Zit ik nu met zilvervisjes, ovenvisjes of papiervisjes?

Wat uiterlijk betreft zijn ze bijna identiek, maar toch verschillen papiervisjes, ovenvisjes en zilvervisjes van elkaar. Ze behoren allemaal tot de soort van de franjestaarten en zitten graag in de warmte. Hoe weet je dan met welke insecten je te maken hebt? Je ontdekt het hier.

 

Wat zijn zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine, vleugelloze insecten met een zilverblauwe kleur en fijne schubben. Ze bewegen zich voort met een wiebelende beweging van links naar rechts. Toch kunnen ze razendsnel lopen, behalve op verticale oppervlakken. De beestjes worden tot 12 millimeter groot, exclusief de voelsprieten op hun kop en de drie staartdraden die achteraan uit hun lijf steken.

Zilvervisjes leven op vochtige, warme plaatsen en houden van donker. Daarom zijn ze vooral ’s nachts actief. De kleine beestjes kruipen door kieren en spleten in muren en plafonds van kamer naar kamer. Zilvervisjes doen zich tegoed aan alles waar zetmeel of koolhydraten in zitten. Dat kunnen voedingswaren zijn zoals brood, meel, pasta en aardappelen, maar ook tapijt, boeken of pleisterwerk. Ze kunnen zware schade aanrichten aan je spullen en je interieur.

 

Wat is het verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes?

Papiervisjes zijn ook verzot op warmte, maar verkiezen een iets drogere omgeving. Je vindt ze dus eerder in je oude fotoboeken, achter het behang en tussen je administratie op zolder. Papiervisjes worden ook tot ongeveer 12 millimeter lang, maar hebben langere antennes. Ze hebben een donkergrijze kleur en zijn hariger dan zilvervisjes.

 

Wat is het verschil tussen zilvervisjes en ovenvisjes?

Ovenvisjes zijn wat uiterlijk betreft heel gelijkaardig aan zilvervisjes, maar ze hebben een gevlekte bruine en grijze kleur. Ovenvisjes verkiezen een omgevingstemperatuur rond de 37°C en zitten graag achter je verwarmingsketel of je oven. Ze hebben geen water nodig omdat ze dankzij een orgaan in hun endeldarm vocht kunnen onttrekken aan hun omgeving.

 

Hoe kan ik zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes bestrijden?

Je kan zilver-, oven- en papiervisjes voorkomen door vochtproblemen in huis meteen aan te pakken en alle ruimtes goed te verluchten. Ook helpt het om de verwarming af en toe een graadje minder te zetten. Zit je al met een plaag, dan zal je de ruimtes in huis moeten behandelen met insecticiden. Om de beestjes te bestrijden, kiezen we bij FEROKILL steeds voor een spleet- en kierbehandeling. Ze houden namelijk van het vocht dat zich ophoopt in de spleten en kieren van valse wanden, achter plinten of in de muren. We proberen daarom ook de oorzaak van het vocht te achterhalen en te bestrijden. Het kan dan gaan om slagregen, opstijgend vocht of een lek dat behandeld moet worden. Om de insecten zelf te bestrijden, behandelen we de oppervlakken met insecticiden in de vorm van een gel of vloeistof gemengd met water.

 

Nood aan professionele hulp voor het bestrijden van de zilvervisjes, ovenvisjes of papiervisjes bij je thuis? Aarzel dan niet om het deskundige advies van de experts bij FEROKILL te vragen. Wij kunnen niet alleen nagaan met welke soort je te maken hebt, maar zorgen ook voor een professionele bestrijding.

Ontdek onze oplossingen tegen zilvervisjes

Gerelateerde berichten