Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

winter ongedierte

Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe kan je ongedierte in de winter voorkomen? En, in ’t slechtste geval, hoe bestrijd je het? Wij zetten de meest voorkomende ongewenste gasten van het najaar op een rijtje en geven advies.

 

Muizen en ratten in de winter

Wie aan winterongedierte denkt, denkt meteen aan muizen en ratten. Van zodra het buiten nat en koud wordt, trekken ze bij jou naar binnen. Ons advies: zorg ervoor dat ze gewoon niet binnen geraken. Bekijk je huis bijvoorbeeld eens door de ogen van een muis en spot kieren en gaatjes. Eens je die gevonden hebt, kan je bijvoorbeeld bijenbekjes plaatsen. Onthoud: een muis heeft maar 5 mm nodig om binnen te dringen.

Een rat vindt in de wintermaanden eveneens zijn weg naar binnen. Ook bedrijven zien dan vaker sporen van ratten in hun kelders: daar worden ze namelijk minder gestoord. Een eerste tip om ratten in de wintermaanden te voorkomen, is afval minder of niet toegankelijk maken. Sluit je composthoop bijvoorbeeld af of gooi er geen etensresten in. In huis gebruik je beter afvalbakken met een deksel. Vergeet ook je tuin niet op te ruimen, zodat je ratten daar geen schuilkansen geeft. Vogelzaad kan eveneens ratten aantrekken.

Komt preventie te laat, en zie je bijvoorbeeld aan uitwerpselen of knaagsporen in huis dat je met muizen of ratten zit? Dan bestrijd je ze best met klemmen of lokdozen met vergif. Begin je er liever zelf niet aan? FEROKILL heeft jarenlange ervaring met de preventie en bestrijding van muizen en ratten. Neem hier vrijblijvend contact op.

 

Kakkerlakken in de winter

Het is het insect bij uitstek dat koude rillingen over je rug stuurt wanneer je zijn naam hoort: de kakkerlak. We associëren het beestje meteen met vuiligheid en onhygiënische situaties. Niet onterecht: kakkerlakken verspreiden makkelijk bacteriën en schimmels en scheiden een onaangename geur af.

In de wintermaanden ontsnapt de kakkerlak van de tocht en de kou door binnen te dringen via kieren in je huis. Maar: de meeste kakkerlakken breng je zélf mee naar binnen. Via tweedehandsspullen, bijvoorbeeld (twee keer nadenken over die vintage zetel dus), maar evengoed via voedsel of de verpakking van geleverde pakjes.

Woon je in een appartementsgebouw, dan ben je snel de pineut als één iemand het insect per ongeluk mee naar huis neemt. De kakkerlak plant zich namelijk razendsnel voor. Inzetten op preventie is dus een must.

De beste tip: hou het schoon. Poets je keuken regelmatig, ruim eten (en dus ook kruimels) snel op en vermijd rommel. Rondslingerende kartonnen dozen vormen de ideale schuilplaats voor een kakkerlak. Verlucht ook tijdig je vochtige ruimtes om ze minder aantrekkelijk te maken.

Vermoed je een kakkerlakprobleem? Dan kan je op grootmoeders wijze de truc met de dweil proberen. Leg ’s avonds een vochtige dweil op je keukenvloer en veeg die ’s morgens op. Steek de dweil in een dichtgebonden plastic zak en trap de kakkerlakken dood. Het is trouwens een fabeltje dat je op die manier hun eitjes verder verspreidt.

Een andere optie is een gifvrije lijmval om de beestjes mee te vangen.

Weet wel: meestal zijn bovenstaande opties niet voldoende om een kakkerlakkenplaag te stoppen. Professionele bestrijding is de enige manier om definitief van ze af te geraken. Lees hier meer over hoe FEROKILL dat aanpakt.

 

Zilvervisjes in de winter

Een zilvervisje is een langwerpig insect met 2 antennes en 3 lange draden aan zijn achterlijf. Het dankt zijn naam aan de zilverachtige schubben die zijn lichaam bedekken. Ongetwijfeld zag je er al eens eentje, aangezien er in zo goed als elke woning wel een paar zitten. Ze zorgen pas voor schade als ze met genoeg zijn. Ze halen hun voedsel namelijk uit stijfsel, een stof die onder andere in behangerslijm zit of in de lijm die boeken vastbindt.

In de winter trek je het zilvervisje aan met je verwarming. Slecht geventileerde ruimtes die je in het najaar lekker warm maakt, zijn voor hen de perfecte uitvalsbasis. Hun eitjes komen dan ook pas uit bij een hoge luchtvochtigheid (70 à 75%). Je ziet hen dus vooral in je keuken, badkamer en vochtige kruipruimtes, van zodra het licht uitgaat.

Zilvervisjes voorkomen in de winter is een zaak van goede ventilatie. Houd de luchtvochtigheid laag en zet je verwarming niet té hoog. Een groot aantal zilvervisjes kan ook wijzen op een vochtprobleem. Ga dus zeker op zoek naar lekken in je woning. Hoe droger je ruimtes, hoe kleiner de kans op zilvervisjes.

Zit je er toch mee? Dan kan je bij een kleinere plaag zelf aan de slag met insectenspray. Verstuif de spray op de plaatsen waar je veel zilvervisjes ziet kruipen. Heb je toch het gevoel dat je woning zwemt in de zilvervisjes? Neem dan contact met ons op voor een professionele bestrijding.

 

Steenmarters in de winter

De steenmarter is een typisch geval van ongedierte in de winter. Tijdens de koude maanden zoekt het beestje een warme plek om zijn prooien op te eten. Populairste locatie: je zolder. Steenmarters knagen een gat in het dakbeschot onder de dakpannen en komen zo je huis binnen. Het gevolg: na hun avondmaal laten ze het lijk op je zolder liggen, tot jij het verrot terugvindt. Niet meteen waar je je dag mee wil starten.

Aangezien een steenmarter een beschermde diersoort is, is bestrijden verboden. Weren is dus de boodschap. Dat kan je doen met onder andere een steenmarterval. Die kan je op aanvraag bestellen bij FEROKILL. Eens je het beestje gevangen hebt, neem je contact op met Natuurpunt. Via hen komt de steenmarter terug in zijn natuurlijke habitat terecht.

Een andere oplossing is dakgootpreventie of marterschroot plaatsen. Niet alleen weer je zo ongedierte, je beschermt je dakgoot ook tegen verstopping door bladeren en takken.

 

Bedwantsen in de winter

De bedwants is niet seizoensgebonden, maar eerder vakantiegebonden. Meestal zijn ze een souvenir van je hotelkamer. In de winter breng je ze mee naar huis na een skivakantie of een weekendje weg, bijvoorbeeld.

Vermoed je gezelschap van een beestje onder de lakens? Dan moet je eerst zeker zijn dat het wel echt om de bedwants gaat en niet om vlooien. Had je kat of hond onlangs vlooien? Of merk je alleen beten op je onderbenen? Dan zit je waarschijnlijk met vlooien. Ontdek je daarentegen gegroepeerde beten over het hele lichaam, of zie je bloedstreepjes op de lakens? Dan heb je prijs.

Als je zeker bent, kan je de bedwants bestrijden met insectenspray. Houdt het probleem toch aan, dan haal je er beter een professional bij. FEROKILL komt langs met een speurhond om heel gericht te werk te gaan. Contacteer ons voor een afspraak.

 

Ongedierte in de winter: algemene tips

Samengevat zijn er een paar algemene tips die je kan volgen om overlast van ongedierte te voorkomen in de winter:

  • Maak gaten en kieren in en rond je woning dicht met bijenbekjes of gaas.
  • Houd je tuin opgeruimd en schoon om geen schuilkansen te bieden aan ratten.
  • Sluit je afval af (bijvoorbeeld in een vuilbak met deksel) en vermijd etensresten in je composthoop.
  • Houd je keuken kruimel- en voedselvrij door regelmatig schoon te maken.
  • Verlucht je vochtige ruimtes tijdig.

 

Hulp nodig bij een ongedierteprobleem?

Contacteer ons

Gerelateerde berichten