Van waar komen al die muggen en vliegen in huis, en wat kan ik eraan doen?

vliegen en muggen beten

Heb jij al geïnvesteerd in een elektrische vliegenmepper? Zit er elke zomer standaard een dispenser in om nachtelijk bezoek van de mug tegen te gaan? Of hoor je al een tijdje verdacht veel gezoem komen vanop zolder? FEROKILL to the rescue! Wij gaan in dit artikel dieper in op de types vliegen die jouw overlast veroorzaken en bekijken wat je eraan kan doen. Ook de mug is niet veilig voor onze tips.

Van waar komen vliegen?

Deze boosdoener komt in verschillende vormen en maten. Wij lijsten ze hieronder allemaal op, maar geven al mee wat de algemene criteria van een vlieg zijn voor een bezoek aan je huis: licht, warme luchtstromen en lekker ruikende etensresten om samen van te genieten. Neem die ‘samen’ gerust letterlijk: zodra een vlieg op een aantrekkelijke plek is, scheidt ze geur- en lokstoffen af om vrienden uit te nodigen. Disclaimer: een vlieg heeft véél vrienden.

 

De huisvlieg: kind aan huis

Neem nu bijvoorbeeld de huisvlieg. Dit is de vlieg bij uitstek die je rondjes ziet draaien aan het plafond in de keuken. Hoe properder je leeft, hoe minder last je van ze hebt. Dat betekent dat je zelfs de kleinste kruimels moet opruimen, want ook die ruiken ze van ver. Waarom je er zeker baat bij hebt om ze te bannen uit je huis: vliegen dragen ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en parasitaire wormen. Wanneer ze die verspreiden in je huis (via hun uitwerpselen of door op je eten te landen), loop je een risico op een verstoord maag- of darmstelsel. Niet prettig.

 

Hoe voorkom en bestrijd je huisvliegen?

  • Houd je huis en keuken proper: verwijder etensresten meteen en poets regelmatig.
  • Verspreid sterke geuren: plaats een bakje met lavendel of een potje basilicum op vensterbanken en/of was je ramen met azijn.
  • Hang een zak met water in een deur- of raamopening: vliegen schrikken van hun vergrote weerspiegeling en komen minder snel binnen.
  • Kleef vensterstrips.
  • Haal de insectenspray en automatische dispenser van FEROKILL in huis.

 

De vleesvlieg: ‘bromvlieg’ voor de vrienden

Die ene vlieg die met luid gebrom de hele tijd tegen je raam zit te botsen: da’s de vleesvlieg. Groter dan de huisvlieg, en vooral op zoek naar rottend vlees als het broeierig warm is buiten. Ze leven van (vlees)afval en mest en leggen daar ook hun eitjes in. Ook deze vlieg zit vol schadelijke ziekteverwekkers.

 

Hoe voorkom en bestrijd je vleesvliegen?

  • Keep it clean en leeg tijdig je vuilbakken en containers.
  • Check of er nergens een kadaver te vinden is in of rond je woning (muis, rat, vogel).
  • Volg de algemene tips om huisvliegen te bestrijden.

 

De fruitvlieg: klein van formaat, groot van frustratie

Plots zijn ze er, en elke dag lijkt hun aantal te verdubbelen: kleine, bruine vliegjes die we beter kennen als fruitvliegen. Ze zwermen rond je appels en kiwi’s of smullen van het afvoerputje van je gootsteen. Eén troost: ze gemakkelijk als ze binnenkomen, zo gemakkelijk zijn ze weg te krijgen.

 

Hoe voorkom en bestrijd je fruitvliegen?

  • Verwerk je fruit zo snel mogelijk of dek het goed af. Houd je ruimtes ook zo proper mogelijk.
  • Maak zelf een val met zoetstof en plakstof (bijvoorbeeld een restje wijn met een paar druppels afwasmiddel).
  • Plaats of hang de Fruitvliegjes Ninja in de buurt van de overlast: onze tip voor een snelle en ecologische oplossing.

 

De rioolvlieg: mug met identiteitscrisis

Rioolvliegjes noemen we ook wel motmuggen of latrinevliegjes. Het is wel degelijk een muggensoort. Ze leven van vocht en rottend organisch materiaal en zijn meestal het gevolg van een – je raadt het al – rioolprobleem. Ook deze vliegjes dragen bacteriën met zich mee en ben je dus liever kwijt dan rijk.

 

Hoe voorkom en bestrijd je rioolvliegjes?

  • Rioolvliegjes moet je aanpakken bij de bron. Hun broedplaats vind je meestal in een verstopte afvoer of leiding. Achterhaal het probleem en los het eerst op voor je de vliegjes zelf gaat bestrijden.
  • Haal de insectenspray en automatische dispenser van FEROKILL in huis.
  • Zoek naar stilstaand water in je tuin of terras (bloembakken, regenpijpen, plassen) en haal het zoveel mogelijk weg.
  • Kuis afvoerputjes (zowel binnen als buiten) en dakgoten uit.

 

De klustervlieg: onuitgenodigde gast op zolder

Plots veel vliegen in huis? Of merk je veel vliegen op zolder? Dan heb je prijs: het is de klustervlieg. Deze iets dikkere, grotere en meer behaarde vlieg clustert samen in grote zwermen van honderden of duizenden vliegen om te overwinteren. Dat doen ze het liefst op een warme en hoge plek. Daarom zijn klustervliegen fan van je zolder. Ook spouwmuren of holle bomen geven ze vijfsterrenratings. Eens je de klustervlieg op zolder op bezoek hebt gehad, geraak je er niet meer vanaf: ze zoeken elke winter dezelfde plek op. Voor deze vlieg zet je dus best meteen de serieuze middelen in.

 

Hoe voorkom en bestrijd je klustervliegen?

 

FEROKILL: voor al je vliegproblemen

Haal je het niet met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes? En lijkt ook een insectenspray in combinatie met dispenser niet te werken? Dan zijn wij er nog. Bel ons vrijblijvend op voor advies of nodig ons uit om het probleem ter plaatse te analyseren. Vliegensvlug vliegen op de vlucht, daar doen we het voor!

 

Van waar komen muggen?

Vliegen zijn vervelend, maar vallen doorgaans je bloed niet aan (al heb je ook de daas of paardenvlieg, natuurlijk). Da’s een ander verhaal met de mug. Overdag houden ze zich grotendeels afzijdig, om ’s avonds en ’s nachts toe te slaan. Zonder genade. En met pijnlijke gevolgen.

 

De mythe van zoet bloed

Als je je ooit al eens luidop hebt afgevraagd waarom jij lekgeprikt wordt en je partner niet, dan kreeg je vast al het antwoord: “Jij zal zoet bloed hebben”. In werkelijkheid heeft het niets met ons bloed te maken, maar wél met de koolstofdioxide die we uitademen. Hoe meer we uitstoten, hoe meer risico we lopen op muggenmiserie. Wie zwanger is, groot is of overgewicht heeft, hangt er meestal aan.

 

Licht aan of uit?

Muggen komen niet af op licht, zoals veel mensen denken. Ze mijden het zelfs. Ze hebben het dan ook niet nodig: ze ruiken je vanop 70 (!) meter afstand. De vraag is dus: hoe zorg je ervoor dat muggen altijd tot 70 meter van je verwijderd zijn?

 

Sta eens stil bij stilstaand water

Muggen leggen eitjes in wateroppervlakten. Beekjes, diepe plassen, de randjes water in je bloempot: het zijn letterlijk kweekvijvers voor een verse portie steeksloebers. Als je veel last hebt van muggen, is het interessant om op zoek te gaan naar stilstaand water in je buurt. Meestal vind je dat bijvoorbeeld in de (kruip)kelder.

 

Hoe voorkom en bestrijd je muggen?

  • Investeer in horren. Naast de vlieg houd je daar ook de mug mee buiten, dus dat is dubbel gewonnen.
  • Hang een muskietennet boven je bed.
  • Haal de insectenspray en automatische dispenser van FEROKILL in huis.

 

Laat je graag je (kruip)kelder of ruimere omgeving onderzoeken door FEROKILL om iets structureler muggen te bestrijden? Lees er dan hier meer over. Samen gaan we voor minder steken!

Gerelateerde berichten

  • mieren bestrijden

    Alles wat je moet weten bij een mierenplaag!

    Mierenplaag? Miserie! Je kent ze wel: de mieren uit tekenfilmpjes die er met gehele picknicks vandoor gaan. Als je niet oplet, nemen ze de mand ook nog mee! In realiteit loopt het gelukkig zo’n vaart niet, maar je hebt ze liever toch niet in huis of als gast op je......

    Lees meer >

  • bedwantsen bestrijden

    Bedwantsen herkennen en bestrijden: deze tips moet je kennen

    Bedwantsen zijn aan een grote opmars bezig, en niet enkel in Parijs. De beestjes verspreiden zich snel en hardnekkig. Ze laten opsporen en bestrijden is nodig, want bedwantsen worden snel resistent en ze zijn niet in één keer weg. In de meeste gevallen heb je dan ook een professionele ongediertebestrijder......

    Lees meer >

  • tips om muizen te bestrijden

    Help ik heb muizen: 3 praktische tips om muizen te bestrijden

    Hier zijn 3 praktische tips om muizen te bestrijden. Geef muizen geen kans om een plaag worden. Let op rommelhoeken! Spoor de muizen in huis op, let op uitwerpselen, geur en knaagsporen.  ...

    Lees meer >