Jarenlang leven ze undercover in je huis. Ze knabbelen en knagen aan je hout, tot jij eindelijk kleine gaatjes begint op te merken in je vloer of in je kast. Inderdaad: we hebben het over de houtworm.
Wist je dat je ook zelf houtworm kan bestrijden met ons DIY-pakket? In 8 makkelijke stappen maak je er zelf komaf mee.
Maar: hoe weet je dat je met houtworm zit? Hoe begin je aan de behandeling? En waar moet je op letten? Onze houtwormexpert Pieter vertelt je alles over deze kleine knagers en deelt tips & tricks voor een geslaagde DIY-bestrijding.
Wat is houtworm?
Voor je kan beginnen met de behandeling, moet je weten wat je juist aan het bestrijden bent. “Houtworm is een drooghoutboorder, en daar heb je in België 4 soorten van”, vertelt Pieter. “Je hebt de gewone houtworm, de boktor, de grote houtworm en de spinthoutkever. De gewone houtworm komt het meeste voor. Het DIY-pakket dat we aanbieden, is dan ook specifiek voor deze soort.”
Hoe ziet de levenscyclus van houtworm eruit?
Houtwormen zijn eigenlijk larven van de houtkever. Die vliegt binnen in je huis, zoekt aantrekkelijk hout en legt eitjes. “Elke houtkever legt zo’n 40 eitjes”, aldus Pieter, “de boktor zelfs tot 200”. “Daar komen de larven of dus houtwormen uit. Die leven wel 3 tot 5 jaar lang: het langste stadium van de houtkever. Al die tijd voeden ze zich met het hout. Wanneer ze volgroeid zijn, ontpoppen ze zich tot houtkever. Houtkevers leven slechts een paar weken, met als enige doel om nieuwe eitjes te leggen.”
Waarom is houtworm schadelijk?
Het goede nieuws is dat houtworm erg veel tijd nodig heeft om structurele schade aan te richten. Het slechte nieuws is dat we ze effectief erg veel tijd geven, want we zien ze niet. “Wanneer jij gaatjes ontdekt, kan het goed zijn dat er al 3 à 5 jaar geknabbeld wordt”, legt Pieter uit.
“Het voordeel is dat ze geen vaste richting aannemen. Links, rechts, boven, onder: het maakt hen niet uit. Daarom kan bijvoorbeeld een balk na al die jaren nog altijd draagkracht hebben.”
Alles hangt dus af van hoelang houtwormen vrijuit kunnen knagen in je huis. “Als je merkt dat je stukken hout kan wegnemen met je handen, of als het hout echt héél zacht is geworden, dan kunnen we echt wel spreken van schade. Dan moet de draagkracht zeker onderzocht worden.”
Wat is het verschil tussen houtworm en boktor?
“Naast houtworm kan je ook last hebben van een andere drooghoutboorder, de boktor”, zegt Pieter. “Een houtworm is een rijstkorrel groot. Een boktor daarentegen heeft de grootte van een wesp. Ze knagen dus sneller en harder. Daarbovenop leven ze een pak langer: de larven zitten tussen de 9 en de 13 jaar in je hout.”
En dat zijn niet de enige verschillen met de houtworm. “Waar een houtworm willekeurig knaagt, volgt een boktor wél de nerf van het hout. Deze larven zorgen dus sneller voor structurele schade.”
Daarom vereist boktor een andere behandeling dan de gewone houtworm. “Voor boktor moet je echt professionele hulp inschakelen”, beaamt Pieter. “Het is belangrijk om het hout uit te kappen en al hun boorgangen bloot te leggen. Pas dan kan het hout behandeld worden. Anders fungeert het boormeel dat ze achterlaten als een spons die al het product opneemt.”
Hoe weet je of je met de gewone houtworm of met boktor zit?
Pieter: “De gewone houtworm veroorzaakt kleine, cirkelvormige gaatjes. De gaten van een boktor daarentegen zijn groter en eerder ovaalvormig.”
Ook de plaats van de schade kan bepalen of je met houtworm of boktor zit. “Houtworm vind je zowel in hard als zacht hout terug”, legt Pieter uit. “Hard hout is bijvoorbeeld een trap of een eiken balk. Zacht hout is constructiehout zoals grenen.”
“Boktor vind je in theorie alleen maar in zacht hout terug. Die zal je dus niet zien in je trap of in oude balken. Tenzij ze nat zijn geweest: dan wordt het natuurlijk zacht hout.”
Weet je graag zeker met welke soort je zit? Vraag advies aan Ferokill door ons bijvoorbeeld enkele foto’s te bezorgen.
Hoe merk je houtworm op in je huis?
“Na maximum 5 jaar knagen knaagt de houtworm zich een weg naar de oppervlakte van het hout om te verpoppen”, aldus Pieter. “Na twee weken kruipt daar de houtkever uit en vliegt die weg. Je krijgt dan de typische houtwormgaatjes. Die gaatjes zijn de duidelijkste indicator van houtworm.”
Hoe weet je of houtwormen nog actief zijn in je huis?
Net een huis gekocht en gaatjes gespot? Of merk je ze op wanneer je een ruimte renoveert? Dan vraag je je misschien af of de houtworm nog altijd aanwezig is. “Dat kan je testen”, zegt Pieter. “Leg een paar witte papieren op de vloer onder de gaten. Ligt daar na een week houtzaagsel op? Dan moet je de gaatjes inspecteren met een zaklamp. Blijven de gaatjes donker? Dan zijn het oude gaatjes, want al het boormeel is er al uit. Lichten de gaatjes echter op, dan zit je nog altijd met houtworm.”
Hoe geraakt de houtworm bij je binnen?
“Op zoveel manieren”, verklaart Pieter. “Als de buren houtworm hebben en hun kevers vliegen uit, dan kunnen die perfect bij jou terechtkomen. Maar het kan ook al in de houthandel gebeuren, waar het hout wordt gedroogd. Houtkevers leggen daar hun eitjes, en jij pakt ze mee naar huis.”
Kan je houtworm dan voorkomen?
Drie woorden: behandel je hout. Pieter: “Larven hebben onbehandeld hout nodig om te overleven. Van zodra hout vernist, geverfd of gebeitst is, is het beschermd. Als de houtkever daar al eitjes zou leggen, dan sterven ze.”
Of je dan ook al behandeld hout kan kopen in de houthandel? “Jazeker. Je kan kiezen tussen gedrenkt of geïmpregneerd hout. Beide soorten zijn vooraf behandeld tegen insecten, schimmels en bacteriën.”
Is het zinvol om houtworm preventief te bestrijden?
Pieter: “Absoluut. Plan je een grootschalige renovatie die bijna al je hout blootlegt, of heb je net een huis gekocht? Grijp het moment en bescherm al het hout. Van zodra je het gaat verstoppen achter gyproc of pleisterwerken, wordt het moeilijker om een houtwormprobleem te bestrijden. Het gif is ook tot wel 10 jaar werkzaam, dus je zit lang goed.”
Lap: houtworm gespot. Hoe kan je die zelf bestrijden?
“Het is perfect mogelijk om zelf de beestjes te bestrijden, zolang je veilig te werk gaat”, vertelt Pieter. “In het Zelf Houtworm Bestrijden Pakket van Ferokill zit alles wat je nodig hebt: het bestrijdingsproduct, een sprayfles en persoonlijke beschermingsmiddelen.”
In 8 stappen naar beschermd hout: volg ons stappenplan en bestrijd zelf houtworm
Is het bestrijdingsproduct schadelijk?
Je vindt niet voor niets zoveel beschermingsmiddelen in je pakket. Pieter: “We kiezen bewust voor een product op solventbasis, omdat die werking veel beter is. Watergedragen producten dringen minder goed in het hout. Maar ja, dat maakt het ook veel gevaarlijker. Daarom geven we je een overall, een FFP2-masker en handschoenen mee.”
Het gebruikte solvent in het product is kerosine. “Inderdaad, da’s vliegtuigbrandstof”, lacht Pieter. “Maar in deze behandeling fungeert het eerder als vervoersbrandstof. De kerosine helpt het gif diep in het hout te dringen. Het gif blijft achter en blijft dus 10 jaar werken, terwijl de kerosine vrij snel vervliegt.”
Een effectieve en langdurige behandeling dus, maar niet zonder gevaar. “Daarom vragen we je om jezelf goed in te pakken met onze meegeleverde beschermingsmiddelen en om na de behandeling 48 uur uit de behandelde ruimte(s) te blijven. En dat geldt voor mens én dier”, vult Pieter aan.
Hoe werkt de behandeling precies?
“Het gif dringt 3 tot 7 mm diep in het hout, afhankelijk van hard of zacht hout en de houtdichtheid”, legt Pieter uit. “We beschermen dus eigenlijk de buitenste laag van het hout: als houtwormen daar komen knagen, sterven ze. Dat betekent dat de beestjes midden in het hout niet meteen sterven. Zij moeten eerst naar de oppervlakte komen, wat ze sowieso moeten doen om te verpoppen. Dan krijgen ze het vergif toch binnen, en gaan ook zij dood.”
Hoe bereid je het aangetaste hout voor op de behandeling?
“Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik kan geven: breng je hout echt terug tot zijn puurste, naakte vorm”, adviseert Pieter. “Je moet je hout echt goed genoeg opschuren, zodat het product er zeker kan indringen. Als je eerder preventief je hout wil beschermen, moet je dus ook zeker alle verf en vernis er eerst af halen.”
Wanneer weet je dat je hout ‘puur’ genoeg is? “Wanneer je er water op spat en het meteen in het hout dringt zonder druppelvorming op het hout, zit je goed”, verduidelijkt Pieter.
Waar moet je tijdens de behandeling vooral op letten?
Pieter: “Het product zelf spuiten is niet zo moeilijk. Gewoon zien dat je de spleten en de kieren goed meeneemt. We spreken altijd van een ‘verneveling’, maar zelf maak ik het hout graag goed nat.”
Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk: veiligheid. “Pak jezelf goed in en draag je FFP2-masker de hele tijd. Behandel je een grote oppervlakte? Ga dan tijdig naar buiten om jezelf even uit die schadelijke stoffen te halen. En natuurlijk: hou vrienden, familie en huisdieren ver weg. Jij bent dan wel beschermd, maar zij niet.” Roger that, Pieter: safety first.
Heb je nog tips of tricks?
“Gebruik ons pakket bij voorkeur voor kleinere projecten”, geeft Pieter nog mee. “Denk aan meubels, die je bijvoorbeeld ook makkelijk buiten kan inspuiten. Het houten plafond van een zolder kan je ook nog zelf onder handen nemen. Maar je hele huis zelf inspuiten? Dat laat je beter een professional langskomen”, vertelt Pieter. “Je werkt met een schadelijke stof, dus hoe minder lang je eraan wordt blootgesteld, hoe beter.”
Maar het is in sommige situaties dus wel perfect mogelijk om zelf houtworm te bestrijden?
“Absoluut”, bevestigt Pieter. “De behandeling zelf is niet moeilijk, en het stappenplan legt ook helder uit hoe je aan de slag moet. Gewoon jezelf en je huisgenoten goed beschermen, en je bent vertrokken. Veel succes!”
Kan je zelf houtworm bestrijden?
Zelf houtworm bestrijden in 8 stappen: zo doe je het