Hoe rattenplaag herkennen?

rattenplaag herkennen? Hoe doe je dat?

We zien ze zelden, maar dat wil niet zeggen dat er geen ratten zijn in onze dorpen en steden. Benieuwd hoe je een rattenplaag kan herkennen? Lees snel verder.

 

Ratten zijn altijd op zoek naar een warme plek om te nesten en naar eten. In de buurt van mensen heb je natuurlijk de meeste kans op deze twee zaken. Ratten kunnen zowel binnen in je huis als in je tuin voorkomen en een ware plaag vormen.

Rattenplaag herkennen

Merk je in je spouwmuur, kelder, garage of op zolder opeens uitwerpselen, knaagschade of nestmateriaal op? Hoor je geritsel of heb je misschien zelfs al een rat gespot? Dan kan je beter onmiddellijk overgaan tot bestrijden.

Heb je een rat gespot in je tuin? Dan betekent dat niet dat je onmiddellijk een rattenplaag kunt herkennen?  Kijk eerst goed uit naar pijpen en holen of in de buurt van je vuilnisbakken. Ook in de tuin kunnen deze dieren heel wat schade aanrichten met hun geknaag. Bovendien kunnen enkele ratten al snel uitgroeien tot een ware plaag. In dat geval contacteer je best meteen een ongediertebestrijder.

In ons land zijn er twee soorten ratten die vaak voorkomen en waaraan je dus een rattenplaag kan herkennen.

Bruine ratten

Bruine ratten of rioolratten zijn dikkertjes en vind je vaak in beken, sloten, de riolering, schuren, kelders of in de buurt van je kippenhok. Ze zijn over het algemeen dommer dan hun soortgenoten. Ook hebben ze sigaarvormige keutels waaraan je ze kan herkennen.

Zwarte ratten

Zwarte ratten zijn een stuk slanker. Ze zijn ware klimmers en je zal ze dus vaak op hoogtes aantreffen. Deze ratten zijn atleten en kunnen perfect op kabels lopen of via gevelplanten je huis binnendringen. Ze hebben banaanvormige keutels. Zwarte ratten zijn slimmer, ze herkennen een val of lokaas sneller en verstoppen zich beter.

Beide soorten zorgen voor dezelfde knaagschade en gebruiken hetzelfde nestmateriaal. Daaraan kan je ze dus niet herkennen, je dient af te gaan op de kleur en de keutels. Een professionele verdelger zoals Ferokill kan je daarbij helpen.

Hoe kan je een rattenplaag voorkomen?

  1. Ruim altijd je afval of etensresten op
  2. Bewaar voedsel goed afgesloten en opgeborgen
  3. Vermijd wildgroei tegen je gevel
  4. Dicht alle ventilatieopeningen goed af
  5. Vul kieren en spleten in muren of onder de deur op
  6. Ruim rommelige plekken grondig op

Hoe kan je ratten bestrijden?

Valt de plaag mee? Dan kan je het zelf nog proberen op te lossen met bijvoorbeeld lokdozen en klemmen of vergif.

Is het probleem uit de hand aan het lopen? Doe dan altijd een beroep op een professionele ongediertebestrijder zoals Ferokill. Zij zorgen voor een behandeling op maat. We adviseren je met het plaatsen van lokdozen, vallen en klemmen en werken een persoonlijk plan van aanpak uit. Zelf kan je alvast uitzoeken waar ze aan voedsel geraken en die voedingsbron weghalen.

Neem snel actie!

Gerelateerde berichten

  • winter ongedierte

    Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

    Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe......

    Lees meer >

  • rat keuken

    Het verschil tussen rat en muis: welk beestje heb je in huis?

    Wanneer je iets hoort knagen in je koekenkast of kabels, gaat het meteen ook knagen in je hoofd: zit ik met een muis of met een rat? Eens je die zaak hebt uitgeklaard, weet je ook nog niet met welke muis of rat je zit. Heb je last van de......

    Lees meer >

  • zelf ratten bestrijden

    Zelf ratten bestrijden: hoe begin ik eraan?

    Last van ratten in huis? Wees er dan snel bij voor je met een grote plaag te maken krijgt. Is de plaag nog voldoende klein? Dan kan je ze zelf bestrijden met de juiste middelen en een goede knowhow. Ratten laten zich namelijk niet snel vangen. Bij grotere plagen heb......

    Lees meer >