Wat is HACCP?

haccp ongediertebestrijding

HACCP of Hazard Analysis and Critical Control Points is een systeem voor de voedselveiligheid. Alle bedrijven die met voedsel omgaan moeten voldoen aan de HACCP-normen om te voorkomen dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Daarom moeten ze een plan opstellen voor elke productiefase met mogelijke risico’s en de maatregelen.

 

HACCP is gebaseerd op 7 basisprincipes:

 1. Bepaal alle potentiële risico’s.
 2. Ga na welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast.
 3. Geef per CCP de normen aan.
 4. Stel vast hoe de CCP’s gecontroleerd worden.
 5. Leg de acties vast per CCP.
 6. Werk bij indien nodig.
 7. Houd documentatie en registraties bij.

Een gelijkaardige veiligheidsnorm is de Britisch Retail Consortium (BRC) Global Standard for Food Safety. Deze standaard werd ontwikkeld in 1998. De BRC-norm was oorspronkelijk niet opgesteld voor bedrijven die opslag of distributie van voedsel verzorgden en dat zorgde voor problemen. Het HACCP-plan is daarom slechts één onderdeel van het uitgebreide BRC-systeem.

 

Waar geldt de HACCP-norm?

HACCP is wereldwijd dé norm voor voedselveiligheid bij zowel leveranciers als de overheid en de klanten. Het is voor een bedrijf dan ook een grote troef en een commercieel voordeel om te kunnen aantonen dat het in orde is met alle HACCP-normen. Niet alleen in de voedselproductie gelden bovendien de HACCP-normen, ook in andere sectoren waar voedsel aan te pas komt. Bijvoorbeeld in de horeca, bij bakkers of slagers en zelfs in zorginstellingen of kantoren met kantines. De regels staan bij de meeste bedrijven netjes opgelijst in een hygiënecode, een gids om correct met hygiëne en voedselveiligheid om te gaan. Ook ongediertebestrijding is hier een belangrijk onderdeel van.

Het ongediertebestrijdingsplan

Om te voldoen aan de HACCP-normen, ben je als bedrijf verplicht een ongediertebestrijdingsplan te hebben. Daarin moet jij als zaakvoerder kunnen aantonen dat je bedrijf de nodige stappen onderneemt om ongedierte buiten te houden. In dat plan moeten zeker volgende zaken opgenomen zijn:

 1. Een duidelijk grondplan van de site met de locatie van de lokdozen voor ongedierte.
 2. Een gedetailleerd rapport met de hoeveelheid gif per lokdoos en de vangst.
 3. Alle technische info over het gebruikte lokaas.
 4. Een overzicht van de uitgevoerde acties.

Het ongediertebestrijdingsplan bewaar je in een goed geordende en overzichtelijke map die steeds ter plaatse ligt en regelmatig aangevuld wordt. Je moet dus op papier kunnen aantonen dat je preventief aan ongediertebestrijding doet. Dat plan wordt samen met de tools voor rapportage en alle extra info die je nodig hebt voor ongediertebestrijding, opgenomen in onze FPC-map.

 

Bij FEROKILL kan je rekenen op een professioneel ongediertebestrijdingsplan met optimale opvolging achteraf. Onze medewerkers zijn ervaren ongediertebestrijders met jaren ervaring. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector en verzekeren een snelle en doordachte aanpak.

Ontdek onze diensten voor bedrijven

Gerelateerde berichten

 • Zo vermijd en bestrijd je een vliegenplaag in de horeca- of voedingssector

  Ze draaien in cirkels aan je plafond, zoemen tegen je ramen of landen op je huisbereide maaltijd: vliegen. Vreselijk irritant zijn ze, en daarbovenop ook onsmakelijk. Daarom houd je ze niet alleen graag uit je huis, maar ook uit je bedrijf – zeker wanneer je in de horeca- of voedingssector......

  Lees meer >

 • ongedierte hotels

  Ongedierte in hotels: wat kan ik doen?

  Plekken waar veel mensen samenkomen én voedingswaren behandeld worden, zijn een aantrekkelijke thuis voor tal van ongedierte. Van vliegende tot kruipende insecten, knaagdieren en voorraadinsecten, een hotel is om die redenen een waar paradijs voor ongedierte....

  Lees meer >

 • ongedierte bakkerij

  Ongedierte in de bakkerij: zo pak je dat aan

  Als bakker heb je meer dan genoeg aan je hoofd en wil je je focussen op de kern van je zaak, namelijk heerlijk brood verkopen. Ongedierte kan je dan ook missen als de pest. Ontdek hier alles over ongedierte in de bakkerij en hoe je dat preventief kan aanpakken....

  Lees meer >