6 dingen die je nog niet wist over wespen

weetjes over wespen

Met het mooie weer in aantocht, duiken binnenkort ook al die vervelende insecten weer op in je huis, op het terras of in de tuin. Wespen zijn daarbij vaak de boosdoeners, vooral voor wie allergisch is aan wespensteken. Maar wist je deze 6 dingen al over wespen?

 

1. Het nest overleeft niet zonder koningin …

De koningin is de grootste wesp van de kolonie en zorgt voor de voortplanting. Terwijl zij het nest bouwt, legt ze eitjes. Daaruit groeien dan werksters. Zij verzorgen de larven die na hen geboren worden en bouwen verder aan het nest. In de zomer zwermen de verkenners onder de wespen massaal uit om voedsel te verzamelen en ontstaat een ware plaag. Later in het jaar worden de mannelijke wespen of darren geboren. Zij moeten de nieuwe koningin bevruchten. Als je dus de koningin van een kolonie vangt of doodt, valt hun systeem uit elkaar en overleeft het nest niet.

 

2. … maar het wespennest wordt sowieso slechts 1 jaar gebruikt

Elk jaar maakt de koningin haar nest op een andere plaats. Toch is het aan te raden een wespennest professioneel te laten verwijderen om overlast te voorkomen. Een wespenkoningin kiest in het voorjaar een plekje om een nest te bouwen in een spouwmuur, op een zolder of in een tuin, zolang het maar beschutting biedt.

 

3. Wespen voeden hun jongen met vlees …

De jonge wespen eten vlees in de vorm van de larven van verschillende insecten. Ze worden in het nest gevoed door de werksterbijen.

 

4. … en dat maakt hen de opruimers van de natuur

Om de larven te voeden, vangen de werksters in één week tot een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen. Wespen fungeren dus als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden ook in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven.

 

5. Volwassen wespen eten dan weer graag zoetigheid

Volwassen wespen zijn alleseters, maar hebben een voorkeur voor zoete stoffen en dranken. Ze zijn verzot op nectar, honingdauw van luizen, stuifmeel, plantensap en vruchtvlees van rijp fruit. Daarom komen ze ook op jouw frisdrank en zoet geurend eten af.

 

6. Een dode wesp maakt andere wespen agressief

In het gif van een wesp zit een feromoon dat andere wespen agressiever maakt. Dood dus geen wesp in de buurt van andere wespen of in de buurt van hun nest.

 

Je kan wespen op twee manieren bestrijden, maar alles hangt af van het nest. “Als je weet waar het nest zich bevindt, kan je de hele kolonie in één keer verdelgen”, zegt expert ongediertebestrijding Johan Warnants. “Dan spuiten we een poeder in of op de openingen van het nest. De wespen nemen dat poeder vervolgens mee naar binnen en verdelgen zo het nest. Weet je niet waar het nest zich bevindt, dan kunnen we enkel de rondvliegende wespen aanpakken. Dat doen we door lokpotten op te hangen die de verkenners vangen. Zij kunnen de andere werksters dan niet op de hoogte brengen van een nieuwe voedselbron en zo blijven de wespen uit de buurt.”

 

Laat een wespennest steeds door een professional bestrijden want deze insecten kunnen erg agressief uit de hoek komen als ze zich bedreigd voelen. De experts van FEROKILL staan steeds klaar om je te helpen met je wespenplaag.

Bekijk onze oplossingen tegen wespen

Gerelateerde berichten