Wat zijn de BRC-richtlijnen voor voedselveiligheid?

brc-richtlijnen

Het BRC staat voor British Retail Consortium en is een controle- en kwaliteitssysteem om de voedselveiligheid en hygiëne te garanderen in de voedingsindustrie. Het wordt ook wel de BRC Food Standard genoemd. Lees hier alles wat je moet weten.

De BRC-richtlijnen omvatten verschillende regels uit de ISO-9000, HACCP en specifieke voorwaarden op het gebied van management en informatievoorziening. In de kwaliteitscontrole moeten bijvoorbeeld zowel omgeving als product, proces en personeel opgenomen worden. Enerzijds bestaat er zo een protocol voor wie de voedingsindustrie moet inspecteren en anderzijds bestaat er een technische standaard in de vorm van een uitgebreide checklist voor het bedrijf in kwestie.

 

Wat is het verschil met HACCP?

De BRC Food Standard werd ontwikkeld in 1998. Deze norm was oorspronkelijk niet opgesteld voor bedrijven die opslag of distributie van voedsel verzorgden en dat zorgde voor problemen. In 2015 werd daarom al een zevende versie van het protocol opgesteld, maar daarnaast gelden er ondertussen ook andere normen voor de voedingsindustrie. Een van die andere normen is het HACCP of het Hazard Analysis Critical Control Points-systeem. Dat is een methode waarbij alle risicopunten op het vlak van voedselveiligheid in kaart gebracht en behandeld worden. Het verschil tussen beide normen is vandaag zeer klein.

Voldoet het bedrijf aan de basisvereisten van het BRC, dan ontvangt het een officieel certificaat. Kiest het bedrijf ervoor om ook aan de aanvullende eisen te voldoen, dan wordt dat ook vermeld op het certificaat. Er zijn heel wat verschillende sectoren waarin strenge maatregelen gelden voor wie omgaat met voedsel of etenswaren en die dus zo’n certificaat nodig hebben. Niet enkel de voedingsindustrie moet voldoen aan de normen, ook horeca, supermarkten of de veeteelt. Daarnaast maakt ook ongediertebestrijding een belangrijk deel uit van de strenge normen.

 

Preventieve ongediertebestrijding

Om te voldoen aan de voedselveiligheidsnormen, ben je als bedrijf verplicht een ongediertebestrijdingsplan te hebben. Daarin toon je aan dat je bedrijf de nodige stappen onderneemt om ongedierte buiten te houden. In dat plan moeten volgende zaken absoluut aan bod komen:

  1. Een duidelijk grondplan van de site met de locatie van de lokdozen voor ongedierte.
  2. Een gedetailleerd rapport met de hoeveelheid gif per lokdoos en de vangst.
  3. Alle technische info over het gebruikte lokaas.
  4. Een overzicht van de uitgevoerde acties.

Het ongediertebestrijdingsplan bewaar je in een goed geordende en overzichtelijke map die steeds ter plaatse ligt en regelmatig aangevuld wordt. Je moet dus op papier kunnen aantonen dat je preventief aan ongediertebestrijding doet. FEROKILL helpt je graag bij het opstellen van het ongediertebestrijdingsplan en levert het samen met alle extra info die je nodig hebt in een handige FPC-map.

 

Bij FEROKILL kan je rekenen op een professioneel ongediertebestrijdingsplan met optimale opvolging achteraf. Onze medewerkers hebben heel wat jaren ervaring op het gebied van ongediertebestrijding. Wij blijven steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector en verzekeren een snelle en doordachte aanpak.

Ontdek ons aanbod voor bedrijven

Gerelateerde berichten

  • Zo vermijd en bestrijd je een vliegenplaag in de horeca- of voedingssector

    Ze draaien in cirkels aan je plafond, zoemen tegen je ramen of landen op je huisbereide maaltijd: vliegen. Vreselijk irritant zijn ze, en daarbovenop ook onsmakelijk. Daarom houd je ze niet alleen graag uit je huis, maar ook uit je bedrijf – zeker wanneer je in de horeca- of voedingssector......

    Lees meer >

  • ongedierte hotels

    Ongedierte in hotels: wat kan ik doen?

    Plekken waar veel mensen samenkomen én voedingswaren behandeld worden, zijn een aantrekkelijke thuis voor tal van ongedierte. Van vliegende tot kruipende insecten, knaagdieren en voorraadinsecten, een hotel is om die redenen een waar paradijs voor ongedierte....

    Lees meer >

  • ongedierte bakkerij

    Ongedierte in de bakkerij: zo pak je dat aan

    Als bakker heb je meer dan genoeg aan je hoofd en wil je je focussen op de kern van je zaak, namelijk heerlijk brood verkopen. Ongedierte kan je dan ook missen als de pest. Ontdek hier alles over ongedierte in de bakkerij en hoe je dat preventief kan aanpakken....

    Lees meer >