Wat zijn motmuggen, en waarom zijn ze plots met zoveel in je huis?

motmuggen rioolvliegjes

Een klein vliegje met twee grote, ronde vleugels dat je op de muur van je toilet of badkamer terugvindt. Déja-vugevoel? Dan zag jij al eens motmugjes of rioolvliegjes in je huis. Wat voor insect is het, welke overlast veroorzaken ze en vooral: wat heeft hun aanwezigheid te betekenen? FEROKILL legt het uit.

 

Wat zijn motmuggen?

Motmuggen, latrinevliegjes of rioolvliegjes behoren wel degelijk tot de muggensoort, al steken ze gelukkig niet. Het zijn kleine insecten van 3 tot 5 mm die zich door de kleinste gaatjes kunnen wurmen – zelfs muggengaas kunnen ze de baas. Ze leven doorgaans 2 à 3 weken en zijn vooral actief in de zomermaanden. Echt goede vliegers zijn ze niet: je ziet ze meestal kruipen of springen van plek tot plek.

 

Waar vind je rioolvliegjes in je huis?

De motmug is steeds op zoek naar geschikte broedplaatsen om eitjes te leggen. Rottend organisch afval of vervuild, stilstaand water is voor hen een vijfsterrenhotel. Daar maken ze dan een vochtig, warm en schimmelend slijk van voor hun larven. De locaties bij uitstek waar je rioolvliegjes kan spotten, zijn de badkamer, het toilet en kruipruimtes. Stuk voor stuk plekken waar leidingen en afvoeren lopen, die mogelijk aan het lekken zijn of verstopt zitten.

Ook lege sifons van amper gebruikte wastafels zijn volgens het Instituut Gezond Leven hotspots voor de motmug. Een afvoerpijp van regenwater kan eveneens voor de nodige problemen zorgen.

 

Wat is de oorzaak van motmuggen?

Als je plots heel wat motmuggen begint te zien in je huis, gaan er beter enkele alarmbellen af. Het is dan namelijk waarschijnlijk dat je een leiding- of rioolprobleem hebt. Van zodra een afvoer verstopt zit of een kraan begint te lekken, heb je de rode loper uitgerold. Dan zijn ze daar – en blijven ze daar – tot je het probleem oplost.

 

Welke overlast ervaar je van rioolvliegjes?

In het algemeen zijn motmuggen ongevaarlijk. Ze steken of bijten bijvoorbeeld niet. Maar: what’s in a name… Een rioolvliegje komt onvermijdelijk al eens uit een riool. En als je hierboven woorden zoals ‘schimmel’, ‘slijk’ en ‘afvoer’ leest, dan weet je ook wel dat hun pootjes bacteriën en andere ziektekiemen kunnen overdragen. Je hebt ze dus liever niet in de keuken of op je eten. Hun aanwezigheid heeft sowieso een impact op je leefcomfort en waarschijnlijk ook op je stressniveau.

 

Wat kun je doen tegen motmugjes?

We gaven het antwoord hierboven al: het onderliggende probleem oplossen. Je kan uiteraard aan de slag met een insectenspray, een dispenser of zelfs met een vliegenmepper, als dagelijkse portie cardio. Maar zolang je het lek of de verstopping niet verhelpt (of laat verhelpen), zullen ze blijven terugkeren. Sterker nog: ze zoeken extra broedplaatsen, en met elk nieuw nestje vergroot de familie. Schakel dus zo snel mogelijk een loodgieter of rioolexpert in om je woning minder populair te maken.

 

Hoe bestrijd je de overgebleven rioolvliegjes?

Eens je jouw sanitaire situatie terug hebt hersteld, zit je natuurlijk nog met de motmuggen die al rondvliegen (of toch springen) in je huis. Dan wordt het wel interessant om te kijken naar bestrijding.

Je hebt het geluk dat motmuggen slechte vliegers zijn, wat betekent dat ze meestal niet ver van hun broedplaats zitten. Eens je daar een goed idee van hebt, kan je tot actie overgaan. Een eerste stap is hun broedplaats vernielen om zo de volgende generaties motmug te doden. Dat doe je door zoveel mogelijk slijk weg te schrobben met soda in heet water.

Volgende stap: de vliegjes zelf. De vliegenmepper blijft als sportactiviteit overeind, maar wij raden eerder een insectenspray tegen motmuggen aan. Die kan je trouwens ook plaatsen in een automatische dispenser. De spray zorgt voor een directe knock-down van de vliegjes. Lees voor het gebruik aandachtig het etiket en de productinformatie en gebruik biociden veilig.

 

Schakel tijdig een professional in

Krioelt je huis van de motmuggen en zit je dus met een plaag? Dan is het verstandig om een professional in ongediertebestrijding in te schakelen. Als je de broedplaatsen nog niet hebt gevonden, gaan wij op zoek naar waar de rioolvliegjes juist vandaan komen. We onderzoeken ook de oorzaak als de loodgieter nog niet is gepasseerd.

Daarna plaatsen we op strategische plaatsen een automatische dispenser die insecticide vernevelt of voeren we een oppervlaktebehandeling uit. Dat betekent dat we de oppervlaktes waar de vliegjes vaak te zien zijn, behandelen met contactpesticide. Als de vliegen over die stof lopen, gaan ze meteen dood.

Voor je ’t weet hoef je je in de zomer alleen nog maar zorgen te maken om de échte mug – al hebben we daar natuurlijk ook advies over.

 

Tips om motmuggen te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven we enkele algemene tips mee die ervoor zorgen dat rioolvliegjes je huis niet de moeite vinden om in te broeden. Leuke bonus: veel van deze tips houden meteen ook ratten, muizen en ander ongedierte van je erf.

  • Laat lekken of verstoppingen altijd zo snel mogelijk oplossen door een vakman.
  • Spoel afvoerputjes regelmatig uit.
  • Vermijd langdurig stilstaand water in je badkuip, wasbak, douche, enzovoort.
  • Sluit je afval steeds goed af door bijvoorbeeld afvalbakken met deksel te gebruiken.
  • Houd dakgoten vrij door regelmatig bladeren of andere verstoppingen te verwijderen.
  • Ook in de tuin houd je bloempotten en plantenbakken best vrij van stilstaand water.
  • Controleer jaarlijks je kruipruimte.

Nood aan advies over de preventie en bestrijding van de motmug? FEROKILL helpt je graag verder.
Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Gerelateerde berichten