Wat zijn de risico’s van een muizenplaag in huis?

risico's muizenplaag

Niemand heeft graag muizen in huis en bij de eerste tekenen aan de wand gaan we over tot bestrijding. Een professionele ongediertebestrijder helpt je een plaag te voorkomen en maar goed ook. Muizen in huis brengen namelijk verschillende risico’s met zich mee, zoals knaagschade en zelfs kans op ziektes.

 

Knaagschade door muizen

Een muizenplaag kan veel materiële schade aanrichten. Doordat muizentanden voortdurend groeien, knagen zij de hele dag aan alles wat ze tegenkomen. In huis veroorzaken ze op die manier schade aan meubels, isolatiemateriaal en kabels. Kapotgeknaagde kabels kunnen bovendien kortsluiting of zelfs brand veroorzaken. Ook eten muizen een hele dag door kleine hoeveelheden. Ze knabbelen daarom aan je voedselvoorraad zonder er veel van te eten. Toch is jouw voedsel daardoor niet meer geschikt om op te eten en gooi je beter alles waaraan geknaagd is meteen weg.

 

Welke ziektes kunnen muizen verspreiden?

Daarnaast kunnen muizen dragers zijn van verschillende bacteriën, virussen en parasieten. Via hun urine, haren en uitwerpselen kunnen ze ziektes verspreiden, ook naar mensen en hun huisdieren. Door het aanraken van hun uitwerpselen of het eten van voedsel dat besmet werd door muizen, kan je dus ernstig ziek worden. Verder kunnen ze bloedzuigende insecten in je huis brengen, zoals vlooien.

  1. Salmonella
    Tijdens het zoeken naar voedsel laten muizen overal keutels en urine achter, ook in je keukenkasten of op het aanrecht. Zo kan je voedel besmet raken met de salmonellabacterie en kan je een voedselvergiftiging oplopen. De symptomen van salmonella zijn diarree en braken tijdens 12 tot 72 uur na het moment van infectie. Meestal gaat het vanzelf over na vier tot zeven dagen en heb je geen behandeling nodig, tenzij je lichaam ernstig uitdroogt.
  2. Hantavirus
    Dit virus wordt verspreid via de keutels van muizen. Ook hier zijn de symptomen vergelijkbaar met die van griep.

Twijfel je of je griep hebt of een van bovenstaande ziektes overgedragen door knaagdieren, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Algemeen zijn de symptomen koorts, braken, buikkrampen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, uitslag, hoesten en pijn aan de borststreek.

 

Voorkom besmetting door knaagdieren door in de eerste plaats dode knaagdieren, keutels of urine niet aan te raken zonder rubberen wegwerphandschoenen. Ontsmet nadien ook de plek waar het karkas lag. Probeer keutels niet op te vegen met een harde bezem of op te zuigen met de stofzuiger. Het stof dat daarbij opstuift, kan je ook ziek maken. Veeg ze liever bij elkaar met een zachte veger en doe ze meteen in een vuilniszak. Je kan ook een beetje water verstuiven zodat het stof niet opwaait of een stofmasker dragen. Laat de ruimte nadien goed verluchten. Laat een muizenplaag meteen aanpakken door een professionele ongediertebestrijder zoals FEROKILL en maak gaten en kieren dicht. Zo geef je een nieuwe plaag geen kans.

 

Tot slot planten muizen zich razendsnel voort. Op één jaar tijd kan een koppel muizen voor wel 1.200 nakomelingen zorgen. Ze kunnen zich door de kleinste gaatjes naar binnen werken en zo een hele plaag veroorzaken. Geef de knaagdieren geen vrij spel in je huis en contacteer meteen bij de eerste signalen professionele ongediertebestrijder FEROKILL. Of ga zelf aan de slag met deze handige tips.

Last van muizen? Contacteer ons!

Gerelateerde berichten

  • winter ongedierte

    Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

    Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe......

    Lees meer >

  • rat keuken

    Het verschil tussen rat en muis: welk beestje heb je in huis?

    Wanneer je iets hoort knagen in je koekenkast of kabels, gaat het meteen ook knagen in je hoofd: zit ik met een muis of met een rat? Eens je die zaak hebt uitgeklaard, weet je ook nog niet met welke muis of rat je zit. Heb je last van de......

    Lees meer >

  • zelf muizen bestrijden

    Zelf muizen bestrijden doe je zo

    Muizen lijken op het eerste zicht schattige beestjes, maar je hebt ze toch liever niet in huis. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat schade aanrichten aan je meubels of zelfs ziektes overdragen. Snel zijn is dus de boodschap. In dit artikel leggen we uit hoe je ze zelf kan bestrijden en......

    Lees meer >