6 dingen die je nog niet wist over zilvervisjes

alles over zilvervisjes

Zilvervisjes zijn kleine beestjes met lange antennes op hun hoofd, zes poten en kleine draadjes achter hun lichaam. Dat wist je misschien al, maar deze 6 weetjes over zilvervisjes kende je ongetwijfeld nog niet:

1. Het zijn helemaal geen visjes …

De naam van deze beestjes is wat ongelukkig gekozen. Het zijn namelijk insecten en geen vissen. Ze danken die benaming aan hun zilverblauwe kleur die lijkt op de schubben van vissen. Bovendien houden ze van vochtige omgevingen zoals afvoeren, badkamers en vochtige kelders.

2. … en ze bewegen zich van links naar rechts

Zilvervisjes kunnen enorm snel lopen, maar ze wiegelen wel de hele tijd heen en weer. Die beweging is ook een van de redenen dat ze “visjes” genoemd worden.

 

3. Het zijn ook ware nachtdieren

De kans dat je zilvervisjes overdag tegenkomt, is vrij klein. Hun ogen zijn zeer gevoelig aan licht, dus ze bewegen zich liever voort in het donker met behulp van hun antennes. Ze zijn 1 à 3 centimeter lang en hebben een langwerpig lijf dat smaller is achteraan. Als je ze toch overdag tegenkomt, is de kans groot dat je hun nest gevonden hebt. Dan zullen ze op zoek gaan naar een nieuwe verstopplaats.

 

4. Zilvervisjes eten kleding, papier, tapijt, behang of zelfs leer …

Wie gaten in zijn kledij ontdekt, denkt in de eerste plaats meteen aan motten, maar dat kunnen ook symptomen zijn van zilvervisjes. Zij overleven namelijk op koolhydraten en eiwitten en die halen ze uit jouw spullen. Zo knabbelen ze gaten in kleding, papier, tapijt, haren, behang, boeken en schimmels of etensresten. En als er niets anders voorhanden is, zullen ze zich zelfs aan leder tegoed doen.

 

5. … maar er is wel een verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes of ovenvisjes

Wat uiterlijk betreft zijn ze bijna identiek, maar toch verschillen papiervisjes en zilvervisjes van elkaar. Papiervisjes zijn ook verzot op warmte, maar verkiezen een iets drogere omgeving. Je vindt ze dus eerder in je oude fotoboeken en je administratie op zolder. Papiervisjes worden slechts 1,5 centimeter lang en hebben langere antennes.

 

6. Ze zijn niet giftig

Zilvervisjes zullen je niet bijten, zijn niet giftig en dragen ook zelden ziektes met zich mee. Ze kunnen echter wel een allergische reactie veroorzaken. Ze hebben ook geen hoektanden en hun enige verdedigingsmechanisme is dat ze enorm snel kunnen lopen.

 

Om zilvervisjes buiten te houden, is het belangrijk dat je je huis droog houdt, regelmatig schoonmaakt en kieren of spleten goed dichtmaakt. Denk je dat je met zilvervisjes in je huis zit? Voorkom dat ze zich exponentieel vermenigvuldigen en smoor de plaag meteen in de kiem. FEROKILL staat je graag bij met advies om van de vervelende insecten af te komen. We bieden producten aan om zelf mee aan de slag te gaan of je kan kiezen voor een professionele behandeling.

Alles over zilvervisjes bestrijden

Gerelateerde berichten