Zelf ratten bestrijden: hoe begin ik eraan?

zelf ratten bestrijden

Last van ratten in huis? Wees er dan snel bij voor je met een grote plaag te maken krijgt. Is de plaag nog voldoende klein? Dan kan je ze zelf bestrijden met de juiste middelen en een goede knowhow. Ratten laten zich namelijk niet snel vangen. Bij grotere plagen heb je dan ook de hulp van een professionele ongediertebestrijder nodig.

 

Hoe weet je of je met ratten zit?

Heb je een of meerdere van deze zaken gespot?

  • Uitwerpselen
  • Holen
  • Looppaden
  • Sporen van poten en sleepsporen van de staart in stoffige omgevingen
  • Buiksmeer op veel belopen randen
  • Knaagsporen

Dan kan je er zeker van zijn dat je met ratten te maken hebt. Wees er snel bij voor je met een grote plaag zit.

 

Ratten bestrijden

Als je zelf ratten wil gaan bestrijden heb je de keuze tussen verschillende methodes. Aangezien huis-tuin-keukenmiddeltjes en ultrasone technieken niet effectief zijn, bespreken we bestrijding met vergif of rattenklemmen.

 

Voor de bestrijding

Voor je ratten kan bestrijden zorg je er best voor dat je toekomstige ratten verhindert om binnen te komen. Weer ratten door te kijken hoe ze zijn binnen geraakt en waar ze zich bevinden. Deze plekken herken je aan de hierboven beschreven opsomming. Sluit hun toegang tot je woning af. Zorg er ook voor dat ze nergens aan voedsel kunnen geraken. De voedselbronnen vervang je later door lokdozen om ze in de val te lokken.

 

Ratten bestrijden met vergif

De eerste optie is ratten bestrijden met vergif. Dit is de meest effectieve optie voor wanneer je buiten met ratten zit. Het is belangrijk dat je dit op een veilige manier aanpakt, dus plaats het vergif best in een afgesloten rattenlokdoos. Zo wordt het vergif niet verspreid en kunnen kinderen of huisdieren er niet bij.

Zet de lokdozen met het rattengif waar de ratten zich bevinden en eten. Je kan de plaatsen herkennen aan hun uitwerpselen of nestmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan hoekjes in de garage of tegen je buitenmuren.  De lokdozen zorgen ervoor dat het vergif beschut is tegen regen. Plaats de lokdozen zeker niet lukraak of in het midden van een ruimte.

De ratten zullen naar de lokdoos toekomen en eten van het aas tot ze doodgaan. Zo krijgen ze geen kans om andere ratten te alarmeren. Uiteindelijk zullen alle aanwezige ratten van het vergif eten en sterven. Zo blijft er geen rat over die een nieuwe plaag kan starten.

 

Ratten bestrijden met klemmen

Een tweede methode is werken met rattenklemmen. Wist je dat deze methode al sinds de middeleeuwen wordt toegepast? En nog steeds is dit een van de meest efficiëntste manieren om ratten te bestrijden.

Een rattenklem bestaat uit een klein plateau voor lokaas en twee beugels die strak gespannen worden. Een van de beugels wordt in een haakje gespannen dat in verbinding staat met het plateau. Stapt de rat op dit plateau? Dan lost de beugel, waardoor de rat vastklemt onder de andere beugel. Op deze manier sterft de rat meteen zonder lange lijdensweg. Wil je de klemmen weg houden van kinderen of huisdieren? Of heb je ze liever niet in het zicht? Dan kan je ze ook in een lokdoos plaatsen.

Je hebt natuurlijk ook een lokaas nodig dat de rat naar de val toe lokt. Goeie opties voor ratten zijn bijvoorbeeld chocolade of peperkoek of een niet-giftig herbruikbaar lokaas dat je tot 3 maanden kan gebruiken.

 

Een rattenplaag voorkomen

Beter dan bestrijden is natuurlijk voorkomen. Daarom sommen we nog een keer de tips op om ratten uit je huis te weren.

  • Dicht alle gaten en kieren in je huis.
  • Gooi eten meteen weg en houd je vuilnisbak gesloten.
  • Heb je kippen? Voeder dan slechts kleine porties, zodat er niks blijft liggen.
  • Zorg dat je composthoop is afgesloten.
  • Een kat in huis doet de kans op ratten ook verkleinen.

 

Klaar om aan de slag te gaan? Bezoek dan onze webshop voor de producten die je nodig hebt. We bieden niet alleen losse rattenvallen of lokdozen aan, maar ook complete pakketten voor rattenbestrijding. Geraak je toch niet van je rattenprobleem verlost? Neem dan contact met ons op voor een geschikte oplossing.

Naar de webshop

Producten om zelf ratten te bestrijden

Gerelateerde berichten