De zomer komt eraan. Let op voor dit ongedierte!

zomer ongedierte

De zomer staat voor de deur. Net zoals wij van het warme weer houden, doen veel soorten ongedierte dat ook. Wil je weten waar je mee te maken kan krijgen volgende zomer? En hoe je deze beestjes kan bestrijden en voorkomen? Lees dan zeker verder.

In de zomermaanden komen vooral deze soorten ongedierte voor.

We zetten ze allemaal op een rijtje.

Kleermotten

Motten, en in het bijzonder kleermotten kan je ook tijdens de lente al spotten. Het is dan dat ze zich voortplanten. Kom je ze tegen in huis? Dan is het best om zo snel mogelijk actie te ondernemen, voor een plaag kan ontstaan. Het zijn namelijk de larven die schade kunnen berokkenen aan je kleding.

Er zijn verschillende manieren om motten te bestrijden. Enerzijds kan je met een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes aan de slag. Zo kan je bijvoorbeeld azijn gebruiken om aangetaste kledij in te weken of het onverdund in je kleerkast spuiten. Doeltreffend? Ja, maar het laat een zeer onaangename geur achter. Ook geuren in je kast, zoals lavendel, vlierbloesem of kaneel, kunnen effectief zijn, maar lossen geen plaag op.

kleermotten bestrijden

Anderzijds zijn er producten op de markt om effectief motten te bestrijden. Je kan de motten in de val lokken met een mottenval of ze bestrijden met een insecticide.

Motten vangen? Dat kan je doen met een milieuvriendelijke mottenval met feromonen.  Het feromoon trekt de motten naar de val. De mannelijke motten worden aangetrokken door het feromoon. Wanneer ze in de trechter vliegen, zitten ze vast en kunnen ze niet meer weg. Door het vangen van de mannetjes kunnen de vrouwtjes niet meer bevrucht worden en zo verkleint de mottenpopulatie.

Motten bestrijden? Daar gebruik je best een insecticide voor. Met behulp van een automatische dispenser wordt het insecticide frequent verneveld in de ruimte, zodat de motten zullen sterven. Gebruik dit product in een gesloten ruimte en uit de buurt van voedsel.

Je kan ook een insectenspray gebruiken met langdurige nawerking. Verstuif deze spray op de plaatsen waar de motten rusten, nestelen of zich schuilhouden. Door de lange nawerking zullen alle motten die in contact komen met deze spray sterven. Bij aanhoudende overlast kan je de behandeling herhalen na 14 dagen.

Muggen

Iedereen kent het. Gezoem, jeukende bultjes, … Muggen zijn alom tegenwoordig in de zomer. Maar hoe komt dat eigenlijk? Door de warmte leggen ze sneller eitjes, waardoor ze vliegensvlug in aantal toenemen en voor overlast kunnen zorgen. Als je hele huis krioelt van de muggen, als je ‘s nachts niet kan slapen door het gezoem, is het tijd voor actie.

Je kan beginnen met de basics. Zo is een muskietennet een goed idee: door het gaas rondom je bed kunnen ze je al niet meer prikken. Het gezoem blijf je wel horen natuurlijk. Producten met citronella in (zoals kaarsen) of de citronellaplant zijn ook een natuurlijke manier om muggen wat op afstand te houden. Bijna alle doeltreffende muggenmelk of muggenspray hebben extracten van de citrusplant erin verwerkt.

Maar dit is eerder het probleem maskeren in plaats van het bestrijden. Daarvoor ga je best aan de slag met een insecticide. Je kan ervoor kiezen om een automatische dispenser te gebruiken die dit insecticide vernevelt in je ruimte. Of je kan handmatig met een spuitbus te werk gaan. Beide producten hebben een directe knock-down werking, waardoor de muggen meteen zullen sterven. Gebruik deze insecticiden in gesloten ruimtes en vergeet na de behandeling zeker niet te verluchten.

Wespen

Het wespenseizoen start eigenlijk al in de lente, maar je merkt ze vooral pas op in de zomer. Hun overlast is dan ook veel groter, omdat ze zich tegen dan hebben voortgeplant. In de lente vliegen de verkenners uit om op zoek te gaan naar voedingsbronnen voor later. Als je deze enkelingen op dat moment wegvangt, voorkom je een grote plaag in de zomer.

wespen zomer ongedierte

Een manier om wespen te verjagen is de Wasp Guard. Dit is een unieke ontgeurder met essentiële olie die je omgeving fris én wespenvrij houdt. Zet het potje op je tafel op je terras en de wespen blijven weg door de geur. Het is belangrijk dat je de Wasp Guard plaatst een kwartier voor er voedsel of zoete dranken op tafel komen. Als je het potje na het tafelen sluit, gaat het een volledig wespenseizoen mee. Voorzie een potje per 4 tafelgasten voor een optimaal resultaat.

Tip: Voor het dichten van spouwvoegen bestaat er een handige tool die we een “bijenbekje” of stootvoegrooster noemen. Je stopt het in de open voeg om te voorkomen dat ongedierte zich een weg naar binnen baant zonder aan ventilatie in te boeten.

Andere manieren om wespen te voorkomen zijn zoete dranken of voedsel altijd goed af te sluiten of je terrastafel vol te zetten met producten waar wespen niet van houden, zoals kruidnagel of verbrande koffiebonen. Om te voorkomen dat wespen bij je binnen geraken zijn vliegenramen ook altijd een goed idee.

Mieren

Ook mieren beginnen op te duiken in de lente, maar zijn vooral aanwezig in de zomer. Zeker wanneer de vliegende mieren gaan verspreiden. Ze doen dit bij goed en warm weer, en dat is doorgaans in de maand juli. Daarna starten de bevruchte vrouwenmieren een nest. Als je niet op tijd ingrijpt, bouwen de mieren het nest verder uit, terwijl de koningin eitjes blijft leggen. Zo wordt al snel een ganse kolonie gevormd. Zorg er ook zeker voor dat de vliegende mieren je huis niet binnen kunnen vliegen door geen ramen of deuren open te laten staan.

Mieren volgen altijd een geurspoor. De mier ontdekt eten en leidt zijn kompanen naar de voedselbron. De manier om hun strooptocht te stoppen, is dus het geurspoor te onderbreken. Dat kan bijvoorbeeld met krijt, babypoeder, citroen, knoflook, witte peper, koffiegruis, kruidnagel of uisnippers. Toch last van mieren? Dan zijn er verschillende manieren om ervan af te komen.

Heb je hun nest gevonden?

Gebruik dan een vloeibaar middel. Dit kan je rechtstreeks in het nest gieten waardoor de mieren meteen sterven. Dit product heeft een nawerking van meerdere maanden, dus zo krijg je alle mieren te pakken.

Geen idee waar hun nest is?
Plaats dan enkele mierenlokdozen met vergif op de plaatsen waar je ze hebt zien lopen. De mieren die tot in het lokdoosje komen, zullen eerst het vergif meenemen naar het nest om daar te sterven. Op deze manier komt het gif tot in het nest, waardoor andere mieren hier ook niet kunnen overleven. Let wel op: de mieren kunnen het gif in je huis verspreiden.

Of je kan kiezen voor een mierenspray. Deze kan je vernevelen op de plaatsen waar de mieren lopen of schuilen: langs en achter plinten, in spleten, barsten, voegen, achter deur- en raamkozijnen, onder lavabo’s, enz. Dit product heeft een lange nawerking waardoor elke mier die in contact komt met het insecticide zal sterven.

Vliegen

Zet je in de zomer deuren en ramen open, dan kunnen de vliegen massaal binnen. Dit voorkomen kan je uiteraard doen door horren te plaatsen. Vind je het installeren van vliegendeuren en -ramen aan de dure kant? Begin dan aan de zuidwestkant van je huis. Daar komen veel meer vliegen dan aan de schaduwkant.

De soorten die in de zomer het meest aanwezig zijn, zijn de huisvliegen of fruitvliegjes. Ze kunnen al snel een plaag vormen, dus wees er op tijd bij om ze te bestrijden.

Huisvliegen

De huisvlieg of kamervlieg komt voor in de buurt van afval of vee, maar ook rond en in je huis. Ze kunnen enorm vervelend zijn, aangezien ze met hun pootjes bacteriën of andere schadelijke organismen kunnen verspreiden. Je bent ze dus liever kwijt dan rijk, zeker voor ze een plaag vormen. Omdat een huisvlieg tot wel 150 eitjes per dag kan leggen, kan een vliegenplaag in huis dus heel snel uit de hand lopen. Vliegen leggen hun eitjes onder andere in rottende voedingswaren en schimmel. Zet daarom je eten altijd in de koelkast en gooi afval meteen in een goed afgesloten vuilnisbak.

Naast een klassieke of elektrische vliegenmepper zijn er nog een paar andere manieren om huisvliegen te bestrijden.

huisvlieg

Zo kan je een dispenser plaatsen die automatisch op bepaalde frequenties insecticide vernevelt in de ruimte. Het insecticide is natuurlijk en heeft een directe knock-down werking, waardoor de vliegen meteen zullen sterven. Het is belangrijk dat je dit product in een gesloten ruimte gebruikt en niet in de buurt van voeding.

Liever handmatig insecticide vernevelen? Dat kan met een handige spuitbus. Dit product heeft dezelfde knock-down werking. Houd de ruimte ook in dit geval gesloten en verlucht goed na 10 minuten. Een verstuiving van 1 – 2 seconden per 10 m³ ruimte volstaat.

Ben je eerder van het passievere type? Lok de vliegen dan met een kleefstrip die je op ramen en deuren aanbrengt. Vliegen sterven na aanraking met het aanwezige insecticide, zonder aan de strip te blijven kleven. De geurloze strip blijft 4 maanden werkzaam. Het insecticide verdampt niet in de lucht.

Een optie voor buiten is een vliegenzak ophangen die de vliegen veilig wegvangt. Dit helpt je om een plaag te voorkomen. Hang deze zak op 5 à 10 meter van de te beschermen plaats (terras, stal, afvalbakken, enz.)

fruitvliegjes

Fruitvliegjes

Deze kleine vliegjes van maar 3 mm tref je in de warmere maanden aan in keukens en gft-containers. Ze worden aangetrokken door de geur van rottende en gistende producten. Omdat ze razendsnel en in grote getale voortplanten, is het belangrijk om het probleem snel aan te pakken. Fruitvliegen kunnen immers je fruit en groenten bevuilen met hun uitwerpselen.

Fruitvliegjes komen gemakkelijk binnen, maar zijn ook gemakkelijk weer weg te krijgen. Allereerst is preventie heel belangrijk. Zorg ervoor dat je ze simpelweg de kans niet geeft om tot in je keuken te geraken. Bewaar daarom je fruit niet te lang, houd het proper en sluit steeds je vuilnisbak.

Onze oplossing om ze weg te vangen is de Fruitvliegjes Ninja. Zet of hang een potje op in de buurt van de ontwikkelingsbron (fruit, vuilnisbak) en de lokstof doet meteen haar werk. Deze ecologische en compacte fruitvliegjesvanger bevat de meest effectieve lokstof en is volledig biologisch. De inhoud van een flesje gaat 3 weken mee.

Bedwantsen

Zomer betekent zomervakantie en dus reizen. Doordat er veel gereisd wordt, zou het kunnen dat bedwantsen vanuit hotels mee naar huis gebracht kunnen worden. Ze kunnen in je reiskoffer of kleding kruipen en zo in je eigen bed terechtkomen.

Daarom raden we aan om na een reis je koffer niet in de slaapkamer uit te laden, maar bijvoorbeeld in een garage of berging. Bedwantsen zijn niet altijd even makkelijk op te sporen, ze zitten voornamelijk in naden en kleine kieren van de matras, lattenbodem en het hoofdeinde van het bed. Maar ook in banken of stoelen, randen van plinten en tapijten, hoeken van de kast en nachtkastjes kunnen ze verscholen zitten. Denk je dat je met een plaag zit? Controleer dan deze plekken op levende bedwantsen, maar ook op vervellingshuid, kleine parelwitte eitjes, uitwerpselen in de vorm van zwarte vlekjes en bloedvlekjes van mogelijke beten.

bedwants close up

Preventie is hier heel belangrijk, want bedwantsen zijn enorm moeilijk te bestrijden. Wat werkt is bedwantsen bestrijden met hitte. Was lakens, kussenslopen en kleren op 60 graden. Toch is de kans dat je zo het volledige probleem zelf kan oplossen miniem. Bedwantsen overleven namelijk lang en houden zich schuil in de naden van je matras en in alle spleten en kieren van je bed of de slaapkamer. Om echt alle beestjes aan te pakken, heb je professionele hulp nodig.

Wat je zelf kan doen is detecteren of je wel degelijk met bedwantsen te maken hebt. Hiervoor kan je speciale bedwantsendetectieplaatjes gebruiken die een deel van de beestjes ook meteen wegvangt.

Meer tips over ongediertebestrijding? 

Bekijk onze blog