Zijn ratten gevaarlijk? Dit moet je weten!

ratten gevaarlijk

Ratten in de buurt? Da’s geen goed nieuws voor je gezondheid en voor je materiaal. Ratten dragen bepaalde ziektes over op mens en dier, en brengen heel wat materiële schade aan. Het is dus noodzakelijk om een rattenplaag te voorkomen, en om ratten aan te pakken wanneer je er toch last van hebt.

 

Ratten dragen ziektes mee

Ratten worden vaak geassocieerd met de pest, de Zwarte Dood die van de 14e tot de 19e eeuw miljoenen slachtoffers maakte. De pest is gelukkig niet meer aanwezig in Europa, maar dat wil niet zeggen dat ratten nu ongevaarlijk zijn.

Net zoals bij muizen, kunnen In de urine, de keutels en het speeksel van ratten partikels van ziektes zitten. Die kunnen op mensen, vee en huisdieren (katten en honden) worden overgedragen. Dit is de belangrijkste reden om ratten uit je buurt te houden. Aarzel dus niet om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

We sommen de meest voorkomende ziektes op.

  • Leptospirose (ziekte van Weil) door ratten

Leptospira is een bacterie die in de nieren van ratten leven. De beesten zelf hebben er geen last van, maar laten de bacterie wel achter wanneer ze urineren. Mensen en dieren die in contact komen met de urine of besmet water kunnen leptospirose of de ziekte van Weil oplopen.

De gevolgen van die ziekte kunnen ernstig zijn, van een grieperige toestand tot nierproblemen. In zeldzame gevallen is de ziekte levensbedreigend. Met een tijdige behandeling loopt het meestal goed af. Ook je huisdieren kunnen besmet geraken.

De symptomen zijn koorts, gewrichtspijn, spierpijn, plotse hoofdpijn, misselijkheid en braken.

  • Hantavirose door ratten

Hantavirose kan je krijgen door in contact te komen met partikels van het hantavirus, meestal door inademing. Het virus houdt zich schuil in de uitwerpselen van de rat.
Huisdieren worden niet ziek van het virus, maar blijven wel voor de rest van hun leven drager.

Voor de mens ligt het een beetje anders, ook al zorgt hantavirose meestal niet voor ernstige complicaties. Mensen krijgen een onschuldige griep die vanzelf weer overgaat. Maar een echt prettig vooruitzicht is dat ook weer niet, dus beter voorkomen dan genezen!

De symptomen zijn hoofdpijn, buikpijn, een misselijk gevoel, koorts en spierpijn.

  • Salmonella door ratten

Ratten kunnen ook drager zijn van de salmonellabacterie. Als ratten met hun ontlasting in aanraking komen met je voedsel, kan je zelf besmet raken en een voedselvergiftiging oplopen. Salmonella-overdracht door ratten is vooral een probleem voor de veeteelt, maar er zijn al gevallen vastgesteld waarbij mensen rechtstreeks door de aanraking met knaagdieren besmet raakten met de salmonellabacterie.

De symptomen zijn buikpijn, diarree, misselijkheid en koorts.

  • Tularemie of hazenpest door ratten

Knaagdieren zoals ratten zijn natuurlijke dragers van tularemie. Via direct contact met ratten of via teken of muggen die zich te goed hebben gedaan een een besmette rat, kan de mens een bacteriële infectie oplopen.

De ziekte is heel zeldzaam bij mensen, maar wel gevaarlijk. In het ergste geval krijg je een zware longontsteking. Met antibiotica is de infectie gelukkig makkelijk te bestrijden.

De symptomen zijn zweren op de huid, oogontsteking, opgezwollen lymfeklieren, diarree, koorts, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn.

  • Rattenbeetkoorts door ratten

Deze bacteriële infectie kan je oplopen na een beet of een krab van een knaagdier (meestal ratten), of door besmet water te drinken (door de urine van ratten). Rattenbeetkoorts is zeldzaam bij mensen.

De griepachtige ziekte verschijnt 2 of 3 dagen na besmetting, en kan gemakkelijk met antibiotica aangepakt worden. Zonder behandeling kunnen je organen ernstig lijden.

Symptomen zijn: koorts, hoofdpijn, braken, huiduitslag en gewrichtsontsteking.

Knaagschade van ratten

Naast de gezondheidsrisico’s is er ook de materiële schade die ratten kunnen aanrichten.

Ratten zoeken beschutting in riolen, maar voor voedsel durven ze de mensenwereld te betreden. Huizen, cafés, warenhuizen … Overal waar eten beschikbaar is, kan je ratten aantreffen.

In die zoektocht naar eten laten ratten knaagsporen na. Zo houden hun tanden scherp door ze in meubels, isolatiemateriaal, kabels en etenswaren te zetten. Neem meteen contact op met een ongediertebestrijder als je knaagsporen tegenkomt.

 

Wil je graag deze risico’s vermijden? Heb je rattenkeutels of knaagsporen ontdekt in huis? Wil je weten wat je zelf kan doen om ratten te bestrijden en hoe een professionele ongediertebestrijder kan helpen?

Lees dan alles over rattenbestrijding

Gerelateerde berichten

  • winter ongedierte

    Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

    Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe......

    Lees meer >

  • rat keuken

    Het verschil tussen rat en muis: welk beestje heb je in huis?

    Wanneer je iets hoort knagen in je koekenkast of kabels, gaat het meteen ook knagen in je hoofd: zit ik met een muis of met een rat? Eens je die zaak hebt uitgeklaard, weet je ook nog niet met welke muis of rat je zit. Heb je last van de......

    Lees meer >

  • zelf ratten bestrijden

    Zelf ratten bestrijden: hoe begin ik eraan?

    Last van ratten in huis? Wees er dan snel bij voor je met een grote plaag te maken krijgt. Is de plaag nog voldoende klein? Dan kan je ze zelf bestrijden met de juiste middelen en een goede knowhow. Ratten laten zich namelijk niet snel vangen. Bij grotere plagen heb......

    Lees meer >