middeltjes werken niet helemaal perfect. De beste methode vergt een iets professionelere aanpak.

De vliegenlamp

Het UV-licht van een vliegenlamp trekt de fruitvliegen aan en de kleefplaat aan de achterkant zorgt ervoor dat ze blijven plakken. Ze vangt de vliegjes in hun geheel en kan dus veilig in de buurt van voedsel gezet worden.

Het vliegenpotje

Deze kleine potjes bevatten een vloeistof waar fruitvliegjes door aangetrokken worden. Zodra ze in het potje geraken, kunnen ze er niet meer uit. Dit is een zeer hygiënische manier om fruitvliegjes te verdelgen, maar minder geschikt voor grote huizen, kantoren of horecazaken omdat je dan heel veel potjes nodig hebt.

Andere verdelgingsmiddelen die je zelf kan gebruiken, ontdek je in ons artikel over vliegen bestrijden. Laat vliegen geen plaag worden en bestrijd ze meteen.

Kom te weten hoe Ferokill vliegen bestrijdt

Gerelateerde berichten