Zo vermijd en bestrijd je een vliegenplaag in de horeca- of voedingssector

Ze draaien in cirkels aan je plafond, zoemen tegen je ramen of landen op je huisbereide maaltijd: vliegen. Vreselijk irritant zijn ze, en daarbovenop ook onsmakelijk. Daarom houd je ze niet alleen graag uit je huis, maar ook uit je bedrijf – zeker wanneer je in de horeca- of voedingssector werkt. Hoe kan je voorkomen dat vliegen jouw grootkeuken binnensluipen? En hoe bestrijd je ze als ze er toch in slagen? Janot Rots, onze expert in vliegenbestrijding, vertelt je alles wat je moet weten.

 

De vlieg en de keuken: een onafscheidelijk duo

Laat ons beginnen bij het begin en bespreken waarom je de vlieg zo vaak tegenkomt in een keuken. Het is simpel: waar eten is, is de vlieg. En hoe lekkerder jouw mise-en-place ruikt, hoe sneller ze van de partij zijn. Zonder jouw goedkeuring reserveren ze zelfs meteen een plaatsje voor al hun vrienden. Vergelijk hun geur- en lokstoffen met een 5-sterrenreview op TripAdvisor: plots is je voedingswinkel of restaurant wel héél populair.

Daarnaast trek je hen ook aan met licht en warme luchtstromen. Ook die twee elementen zijn typisch voor een professionele keuken. Tel dat nog op bij al het organische afval, en je hebt een nieuwe vaste klant.

 

De meest voorkomende vliegen in de horeca- en voedingssector

Hoewel dat sterk kan verschillen van zaak tot zaak, zijn er drie types vlieg die je het vaakst ziet. “De fruitvlieg zie je sowieso veel in keukens”, vertelt ervaren technieker Janot Rots. “Je hebt namelijk veel organisch afval van groenten en fruit.” Maar ook de huisvlieg laat zich lokken door de kleinste kruimels. De derde soort, dat is de vleesvlieg. “Die ken je misschien beter als de bromvlieg”, aldus Janot. “Het is een dikke zwarte vlieg die leeft van rottend vlees en vleesafval. Daar leggen ze ook hun eitjes in. Vanzelfsprekend vind je die dus het meest aan de containers buiten.”

 

Waarom je geen vliegen wil in je zaak

De eerste reden ligt ongetwijfeld voor de hand. De aanwezigheid van vliegen doet je klanten vermoeden dat je onhygiënisch bent. Ze storen zich aan het gezoem en natuurlijk ook aan de pootjes in hun bord. Het gevolg: één keer en nooit meer, of ze komen zelfs niet eens je zaak binnen.

Daarom is de wetgeving rond hygiëne en voedselveiligheid heel streng over ongedierte en insecten. Vliegen in je bedrijf betekent dat je niet voldoet aan de HACCP-normen, met een mogelijke sluiting tot gevolg.

Tot slot kunnen vliegen ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ze dragen ziektekiemen mee zoals virussen, bacteriën en parasitaire wormen. Als ze die gaan verspreiden in je bedrijf – met hun pootjes of hun uitwerpselen – lopen je personeel en je klanten risico op een verstoord maag- of darmstelsel.

 

Vliegen voorkomen in je voedingsbedrijf

We zijn het erover eens: vliegen staan niet op je gastenlijst. Hoe houd je ze dan buiten? “Preventie is sowieso het beste”, zegt Janot. Hij somt enkele basisingrepen op die het de vlieg een pak moeilijker maken om bij jou binnen te geraken:

  • “Installeer vliegenramen en vliegendeuren. Elke opening moet voor hen dicht gemaakt worden.”
  • “Zet de container zo ver mogelijk van de zaak. Hoe dichter bij de ingang, hoe groter de kans dat de vlieg naar de bron wordt gelokt.”
  • “Dek zoveel mogelijk afval en voedsel af in de keuken.”
  • “Haal het afval ook zo snel mogelijk uit de keuken.”
  • “Denk aan de vloer: als die vuil en vettig is, landt een vlieg ook daar. Maak die dus regelmatig schoon.”
  • “Plaats een vliegentoestel met blauw licht.”

 

Vliegen zelf bestrijden in je zaak

Blijft het helaas niet bij een verdwaalde vlieg? Dan moet je kijken naar bestrijding. Kan je als bedrijf zelf aan de slag? “Er zijn zeker dingen die je zelf kan doen”, vertelt Janot. “Zo kan je extra vliegenlampen plaatsen of een automatische dispenser met gif laten werken ’s nachts.” Idealiter win je advies in over het type lamp en de plaatsing ervan bij een professional zoals FEROKILL.

Soms zijn die ingrepen genoeg, maar soms ook niet. “Het materiaal dat je koopt in doe-het-zelfzaken is vaak niet sterk genoeg”, legt Janot uit. “De sterke bestrijdingsmiddelen die wij gebruiken, zijn om veiligheidsredenen natuurlijk niet vrij te koop.”

Wordt het probleem dus te groot, dan schakel je best de hulp van een professional in. “In eerste instantie komen we langs om de omvang van het probleem in te schatten en de beste manier van werken te bepalen”, aldus Janot. “Als de situatie ernstig is, komen we met een rugsproeier de muren bespuiten. Dat product doodt vliegen van zodra ze erover lopen. Eventueel plaatsen we zelf ook nog dispensers die de hele tijd of alleen ’s nachts een gif vernevelen.”

 

Voorkomen is beter dan vliegenmeppen

Expert Janot onderstreept nogmaals het belang van preventie. “Afval is de grootste bron van een vliegenplaag”, vertelt hij. “Dek dus al je afval af, zoals ook verplicht is volgens de hygiënenormen. Hoe properder je werkt en leeft, hoe minder kans de vlieg heeft om je keuken te veroveren.”

 

Vraag advies aan FEROKILL

Zit je met een vliegenprobleem? Of dubbelcheck je graag of je nu al voldoende voorzorgsmaatregelen hebt genomen? Contacteer ons voor een gratis offerte.

 

FEROKILL biedt ook specifieke oplossingen voor bedrijven aan. Ontdek ze allemaal hier.

Gerelateerde berichten