Soorten muizen herkennen? Dit is wat je moet weten

Er zijn vrij veel verschillende soorten muizen. Maar hoe onderscheid je ze van elkaar? Zijn ze allemaal even gevaarlijk? En komen ze allemaal je huis binnensluipen? Dit handige overzicht van de meest belangrijke soorten vertelt je alles wat je moet weten.

 

Huismuis

De naam zegt het al: de huismuis is de muis die je het vaakst in huis zal aantreffen. Dit zijn de muizen die via spleten en kieren huizen binnensluipen, op zoek naar voedsel. Ze zijn echte alleseters, met een voorkeur voor voedsel met veel vetten en eiwitten.

Tijdens die zoektocht kunnen ze heel wat knaagschade aanrichten, en de muizen kunnen ook verschillende ziektes met zich meebrengen. Meer over de gevaren van muizen in huis lees je hier.

Huismuizen klimmen uitstekend en kunnen dus overal in gebouwen terechtkomen. Ze hebben ook aan enkele vierkante meters territorium genoeg. In de zomer tref je ze ook buiten aan.

Hoe huismuizen herkennen?

  • ongeveer 8 cm lang
  • een lichtbruine tot donkergrijze kleur
  • slanke lichaamsbouw
  • lange, dunne en kale staart
  • spitse kop met grote oren en kraaloogjes

Bosmuis

Bosmuizen zijn dan weer nachtdieren die je vooral buiten tegenkomt, in bossen, parken, tuinen en weides. Ze maken gangenstelsels in de grond, waardoor ze wel eens vervelend kunnen zijn voor wie groenten en fruit kweekt. Ze leven van paddenstoelen, bessen, mos, bladeren, slakken, kevers, regenwormen …

In de winter durven bosmuizen ook wel eens de warmte van gebouwen op te zoeken. Ze zijn dan wel veel minder actief dan huismuizen, maar toch richten ook bosmuizen knaagschade aan en brengen ze ziektes met zich mee.

Hoe bosmuizen herkennen?

  • 7,5 à 10 cm lang
  • goudbruine kleur
  • staart langer dan hun lichaam
  • grote, ronde oren en grote kraalogen

Woelmuis

Woelmuizen leven in tuinen, weides en plantages waar ze met hun gangenstelsels enorme schade kunnen aanrichten, zoals verzakkingen, molshopen en stukgebeten wortels. Er zijn verschillende soorten woelmuizen, met onder meer de woelrat als grotere broer.

Woelmuizen tref je normaal gezien niet in huis aan. Toch zijn ze niet ongevaarlijk voor de mens. Woelmuizen kunnen het hantavirus met zich meedragen. Dat virus kan op de mens overgedragen worden via inademing van de viruspartikels. In de zomer van 2019 kende België een piek van besmettingen.

Hoe woelmuizen herkennen?

  • 8 à 12 cm lang
  • een gedrongen, rond lichaam
  • korte, behaarde staart
  • korte poten

Eikelmuis

Deze forse slaapmuizen komen voornamelijk voor in de leemstreek en aan de westkust. Ze houden van hagen, schuren en boomgaarden. Daar leven ze van insecten en vruchten (besjes, noten), en soms zelfs van grotere prooien, zoals jonge vogels en jonge bosmuizen.

Eikelmuizen leven graag in de buurt van mensen, maar komen vrijwel nooit het huis binnen. Gebeurt dat wel, dan heb je er meestal ook geen last van. De dieren houden een winterslaap. De enige ‘last’ die je van eikelmuizen zou kunnen ondervinden, is door hun luidruchtige karakter in de nazomer en de herfst.

Hoe eikelmuizen herkennen?

  • 10 à 17 cm lang
  • geelbruine rug, witte buik
  • lang pluimstaart
  • zwarte kringen rond de ogen, als een masker
  • grote, ronde oren

Spitsmuizen

De naam is een beetje verwarrend, want spitsmuizen behoren eigenlijk niet tot de muizenfamilie. Ze zijn geen knaagdieren, maar insecteneters. En net daarom zijn ze bijzonder nuttig. Er zijn verschillende soorten spitsmuizen, en veel daarvan zijn beschermd.

Spitsmuizen leven in bossen, parken, weides en tuinen. Daar jagen ze op dierlijk voedsel, zoals insecten, spinnen, wormen en slakken. Ze eten heel veel (elke dag hun eigen lichaamsgewicht).

Ook in huis kunnen ze op zoek gaan naar insecten. Ze scheiden dan hun typische, indringende muskusgeur af, wat voor geuroverlast zorgt. Omdat veel soorten spitsmuizen beschermd zijn, is het de bedoeling om ze te weren uit huis, in plaats van ze te bestrijden. Alle gaten, kieren en spleten dichthouden is de boodschap. Een professionele ongediertebestrijder kan die plekjes voor jou detecteren.

 

Denk je ergens (sporen van) muizen gezien te hebben? Hulp nodig om de ernst van de zaak te bepalen? Een plan van aanpak nodig om muizenvrij te leven?

Contacteer ons onmiddellijk

Gerelateerde berichten

  • winter ongedierte

    Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

    Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe......

    Lees meer >

  • rat keuken

    Het verschil tussen rat en muis: welk beestje heb je in huis?

    Wanneer je iets hoort knagen in je koekenkast of kabels, gaat het meteen ook knagen in je hoofd: zit ik met een muis of met een rat? Eens je die zaak hebt uitgeklaard, weet je ook nog niet met welke muis of rat je zit. Heb je last van de......

    Lees meer >

  • zelf muizen bestrijden

    Zelf muizen bestrijden doe je zo

    Muizen lijken op het eerste zicht schattige beestjes, maar je hebt ze toch liever niet in huis. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat schade aanrichten aan je meubels of zelfs ziektes overdragen. Snel zijn is dus de boodschap. In dit artikel leggen we uit hoe je ze zelf kan bestrijden en......

    Lees meer >