Help, ik zit met kevertjes in huis! Dit zijn de meest voorkomende voorraadinsecten

voorraadinsecten

Ontdek je kleine gaatjes in de verpakkingen van voedingswaren in je voorraad of stockage? Of zie je af en toe een mot vliegen in je oplagruimte? Dan zit je misschien met voorraadinsecten, zoals kleine kevers of motten. Hoe kan je ze herkennen en wat richten ze aan? Je leest het hier.

 

Welke voorraadkevers en –motten kunnen voorkomen in jouw kast of opslag? Dit zijn de meest voorkomende voorraadinsecten:

 

Broodkever

Een broodkever is een ovaalvormige voorraadkever die verzot is op graanproducten. Hij heeft een roodbruine kleur en is bedekt met geelachtige haartjes. Een volwassen broodkever is zo’n 2 à 3,5 mm lang. Hij houdt van warmte en allerlei droge voeding. Hij verkiest vooral bloem, brood, pasta of griesmeel, maar kan ook leer, kruiden en specerijen of drankconcentraten aantasten. De broodkever legt zijn eitjes in de voedingsbron, waardoor de uitgekomen larven ook van de voorraad beginnen eten. Hij kan dus grote schade toebrengen aan graanschuren, winkelstock of voorraadkamers. De larven banen zich zelfs een weg door zilver-, lood- en aluminiumfolie. Als de verpakking van voedingsmiddelen kleine, ronde gaatjes heeft, kan het zijn dat je met broodkevers zit. Schud je de verpakking leeg, dan vind je vaak de achtergebleven cocons van de larven.

 

Graanklander

De graanklander is een van de kleine kevers die tot de klandersoorten behoren. Ze hebben een lange snuit en een cilindervormig lijf in een donkerbruine of zwarte kleur. Ze worden slechts 2 tot 4 mm lang en boren zich door graanproducten heen. De graanklander lijkt heel erg op de rijstklander en maisklander, maar hij is donkerder. Een vrouwtjeskever boort een gaatje in een graankorrel en legt daarin een eitje. Omdat ze 2 à 3 eitjes per dag kunnen leggen en lang leven, zit je al snel met een ware plaag. Uit elk eitje komt een larve of ‘korenworm’ die de graankorrel leeg eet en zich daarna verpopt in het omhulsel. Een plaag die niet tijdig bestreden wordt, kan dus al snel de hele graanvoorraad opeten.

 

Graanmot

De graanmot is een zwart-witte nachtvlinder die ongeveer 13 mm lang wordt. Ze leggen hun eitjes in graanproducten en andere voedingswaren. Na 1 à 2 weken komen die eitjes uit en eten hun rupsen zich een weg door het voedingsproduct. Ze kunnen veel schade aanrichten aan voedselvoorraden met hun uitwerpselen en cocons of door verpakkingen aan te tasten.

 

Vruchtmot

De vruchtmot wordt ook wel Indische meelmot genoemd en lijkt op de graanmot. Deze mot is zo’n 7 tot 9 mm lang. Zijn vleugels zijn wit of geelachtig met een roodbruin uiteinde. Ze leggen ook hun eitjes in voedingswaren zoals koffie, tabak, gedroogde groenten en fruit, granen, bonen, noten en zaden. Zodra de larven uitkomen, banen ze zich een weg naar buiten door de verpakking.

 

Meelmot

De meelmot is even groot als de vruchtmot, maar heeft een zwarte kleur met een grijs zigzagpatroon over zijn vleugels. Meelmotten eten bijna uitsluitend bloem, tenzij dat niet voorhanden is. Hun larven hebben een roze of groene schijn en een bruine kop. De volwassen motten vliegen enkel in het donker. Ze zijn dus moeilijker te ontdekken in je voorraad.

 

In een bakkerij, magazijn of in de horeca en voedingsindustrie kan een plaag van deze bruine kevers of deze motten bovendien heel wat geld kosten. Voedselvoorraden worden onbruikbaar en de voedselhygiëne kan niet langer gegarandeerd worden. Schakel dus zo snel mogelijk de professionele ongediertebestrijders van FEROKILL in om de schade in te perken en de kevers of motten in je voorraad te verdelgen.

Schakel Ferokill in

Gerelateerde berichten