Mieren in huis? Zo kan je zelf mieren bestrijden.

Zelf mieren bestrijden

Mieren in huis? Grijp dan snel in, want voor je het weet zit je met een heuse plaag. In dit artikel ontdek je manieren waarop je zelf mieren kan bestrijden. Natuurlijke huis- tuin- en keukenmiddeltjes, maar ook de handige producten uit onze webshop.

 

Mieren bestrijden met huismiddelen

Een mierenplaag ontstaat doordat hele kolonies het geurspoor volgen van enkele mieren die zoetigheid ontdekt hebben. Laat ons hopen dat zoiets niet in je keuken gebeurt, maar mocht het er toch van komen, dan kan je met deze huismiddelen mieren in huis bestrijden.

 

Met chloor

De truc om van mieren af te geraken is om het geurspoor dat ze volgen te onderbreken. Dat kan door andere sterke geuren te gebruiken. Chloor is één van de mogelijkheden. Leg een watje met chloor op het traject dat de mieren afleggen. Je zal zien dat de mieren hun weg niet verder zetten en een andere richting uitgaan.

Opgelet: dit is misschien al te huisdier- of kindvriendelijke werkwijze. Andere producten met een sterke geur die hetzelfde effect hebben zijn:

– citroen (of afwasmiddel met citroen)
– knoflook
– witte peper
– koffie (gebruik het gruis)
– kruidnagel
– ui
– azijn
– kaneel

 

Met baking soda

Geuren zijn een diervriendelijke manier om van mieren af te geraken, maar heel doortastend is die oplossing niet. De mieren kunnen namelijk een andere keer terugkeren. Dat er mieren je huis insluipen wil zeggen dat er een mierennest in de buurt is. Je komt er pas vanaf als je de mieren zelf aanpakt en/of het nest lokaliseert en verwijdert.

Met baking soda dood je de mieren zelf. Meng poedersuiker met de soda en laat de mieren erop afkomen. Ze nemen het mengsel mee naar huis, waar ze ervan eten. De mieren kunnen het niet verteren en gaan er uiteindelijk van dood.

 

Met zout

Daarnaast is het ook aangewezen om het nest te lokaliseren en aan te pakken. Dat kan je op goedkope wijze, met keukenzout en kokend water. Volg het spoor van de mieren tot aan het nest. Strooi zout op en in het nest. De mieren zullen proberen te vluchten. Op dat moment giet je kokend water over het nest.

Vind je dit wat te wreed? Dan kan je het hele nest ook proberen te verwijderen. In de tuin is dat best makkelijk. Schep het nest volledig uit en verplaats het naar een plek waar de mieren geen kwaad kunnen uitvoeren.

Mieren bestrijden met professionele producten

Huis-, tuin en keukenmiddeltjes zijn een goedkope manier om mieren te bestrijden, maar ze durven ook wel eens hun doel te missen. Daarom ben je in de meeste gevallen beter af met gespecialiseerde, doeltreffende producten.

Heb je hun nest gevonden?

Gebruik dan een vloeibaar mierenmiddel. Dit kan je rechtstreeks in het nest gieten waardoor de mieren meteen sterven. Dit product heeft een nawerking van meerdere maanden, dus zo krijg je alle mieren te pakken.

Geen idee waar hun nest is?

Plaats dan enkele mierenlokdozen met vergif strategisch, op het traject van de mieren. De mieren die tot in het lokdoosje komen, zullen eerst het vergif meenemen naar het nest om daar te sterven. Op deze manier komt het gif tot in het nest, waardoor andere mieren hier ook niet kunnen overleven. Zo pak je het ganse nest aan. Let wel op: de mieren kunnen het gif in je huis verspreiden.

Of je kan kiezen voor een mierenspray. Deze kan je vernevelen op de plaatsen waar de mieren lopen of schuilen: langs en achter plinten, in spleten, barsten, voegen, achter deur- en raamkozijnen, onder lavabo’s, enz. Dit product heeft een lange nawerking waardoor elke mier die in contact komt met het insecticide zal sterven.

Mieren professioneel bestrijden

In sommige gevallen blijkt het probleem gewoon te hardnekkig. Dan heb je hulp van een professionele ongediertebestrijder nodig.

Heb je alle middeltjes hierboven geprobeerd en geraak je niet van je mierenprobleem af? Of wil je meteen zeker zijn van een doortastende aanpak?

Ontdek onze oplossingen

Gerelateerde berichten