Waarom zijn wespen agressiever in augustus & september?

agressieve wespen nazomer september

De zomer waar we zo lang op gewacht hebben, lijkt in september nu toch zijn opwachting te maken. Barbecues worden ingehaald, rosé wordt koud gelegd, vrienden worden uitgenodigd. Maar in de laatste zomermaanden hou je best ook rekening met een onuitgenodigde gast: de wesp. In augustus en september zijn wespen een pak meer aanwezig, en dat heeft alles te maken met het nestverval. Wat je aan die overlast kan doen? FEROKILL zocht het uit.

 

Wespen bouwen vanaf eind juli hun wespennesten af. Op dat moment zijn de meeste larven dan ook volgroeid, en daar heb je meteen de oorzaak voor de overlast van wespen in augustus en september. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar de volwassen wespen normaal hun maaltijden van maken.

Zonder larven moeten ze op andere plekken op zoek naar nectar. En met steeds minder planten in bloei, vinden ze hun sugar buzz sneller in het blikje cola op je terras. Net omdat ze zo hongerig zijn, zijn de wespen agressiever en steken ze sneller. Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, leidt dat tot verschillende reacties aan de buitentafel: stilzitten en wachten tot de wesp verdwijnt, panikeren en er zelf van weglopen, of zoeken naar een wapen om over te gaan tot moord met voorbedachten rade.

 

Gestoken door een wesp: wat nu?

Als het uiteindelijk toch 1-0 wordt voor de wesp, heb je doorgaans niets te vrezen. Een wespensteek kan flink pijn doen en jeuken, maar is meestal onschuldig – tenzij je natuurlijk allergisch bent. Het angelgif is een complex mengsel van stoffen zoals enzymen en eiwitten en levert in de meeste gevallen een plaatselijke reactie op. Door de plaats van de steek af te koelen met ijsblokjes of een coldpack, kan je de pijn dempen. Ook een zachte zalf met aloë vera of calendula kan helpen.

 

Hoe voorkom je wespen op je terras?

Het liefst van al vermijd je natuurlijk paniekerig gezwaai en een lokale zwelling. Ongetwijfeld heb je daar al heel wat klassiekers voor geprobeerd: een citronellakaars, kruidnagel, verbrande koffie of een omgedraaide plastic fles met zoetstof. Als je zelf een lokval in elkaar knutselt, hou je best rekening met deze tip van onze expert ongediertebestrijding: “Plaats de val zo ver mogelijk van je terrastafel. Als je het lokmiddel echt op de tafel zet, dan lok je de wespen naar je toe, en hebben ze meestal veel meer zoete keuzes dan alleen de val.”

Geen succes met bovenstaande vallen en eerder op zoek naar meer ecologische manieren om wespen te bestrijden? Dan is de Waspbane van FEROKILL een goede optie. Deze wespenval installeer je al in het begin van het wespenseizoen, om verkenners van een wespennest te vangen. Zo hebben ze geen kans om je terras te markeren als een zoete supermarkt, en het is wetenschappelijk bewezen dat dit het risico op een wespenplaag verlaagt.

Wat deze val dan zo ecologisch maakt? Ze is gedeeltelijk herbruikbaar en vangt alleen de verkennerwespen, waardoor je andere wespen geen kwaad hoeft te doen. Op die manier verstoren we het ecosysteem niet, want – hoe vervelend ze ook is –  de wesp blijft een nuttig insect. Ze vangt vliegen en muggen, en die durven onze zomers ook weleens verstoren.

Naast de Waspbane is de Wasp Guard van FEROKILL eveneens een milieuvriendelijke optie. Dit product met essentiële oliën houdt wespen weg door de geur. Als je het potje telkens na het tafelen weer sluit, gaat het een volledig wespenseizoen mee. Voor een optimaal resultaat plaats je de Wasp Guard op tafel een kwartier voor je met zoete drankjes afkomt.

In dit artikel vind je nog meer tips om wespen weg te houden van je terras.

 

Een wespennest bestrijden: laat het over aan professionals

Lijk je deze nazomer met een echte invasie op je terras te zitten? Dan is het beter om professionele hulp in te schakelen. Als je een wespennest hebt, kan je hiervoor in elke gemeente terecht bij de brandweer, maar die kan vaak niet meteen langskomen. FEROKILL is als professionele ongediertebestrijder een stuk flexibeler en sneller.

We komen op onderzoek bij je thuis en bekijken of je met een wespennest zit. Als we één vinden, spuiten we rechtstreeks poeder in het nest om het te verdelgen. Je vindt voor dit poeder ook goedkope alternatieven in doe-het-zelfzaken, maar onze expert raadt je ten stelligste af om zelf aan de slag te gaan. “Niet alleen is het gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen. FEROKILL spuit een bestrijdingspoeder in het nest dat wel de wespen doodt, maar geen schade toebrengt aan de omgeving.”

Vinden we geen nest, dan plaatsen we op strategische plekken wespenvallen om je van je overlast te verlossen. Een snelle en gemakkelijke klus voor ons, een wereld van verschil voor jou.

 

Schakel FEROKILL in

Heb je nood aan een professional om je wespenellende te verzachten? Contacteer ons nu voor een gegarandeerde oplossing! 

Gerelateerde berichten