Zijn muizen gevaarlijk? Dit moet je weten!

muizen gevaren blog

De gevaren van muizen in de buurt zijn reëel. Ze dragen bepaalde ziektes over op mens en dier, en brengen heel wat materiële schade aan. Bovendien hebben een aantal mensen een muizenfobie. Het is dus absoluut noodzakelijk om ze uit de buurt van je huis te houden, en om muizen aan te pakken wanneer je er toch last van hebt.

Muizen dragen ziektes mee

In de urine, de keutels en het speeksel van muizen zitten partikels van ziektes. Die kunnen op mensen, vee en huisdieren (katten en honden) worden overgedragen. Dit is de belangrijkste reden om muizen uit je buurt te houden. Aarzel dus niet om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

We sommen de meest voorkomende ziektes op.

Leptospirose (ziekte van Weil) door muizen

Leptospira is een bacterie die in de nieren van muizen leven. De diertjes zelf hebben er geen last van, maar laten de bacterie wel achter wanneer ze urineren. Mensen en dieren die in contact komen met de urine of besmet water kunnen leptospirose of de ziekte van Weil oplopen.

De gevolgen van die ziekte kunnen ernstig zijn, van een grieperige toestand tot nierproblemen. In zeldzame gevallen is de ziekte levensbedreigend. Met een tijdige behandeling loopt het meestal goed af. Ook je huisdieren kunnen besmet geraken.

De symptomen zijn koorts, gewrichtspijn, spierpijn, plotse hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Hantavirose door muizen

Hantavirose kan je krijgen door in contact te komen met partikels van het hantavirus, meestal door inademing. Het virus houdt zich schuil in de uitwerpselen van de huismuis.

Huisdieren worden niet ziek van het virus, maar blijven wel voor de rest van hun leven drager.

Voor de mens ligt het een beetje anders, ook al zorgt hantavirose meestal niet voor ernstige complicaties. Mensen krijgen een onschuldige griep die vanzelf weer overgaat. Maar zeg nu zelf: een grieperige periode voorkom je liever.

De symptomen zijn hoofdpijn, buikpijn, een misselijk gevoel, koorts en spierpijn.

Salmonella door muizen

Muizen kunnen ook drager zijn van de salmonellabacterie. Als muizen met hun ontlasting in aanraking komen met je voedsel, kan je zelf besmet raken en een voedselvergiftiging oplopen. Salmonella-overdracht door muizen is vooral een probleem voor de veeteelt, maar er zijn al gevallen vastgesteld waarbij mensen rechtstreeks door de aanraking met muizen besmet raakten met de salmonellabacterie.

De symptomen zijn buikpijn, diarree, misselijkheid en koorts.

Knaagschade van muizen

Naast de gezondheidsrisico’s is er ook de materiële schade die muizen kunnen aanrichten. Eens muizen in huis zijn, laten ze in hun zoektocht naar voedsel knaagsporen na. Dat komt omdat de voortanden van muizen blijven groeien. Ze houden hun tanden kort door ze in meubels, isolatiemateriaal, kabels en etenswaren te zetten.

Muizen zijn behendig en niet bang om de hoogte op te zoeken. Ze kruipen dus zonder problemen op je rekken of meubels. Neem meteen contact op met een ongediertebestrijder als je knaagsporen tegenkomt.

Muizenfobie

Het klinkt als een overgeacteerde scène uit een zwart-witfilm van de oude doos. Een muis passeert en meteen staat er iemand op een stoel en slaakt een dramatische gil.

Zo van de pot gerukt is dat tafereel nu ook weer niet. Er zijn mensen met een hardnekkige muizenfobie. Die mensen hebben liever geen muizen in huis. Bespaar jezelf dus een hoop stress door een professional in te schakelen.

Wil je graag deze risico’s vermijden? Heb je muizenkeutels of knaagsporen ontdekt in huis? Wil je weten wat je zelf kan doen om muizen te bestrijden en hoe een professionele ongediertebestrijder kan helpen?
Lees dan alles over muizenbestrijding

Gerelateerde berichten

  • winter ongedierte

    Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

    Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe......

    Lees meer >

  • rat keuken

    Het verschil tussen rat en muis: welk beestje heb je in huis?

    Wanneer je iets hoort knagen in je koekenkast of kabels, gaat het meteen ook knagen in je hoofd: zit ik met een muis of met een rat? Eens je die zaak hebt uitgeklaard, weet je ook nog niet met welke muis of rat je zit. Heb je last van de......

    Lees meer >

  • zelf muizen bestrijden

    Zelf muizen bestrijden doe je zo

    Muizen lijken op het eerste zicht schattige beestjes, maar je hebt ze toch liever niet in huis. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat schade aanrichten aan je meubels of zelfs ziektes overdragen. Snel zijn is dus de boodschap. In dit artikel leggen we uit hoe je ze zelf kan bestrijden en......

    Lees meer >