Er bestaan heel wat soorten kakkerlakken, maar ze komen niet allemaal voor in ons land. Ook proberen ze niet allemaal bij je binnen te komen. Hieronder vind je de bekendste soorten met hun uiterlijke kenmerken en natuurlijke habitat.
-
De Amerikaanse kakkerlak
Dit is de grootste soort die in België voorkomt en wordt 28 tot 44 millimeter lang, exclusief voelsprieten. Deze kakkerlak heeft een roodbruine kleur en vleugels. Bij de mannetjes zijn de vleugels groter dan het lichaam, bij de vrouwtjes niet. Je vindt ze vooral op warme, vochtige plaatsen waar ze ’s nachts actief worden. Deze kakkerlak is een echte alleseter en kan langer dan een maand zonder voedsel.
-
De Duitse kakkerlak
Dit is de meest voorkomende soort in ons land en ze wordt 12 tot 15 millimeter. Je herkent de kakkerlak aan de bruine kleur en de 2 zwarte lengtestrepen op zijn borstschild. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben vleugels die ongeveer even lang zijn als hun achterlijf. Je vindt deze soort kakkerlakken overal waar het warm en vochtig is, vooral in de keuken of badkamer achter je plinten of in je kasten. Net zoals de Amerikaanse kakkerlak zijn het nachtdieren en alleseters.
-
De bruinbandkakkerlak
Deze kakkerlak geeft de voorkeur aan drogere plekken dan de meeste andere soorten en wordt 10 à 15 millimeter lang. Hij heeft een geelbruine kleur en lijkt op de Duitse kakkerlak zonder de zwarte strepen. Het zijn ook echte nachtdieren en alleseters.
-
De heidekakkerlak
Omdat de heidekakkerlak een voorkeur heeft voor stranden en zanderige vlakten zal je hem niet snel in je huis tegenkomen. De mannetjes kunnen tot 8 millimeter groot worden, de vrouwtjes tot 7 millimeter. Ze hebben een licht- of donkerbruine kleur met zwarte poten en lichtgele tot bruine dekvleugels met zwarte spikkels.
-
De Noordse kakkerlak
Ook deze kakkerlaksoort zal je niet in huis tegenkomen. Hij houdt namelijk eerder van het buitenleven in bossen en heiden en overleeft niet lang binnen. Deze soort heeft een donkergrijs lichaam, de mannetjes worden tot 11 centimeter groot en de vrouwtjes tot 8 millimeter.
-
De Oosterse kakkerlak
De Oosterse kakkerlak kan binnen voorkomen, maar deze soort is beter bestand tegen koudere temperaturen waardoor je hem ook op vuilnisbelten en dergelijke kan tegenkomen. Ze worden 25 tot 30 millimeter lang en hebben een donkerbruine of zwarte kleur. De vrouwtjes hebben geen vleugels, de mannetjes wel.
-
De Surinaamse kakkerlak
Deze soort leeft voornamelijk in bomen of onder stenen, maar ze kan per toeval in huis terechtkomen. Ze verkiezen een donkere, vochtige en warme omgeving en voeden zich aan planten. In huis vind je ze dan ook meestal in de pot van je kamerplanten. Hun lijf is ongeveer 35 millimeter lang en heeft voelsprieten. Deze kakkerlak heeft donkerbruine vleugels en een donkerbruin of zwarte kop.
-
De boskakkerlak
Ook deze kakkerlak leeft buiten in de natuur, in bossen, heiden, duinen en weiden. Deze kakkerlakken zijn bodem- en vegetatiebewoners. Soms komen ze in huizen terecht, vooral in bosrijk gebied, maar daar kunnen ze niet lang overleven. De kakkerlak wordt 5 à 13 millimeter lang en heeft verkorte vleugels met een adering met stippen en een scherp afgetekende zwarte vlek op het borststuk.
Heb jij een of meerdere kakkerlakken gespot bij je thuis? De kans is groot dat het om de Duitse kakkerlak gaat. Laat een mogelijke plaag professioneel bestrijden door de experts in ongediertebestrijding van FEROKILL. Maak nu een afspraak met een van onze medewerkers voor een plaatsbezoek en offerte.
Kakkerlakken in huis? Zo bestrijd je ze efficiënt
Kakkerlakken: veelgestelde vragen