Houtworm herkennen en voorkomen doe je zo

houtworm herkennen en voorkomen

Houtwormen zijn tijdens de zomermaanden heel actief, maar weinig mensen merken ze op in huis. De beestjes kunnen veel schade aanrichten aan houten meubels, balken, trappen en vloeren. Lees dus snel hoe je houtwormen kan herkennen en geef hen geen kans bij jou thuis. Toch last van houtworm? Contacteer ons dan meteen!

 

Houtwormen zijn een verzamelnaam voor de larven van verschillende keversoorten die zich tegoed doen aan hout, maar eigenlijk is ‘houtboorder’ een meer correcte term. Tijdens zijn eerste levensfase eet de houtworm zich een weg door je houten constructie. De larve boort zich door je meubels, steunbalken, trappen of houten vloeren en verstopt zich daar. Ze verkiezen zachte houtsoorten boven hardere soorten die moeilijker te knagen zijn. Ook vochtig hout hebben ze graag omdat het malser is.

Een soort die veel schade aanricht is de boktor. Die kan je soms zelfs horen knagen en de gaatjes die hij maakt, zijn bijna zo dik als je pink. Zelf nagaan met welke soort je te maken hebt, is praktisch onmogelijk. Daarvoor heb je een microscoop en voldoende kennis nodig. Naast de boktor heb je ook de gewone houtkever, de grote houtkever, de houtwormkever, de heipaalkever, de bonte knaagkever, de klopkever en de spinthoutkever.

 

Hoe herken je houtwormen?

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je met houtworm te maken hebt in je huis. We sommen ze even op.

Houtworm maakt geluid

Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.

Houtworm maakt gaatjes in hout

Zie je kleine gaatjes van ongeveer 1 mm in je meubels, houten vloer of andere houtconstructies in huis? En kan je met een priem, een schroevendraaier of een mesje diep in zo’n gaatje peuteren? Valt er een heel fijn meel uit je houtconstructies? Dat kan betekenen dat een horde houtwormlarven tot diep in het hout is doorgedrongen.

Je vindt kleine houtwormkevers in huis

Vind je kleine bruine of grijzige kevertjes met een stompe snuit in huis, niet groter dan een paar millimeter of – in het geval van boktor – centimeter? Dit is het moment om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Zodra de kevertjes hun larven op je houtconstructies loslaten, kan de schade aanzienlijk worden.

Als je een van die dingen hoort, ziet of vindt, is de kans groot dat je met één van deze vier in huis zit: de huisboktor, de kleine houtwormkever of meubelkever, de grote houtwormkever of bonte knaagkever, de spinthoutkever of parketkever. Het is belangrijk om te weten waar je precies mee te maken hebt, want elke soort vraagt een andere manier van bestrijding en verdelging.

 

Houtworm in meubels of vloer: onderschat de schade niet

Als je houtworm ongestoord zijn gang laat gaan, kan de schade aan meubels, vloeren en houtconstructies enorm oplopen. De stevigheid van het hout wordt volledig aangetast.

Dit kan voor gevaarlijke situatie zorgen in huis, en zeker in oudere huizen. Denk maar aan de schade die houtworm kan aanrichten in houten dakconstructies. Dat wil je echt niet meemaken.

Onderschatting van het probleem is dus uit den boze, ook voor de kleinere soorten houtworm. Ja, de boktor is de grootste, de meest vraatzuchtige en daarom de meest schadelijke, maar andere soorten houtworm moeten op termijn niet onderdoen.

Hoe kan ik houtwormen voorkomen?

Soms komen de larven in je huis terecht bij de aankoop van tweedehandsmeubels of wanneer je bijvoorbeeld hout voor de kachel van buiten mee naar binnen brengt. Zodra de houtworm binnen is, kan hij zich verplaatsen naar je andere meubels of houten constructies.

Je kan hout preventief laten behandelen met verf, lak, vernis, boenwas of beits. Een houtkever verkiest onbehandeld hout om zijn eitjes achter te laten. Ook heeft hij een voorkeur voor vochtig hout. Verlucht daarom altijd goed de ruimtes in huis en geef vocht geen kans.

 

Zit je met houtwormen in huis? Raadpleeg dan een professionele ongediertebestrijder. FEROKILL komt bij je langs om de schade op te meten en hun bestrijdingsmethode voor te stellen. Wacht niet te lang om hulp in te schakelen. Hoe langer je de houtwormen vrij spel geeft, hoe meer schade ze aanrichten.

Contacteer ons meteen

Gerelateerde berichten

  • zelf houtworm bestrijden

    Kan je zelf houtworm bestrijden?

    Houtwormen blijven vaak lang onopgemerkt in huis, maar ze kunnen wel ernstige schade aanrichten. Je houten draagbalken worden instabiel of je houten kast valt uit elkaar. Je kan het ongedierte daarom maar beter buitenhouden, maar kan je houtwormen ook zelf bestrijden?  ...

    Lees meer >

  • Houtworm bestrijden met trucjes van Tante Kaat

    Ook tegen houtwormen kan je zelf aan de slag met huis-, tuin- en keukenmateriaal. Maar zijn die trucjes van Tante Kaat wel altijd even effectief? We sommen een aantal doe-het-zelfmiddeltjes op en geven ons verdict....

    Lees meer >

  • houtworm bestrijden

    Hoe effectief houtworm bestrijden

    Houtwormen kunnen in je huis veel schade aanrichten. Je houten balken kunnen instabiel worden of je houten kast staat op instorten. Zie je kleine gaatjes in het houtoppervlak en valt er stof uit? Dan is de kans groot dat je met houtwormen zit.  ...

    Lees meer >