Ongediertebestrijding in een huurwoning: hoe werkt dat?

ongedierte huurwoning appartement

Of je nu huurder of verhuurder bent, ongedierte in een huurwoning geeft altijd extra problemen. Zowel de preventie als de bestrijding van ongedierte in een huurwoning is een gedeelde verantwoordelijkheid. Je leest er hier alles over.

 

Jammer genoeg bestaat er geen duidelijke wetgeving rond het bestrijden van ongedierte in een huurwoning. Wie de verantwoordelijkheid en dus ook de kosten draagt, is daarom niet altijd even duidelijk. Zowel huurder als verhuurder moeten terugvallen op volgende twee verplichtingen uit een huurcontract:

  1. De verhuurder moet de woning in goede staat van onderhoud leveren en in zodanige staat onderhouden en heeft de verplichting om aan de huurder het ongestoord genot van de woning te geven.
  2. De huurder moet de woning gebruiken als een goede huisvader en moet instaan voor kleine herstellingen tot onderhoud.

Afhankelijk van de oorzaak van het ongedierte, valt de verantwoordelijkheid onder een van bovenstaande regels. Zit je met een ongedierteplaag, dan laat je dus beter een professionele ongediertebestrijder komen om de oorzaak te achterhalen. Dat bespaart je een aanslepende discussie tussen huurder en verhuurder.

Voorbeelden van ongedierte in een huurwoning:

  1. Er is een muizenplaag in de tuin onstaan doordat de huurder daar allerhande afval en rommel liet rondslingeren. De huurder is verantwoordelijk.
  2. Er is een muizenplaag in huis. Ze blijken naar binnen te zijn gekomen via slecht afgedichte kieren in een spouwmuur. De verhuurder is verantwoordelijk.
  3. Vochtproblemen in de badkamer brachten een plaag van zilvervisjes met zich mee. De verhuurder is verantwoordelijk.
  4. De hond van de huurder bracht vlooien mee in huis die zich nu overal verspreid hebben. De huurder is verantwoordelijk.
  5. Er zit een kakkerlakkenplaag in huis. Ze blijken afkomstig te zijn van de buurman die voedselafval achterliet op zijn terras. De buurman is verantwoordelijk en zijn familiale verzekering moet tussenkomen voor schade aan derden.

Wat met ongedierte op een appartement?

In steden wonen we met meer mensen op een kleiner oppervlak en komt er ook veel vaker ongedierte voor. Als je in een appartementsblok woont, kan een plaag zich razendsnel verspreiden doorheen de verschillende woonunits. Wie is in dat geval verantwoordelijk?

Als de syndicus van een appartementsblok een verdelgingsfirma stuurt, dan kan die de rekening van de verdelgingsfirma niet zomaar naar de verhuurder van één appartement sturen. Ligt de oorzaak van de plaag namelijk bij een van de huurders, dan is die aansprakelijk. De wet zegt dat een verhuurder niet aansprakelijk is voor schade die zijn huurder veroorzaakt aan de andere mede-eigenaars of de gezamenlijke delen binnen het gebouw. Gaat het om een structureel probleem, bijvoorbeeld slechte leidingen, dan wordt het lastig en zullen alle eigenaars en verhuurders samen met de syndicus moeten nagaan wie verantwoordelijk is. Een ongedierteplaag in een appartement brengt daarom vaak ook een administratieve rompslomp met zich mee. Je kan ongedierte dus maar beter voorkomen.

 

Hoe kan ik ongedierte in huis voorkomen?

Overlast van ongedierte zoals muizen, ratten, kakkerlakken, insecten en fruitvliegjes kan je meestal voorkomen door gaten en kieren te dichten en geen afval te laten rondslingeren. Zorg ervoor dat je woning steeds goed onderhouden is en ventileer de ruimtes altijd grondig om zilvervisjes of papiervisjes te voorkomen.

Zit je toch met een plaag, kijk dan eerst naar milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen voor je naar gif rijkt. Is de plaag te groot of zit het ongedierte verspreid over een volledig appartementsblok, schakel dan altijd de hulp in van een professionele ongediertebestrijder. De ervaringsdeskundige ongediertebestrijders van FEROKILL komen langs om de situatie te analyseren, het ongedierte te bestrijden en de knelpunten aan te pakken om toekomstige plagen te voorkomen.

Contacteer ons

Gerelateerde berichten