Zo kan je zilvervisjes herkennen en bestrijden

zilvervisjes herkennen en bestrijden

Heb jij al eens een zilvervisje gezien bij je thuis? Dat is geen goed nieuws. Waar er eentje is, zijn er meestal meerdere en een plaag kan heel wat schade aanrichten. Ontdek hier hoe je zilvervisjes kan herkennen én hoe wij zilvervisjes bestrijden.

 

Zilvervisjes zijn relatief kleine en vleugelloze insecten met een zilverblauwe kleur en fijne schubben. Ze bewegen zich voort met een wiebelende beweging van links naar rechts. Toch kunnen ze razendsnel lopen, behalve op verticale oppervlakken. De beestjes zijn meestal zo’n 13 millimeter groot, exclusief de voelsprieten op hun kop en de drie staartdraden die achteraan uit hun lijf steken.

Waar leven zilvervisjes?

Zilvervisjes leven op vochtige, warme plaatsen en houden van donker. Daarom zijn ze vooral ’s nachts actief. De kleine beestjes kruipen door kieren en spleten in muren en plafonds van kamer naar kamer. Ze zijn extreem verzot op nieuwbouwwoningen omdat er na het bouwen nog verschillende jaren vocht verdampt uit het gebruikte hout en beton. Maar ook vloeren van huizen in een gebied met veel grondwater zijn populaire schuilplaatsen.

Binnen vind je de zilvervisjes voornamelijk in je badkamer, slaapkamer, zolder of kelder. Al kan je ze helaas ook in je bed tegenkomen. Terwijl je slaapt zorgt je lichaam namelijk voor warmte en vocht in je matras. Daarom is het belangrijk je slaapkamer regelmatig goed te verluchten.

Wat eten zilvervisjes?

Zilvervisjes doen zich tegoed aan alles waar zetmeel of koolhydraten in zitten, zoals brood, meel, pasta en aardappelen

Zilvervisjes leggen bovendien piepkleine eitjes, tot wel 20 stuks per dag. Omdat de beestjes ook nog eens in 2 tot 3 jaar tijd volwassen worden en in totaal wel 8 jaar oud kunnen worden, zit je dus heel snel met een plaag in huis. Het is daarom belangrijk om meteen tot bestrijding over te gaan zodra je de insecten ziet.

Hoe kan je zilvervisjes voorkomen?

De beste manier om je zilvervisjes te voorkomen, is door in de eerste plaats je huis goed te verluchten, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Maak daarnaast ook alle naden en kieren goed dicht, zeker tussen vloeren en plafonds of achter plinten. Zilvervisjes houden van warmte, dus kan je de temperatuur in huis beter onder de 22 graden houden.

Hoe kan je zilvervisjes bestrijden?

Zilvervisjes kan je vangen met een val. Daarin zit een lokstof die hen aantrekt en een lijmlaag waarop ze blijven plakken zodra ze in de val lopen. Deze manier van bestrijden vraagt wel wat geduld, het kan namelijk een hele tijd duren voor je alle beestjes gevangen hebt. Daarnaast bestaat er ook een specifieke spray waarmee je zilvervisjes kan bestrijden. Je spuit deze spray in alle naden en kieren of op plekken waar ze talrijk voorkomen. De beestjes zullen sterven zodra ze met de spray in aanraking komen. Het nadeel aan beide methoden is dat je er moeilijk een hele plaag mee bestrijdt.

 

De beste manier om van een plaag zilvervisjes in huis af te komen, is door de hulp in te roepen van een professionele ongediertebestrijder. De experts van FEROKILL beschikken over de middelen, kennis en ervaring om een plaag van zilvervisjes op een veilige en doeltreffende manier te bestrijden. Onze medewerker spoort de beestjes op en ruimt ze meteen op om te voorkomen dat ze nog meer eitjes leggen.

Contacteer ons voor een inspectie

Gerelateerde berichten

  • winter ongedierte

    Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

    Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe......

    Lees meer >

  • Zit ik nu met zilvervisjes, ovenvisjes of papiervisjes?

    Wat uiterlijk betreft zijn ze bijna identiek, maar toch verschillen papiervisjes, ovenvisjes en zilvervisjes van elkaar. Ze behoren allemaal tot de soort van de franjestaarten en zitten graag in de warmte. Hoe weet je dan met welke insecten je te maken hebt? Je ontdekt het hier.  ...

    Lees meer >

  • alles over zilvervisjes

    6 dingen die je nog niet wist over zilvervisjes

    Zilvervisjes zijn kleine beestjes met lange antennes op hun hoofd, zes poten en kleine draadjes achter hun lichaam. Dat wist je misschien al, maar deze 6 weetjes over zilvervisjes kende je ongetwijfeld nog niet:...

    Lees meer >