6 interessante weetjes over mieren

weetjes over mieren

Mieren zijn fascinerende diertjes die een samenleving op zich vormen met hun eigen regels en gewoonten. Het is niet zonder reden dat mensen thuis een kolonie houden om te bestuderen. Maar wist je ook deze 6 interessante feiten over mieren al?

 

1. Mieren hebben weinig natuurlijke vijanden

Er zijn maar weinig dieren die mieren eten. Je hebt natuurlijk de miereneter, maar die komt bij ons niet voor. Dat maakt dat mieren erg lang kunnen leven. Bij de tuinmier worden de werksters tussen 2 en 7 jaar oud, maar de koningin van de kolonie kan tot wel 15 jaar oud worden.

 

2. Mieren hebben geen longen of oren …

Hun lijf is zo klein dat er geen longen meer in passen. Ze ademen via ‘syphonen’ of kleine openingen aan de zijkant van hun lijf. Om te horen gebruiken ze de vibraties in de ondergrond die opgepikt worden door een orgaan dat zich onder de knie van de mier bevindt.

 

3. … maar wel twee magen

De plaats die ze uitsparen zonder longen, gebruiken ze voor hun tweede maag. In hun eerste maag verteren ze hun voedsel, maar in de tweede maag bewaren ze voedsel om te delen met andere mieren. Dat proces heet ‘trophallaxis’ en zo voeden ze de mieren die in het nest achterblijven.

 

4. Mieren kunnen tot 50 keer hun eigen gewicht dragen

Hoe kleiner dieren zijn, hoe sterker ze zijn in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Bij grotere dieren en mensen neemt het gewicht sneller toe dan de kracht. Een mier kan daardoor gemakkelijk tot 50 keer zijn eigen gewicht tillen. Dat verklaart waarom ze er met onze voedselresten vandoor kunnen gaan.

 

5. De beestjes houden een soort winterslaap

Mieren halen hun energie uit warmte en zijn daardoor zeer actief in de lente en zomer. Tijdens de winter gaan ze over in een inactieve fase en bewegen ze veel trager of zelfs helemaal niet. Daarom komen mierenplagen dus voornamelijk voor bij warm en zonnig weer.

 

6. Mieren nemen steeds dezelfde route

Zodra een mier een voedselbron gevonden heeft, waarschuwt ze haar collega’s en vormen ze een ‘mierstraat’ om het voedsel mee te nemen naar hun nest. Ze wandelen daarbij allemaal langs dezelfde route heen en terug naar hun nest.

 

Ook al zijn mieren fascinerende insecten, we krijgen ze liever niet in huis. Ze zijn niet gevaarlijk en je kan ze gerust zelf bestrijden met behulp van onze doeltreffende producten, maar soms is de plaag zo groot dat je ze niet onder controle krijgt. Dan kan je de professionele hulp van FEROKILL inroepen. De eerste stap bij het bestrijden van mieren is het nest vinden. Dan gebruiken we een soort vloeibare insecticide dat in het nest loopt en zo de mieren doodt. Als we het nest niet vinden of het ligt op een moeilijkere locatie, bijvoorbeeld aan een parketvloer, dan werken we met een lokstof of –gel die door de mieren meegenomen wordt naar het nest.

 

Op zoek naar professionele hulp bij het bestrijden van een mierenplaag in huis? Aarzel niet om onze professionele ongediertebestrijders te contacteren of neem een kijkje in onze webshop voor degelijke en veilige bestrijdingsmiddelen.

Ontdek alles over mieren bestrijden

Gerelateerde berichten