Vliegen verjagen: veelgestelde vragen

Vliegen bestrijden in huis

Welke soorten vliegen kom je in huis tegen? En kan je vliegen echt verjagen met huis- tuin en keukenmateriaal? Vind de antwoorden in onze veelgestelde vragen.

 

Welke soorten vliegen kan ik in huis krijgen?

De in huis meest voorkomende soorten zijn

  • huisvliegen: ook wel kamervliegen genoemd. Die komen overal ter wereld voor.
  • fruitvliegjes: kleine vliegjes die afkomen op rijp en rottend fruit. Ooit al een meloen te lang uit de koelkast gelaten? Dan ben je zeker al fruitvliegjes tegengekomen.
  • bromvliegen: harig en met een metaalachtige (vaak blauwe) kleur.
  • klustervliegen: meestal nog wat forser en hariger dan de gewone huisvlieg. Meestal in grote zwermen van honderden tot duizenden net voor de winter.
  • rioolvliegjes:  schadelijk zijn ze niet, maar ze kunnen snel in aantal toenemen en zo vervelend worden. Deze vliegjes zijn klein, donker en hebben stevige zwarte haren en komen voor wanneer er zich rioleringsproblemen voordoen.

 

Wat eten vliegen in huis?

Het eten van vliegen verschilt per soort. De kamervlieg doet zich te goed aan alles restjes die mensen laten liggen. Fruitvliegjes zijn dol op fruit of gistend voedsel. Bromvliegen zijn dol op rottende kadavers of uitwerpselen. Sommige soorten, zoals de stalvlieg of de daas, leven van bloed. Ze hebben het eiwit uit het bloed nodig voor de rijping van hun eitjes.

 

Waar komen vliegen op af?

Over het algemeen komen vliegen af op etensrestjes die de mens laat rondslingeren. Fruit op tafel, kippenbotjes die blijven liggen, vuilbakken die niet voldoende ververst worden … Wanneer iets begint te rotten, zijn vliegen er als de kippen bij.

 

Hoe bestrijd ik een plaag klustervliegen?

Je gebruikt het best een insectenspray die via een automatische dispenser regelmatig verstuift.

Waarom? Naargelang het weer kunnen klustervliegen verspreid over enkele weken toekomen. Het is dus belangrijk om de insecticide frequent te vernevelen om zeker alle vliegen te verdelgen. Je ziet ze vaak ook niet allemaal, dus gebruik de dispenser lang genoeg.

 

Is preventie voor klustervliegen mogelijk?

Preventie is niet altijd even makkelijk, zeker als ze al eens op bezoek geweest zijn. Ze komen elk jaar terug naar dezelfde warme gebouwen. Check grondig of er geen spleten en kieren zijn waar de vliegen zich kunnen schuilhouden.

 

Wat zijn versufte vliegen?

Kom je al eens tamme vliegen tegen of vliegen zich traag voortbewegen? Dat zijn waarschijnlijk klustervliegen in wintermodus. Zie je er één? Dan mag je er zeker van zijn dat er zich nog veel meer schuilhouden binnen. Wacht niet met de bestrijding tot het weer warm wordt, want dan worden ze actief.

 

Kan ik vliegen bestrijden met lavendel?

Het klinkt ouderwets, maar deze tip van Tante Kaat werkt echt. Doe zoals in de Provence en verjaag vliegen met de geur van lavendel. In boeketjes, kruidenzakjes, kaarsen, olie … Alles kan.

 

Kan ik vliegen verjagen met zakjes water?

Het is een klassieker: vul doorzichtige boterhamzakjes met water en hang die op rond het huis. Het klopt dat vliegen niet van de schittering houden, maar efficiënt is dit middel niet. Je moet al heel veel zulke zakjes ophangen om vliegen helemaal weg te houden.

 

Kan ik vliegen verjagen met kruidnagel?

Net als lavendel is kruidnagel een geur die vliegen weghoudt. Stop een kruidnagel in een citroen of appel en leg die aan een raam of de voordeur. Nog zo’n geweldige truc van Tante Kaat.

 

Kan ik fruitvliegjes bestrijden met azijn?

Jazeker! Meng azijn met zeep en water en zet de kom op een strategische plek in het huis. De fruitvliegjes komen af op de zoete geur van de zeep en worden dan verlamd door de azijn. Liever geen kom met azijn in je keuken? Bestrijd fruitvliegjes dan met onze Fruitvliegjes Ninja.

Gerelateerde berichten