Kakkerlakken: veelgestelde vragen

Iedereen kan zich wel een beeld vormen bij kakkerlakken en het is meestal niet positief. Terecht, want de beestjes zijn geen aangename huisgenoten en kunnen ziektes met zich meebrengen. FEROKILL biedt je het antwoord op de 9 meest gestelde vragen over kakkerlakken:

 

Hoe weet ik of ik kakkerlakken heb?

Als je bij je thuis uitwerpselen vindt die lijken op gemalen koffie, dan is de kans groot dat je met kakkerlakken zit. De kleine puntjes zijn ongeveer 1 millimeter groot en kunnen ook lijken op inktvlekken. Uitwerpselen betekenen dat de kakkerlak zijn schuilplaats vlakbij gemaakt heeft en een goede voedselbron gevonden heeft. Vaak zie je ook doorzichtige velletjes op de vloer of in en rond je keukenkasten. Dat komt omdat kakkerlakken vervellen en hun afgeworpen huid achterlaten. Ze verspreiden verder een onaangename geur in huis, zeker als ze met veel zijn.

 

Hoe kan ik kakkerlakken buiten houden?

Kakkerlakken kunnen zich door de kleinste gaatjes wurmen op zoek naar een vochtige, warme ruimte. Je huis vaak luchten en niet te warm stoken maakt het een minder aantrekkelijke plek om te nesten, maar de enige manier om de beestjes buiten te houden, is alle kieren goed te dichten.

 

Hoe kan ik kakkerlakken vangen?

Kakkerlakken zijn razendsnel, ze kunnen tot wel 5 kilometer per uur lopen. Het is dus niet eenvoudig om ze te vangen, maar je kan wel ’s nachts een vochtige dweil in de buurt van hun nest leggen. Daar kruipen ze dan onder op zoek naar een warme, vochtige schuilplaats. De volgende dag kan je ze doodtrappen en met dweil en al in een dichtgebonden zak weggooien. Toch pak je zo de plaag zelf niet aan.

Je kan ook een kartonnen lijmval met lokstof plaatsen om de kakkerlakken te vangen. Dit gebruik je best voor detectie. Als je met een plaag zit, laat je best een professional langskomen.

Hoe groot worden kakkerlakken?

De kakkerlaksoort die in België het vaakst voorkomt, is de Duitse kakkerlak. Die wordt ongeveer 1 tot 2,5 centimeter groot en kan je herkennen aan de twee zwarte strepen over zijn borstschild.

 

Hoe oud worden kakkerlakken?

Hoewel kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar oud zijn, worden ze zelf niet erg oud. De gemiddelde levensduur van een Amerikaanse kakkerlak is slechts een jaar.

 

Kunnen kakkerlakken vliegen?

Verschillende soorten kakkerlakken hebben wel vleugels, maar kunnen enkel korte afstanden al zwevend overbruggen door wat te fladderen.

 

Blijven eitjes van kakkerlakken aan mijn schoen hangen?

Het is een hardnekkig verhaal dat als je op een kakkerlak trapt, je de eitjes meeneemt aan de onderkant van je schoen en die dan later uitkomen. Dat is niet helemaal correct. Vrouwtjes leggen hun eitjes in een pakketje en dragen dat soms bij zich. Trap je op deze kakkerlak, dan trap je ook dat eipakket kapot. De eitjes kunnen echter niet overleven buiten het pakket.

 

Zijn kakkerlakken schadelijk voor je gezondheid?

Kakkerlakken kunnen bacteriën met zich meedragen en de uitwerpselen en huidvelletjes lokken vaak ernstige allergische reacties uit, vooral bij mensen met aanleg voor allergieën of astma.

 

Hoe kan ik kakkerlakken bestrijden?

Het bestrijden van kakkerlakken laat je beter over aan een professionele ongediertebestrijder zoals FEROKILL. Zij sporen de kakkerlakken bij je thuis op en brengen een speciale lokaasgel aan in de buurt van hun schuilplaatsen en voedingsbronnen. Na een drietal weken herhaalt FEROKILL het proces voor de beestjes die uit de achtergebleven eitjes kwamen in de tussentijd.

 

Hulp nodig om de kakkerlakkenplaag bij je thuis te verdelgen? Contacteer snel de professionele ongediertebestrijders van FEROKILL en verjaag de beestjes uit je huis.

Contacteer ons

Gerelateerde berichten