Wat zijn stofluizen? Stofluizen herkennen en voorkomen

stofluis

Stofluizen leven van schimmels en zijn op zich niet schadelijk. Ze zijn verzot op vochtige ruimtes en komen daarom vaak voor in vochtige woningen, magazijnen of schuren. Je vindt ze in vochtig papier, natte vullingen van matrassen of kussen en vloer- of wandbekleding waarop vochtvlekken of schimmel gevormd is. Een massale plaag van stofluizen kan echter wel materiële schade aanrichten.

 

Hoe kan ik stofluizen herkennen?

De naam ‘stofluizen’ is eigenlijk slecht gekozen. De beestjes hebben namelijk niets met luizen of met stof te maken. Het zijn insecten van ongeveer 2 tot 4 mm lang met een witte, grijze of bruine kleur. Er bestaan verschillende soorten waaronder sommige met vleugels. Hun larven zien er eigenlijk hetzelfde uit als de volwassen exemplaren, maar dan kleiner. Ze zijn niet makkelijk op te sporen in huis. Als je levende of dode stofluizen en hun uitwerpselen opruimt, laat dat een bruin, stofachtig laagje na dat wat wegheeft van zand.

 

Wat is de oorzaak van stofluizen?

Vocht zorgt voor schimmelvorming en lokt stofluizen. Een goede ventilatie van woningen is daarom cruciaal om vochtproblemen te vermijden. Nieuwbouwwoningen hebben soms een betonnen vloer die nog niet volledig droog is. Ook slechte ventilatie in kruipruimtes of een spouwmuur leidt tot vochtvorming. Daarnaast kan optrekkend vocht in een buitenmuur of condensatie van waterdamp op een muur een oorzaak zijn. Om deze problemen aan te pakken, heb je bouwtechnische ondersteuning nodig van een professionele firma.

Een oorzaak van schimmelvorming in huis kan bijvoorbeeld een slechte afwerking met spaanplaat in keukenblokken of kasten zijn, bijvoorbeeld de zijkanten van werkbladen of onderkanten van kasten. Het materiaal neemt dan vocht op waardoor schimmel ontstaat. Deze problemen kan je meestal zelf aanpakken.

 

Hoe kan ik stofluizen voorkomen?

Je kan stofluizen voorkomen door te zorgen voor goed geventileerde, droge ruimtes. Zorg dus dat er minder dan 75 procent luchtvochtigheid is in je woning en verlucht regelmatig de ruimtes. Controleer ook zolders en kelders of materialen die vochtig kunnen worden. Pak vochtproblemen en schimmel altijd meteen aan.

 

Hoe kan ik zelf stofluizen bestrijden?

Een vrouwelijke stofluis leeft 6 tot 9 maanden en kan in die periode tot wel 100 eitjes leggen. Hoe vochtiger de omgeving, hoe sneller de luizen zich zullen ontwikkelen. De ideale temperatuur voor stofluizen is 20 tot 25°C, precies zoals in jouw woning dus. Je kan ze daarom enkel bestrijden door in de eerste plaats het vochtprobleem aan te pakken, vervolgens de omgeving grondig te laten drogen en te ventileren. Je kan de beestjes ook doden door de temperatuur op te krikken boven de 30°C. Het spuiten van insecticiden zonder het aanpakken van de oorzaak heeft geen zin, na verloop van tijd zal de plaag gewoon terugkeren.

 

Hulp van experten

De experten in ongediertebestrijding van FEROKILL komen graag langs om het probleem vast te stellen. We controleren waar de stofluizen zich bevinden en wat de precieze oorzaken zijn. Dan vernevelen we een bestrijdingsmiddel met lange nawerking. Tijdens deze spleet-kierbehandeling hebben we vooral aandacht voor plinten, deurlijsten, raamprofielen, enz. Stofluizen houden zich hier namelijk vaak schuil. Na de behandeling sterven de beestjes meteen.

Contacteer ons voor hulp

Gerelateerde berichten