Eindelijk! Een klare hemel wanneer je naar het werk vertrekt, een zon die zich steeds vaker laat zien en gezellige terrasjes die weer worden uitgestald. De lente is in het land, en dat brengt veel goeds met zich mee. Maar ook een paar bezorgdheden… En dan hebben we het niet over die zonnebril die je nergens kan vinden sinds vorige zomer. Met de zachtere temperaturen ontwaken insecten opnieuw uit hun winterslaap, en ook ander ongedierte laat zich in de lente vaker zien. Hoe voorkom je die ongenodigde gasten? En als je al prijs hebt: hoe ga je dat ongedierte bestrijden? FEROKILL weet raad.
Vliegen
Over vliegen en muggen hadden we het al eens uitvoerig in een ander artikel. In de lente zie je ze vaker opdagen omdat je zelf op zoek gaat naar verfrissing – door bijvoorbeeld je ramen open te zetten. Daarnaast vinden ze ook hun weg naar je huis via kieren of beschadigingen aan je dak.
Heb je plots wel héél veel vliegen in huis? Dan zit je misschien met de klustervlieg. Deze vlieg zoekt aantrekkelijke zolders om te overwinteren en vliegt vervolgens weer volop uit wanneer het buiten zachter wordt.
Hoe hou je de vlieg buiten? Enkele tips:
- Hoe properder je leeft, hoe minder overlast je hebt. Sluit etenswaren goed af, ruim kruimels op en bedek ook afval met een deksel.
- Verspreid sterke geuren zoals lavendel of basilicum in bakjes op je vensterbank.
- Kleef vensterstrips op je ramen.
- Haal de insectenspray en automatische dispenser van FEROKILL in huis.
- Zoek je een iets duurzamere oplossing? Investeer dan in horren.
Muggen
Een zonovergoten lentedag waar je zelfs de zonnecrème voor moet bovenhalen: we willen het allemaal, maar de mug nog het meest. Hoe warmer de lente, hoe meer muggen, jammer genoeg. Vrouwtjesmuggen leggen hun eitjes het liefst in stilstaand water, en die komen sneller uit in hoge temperaturen.
Alle regendansen ten spijt hebben we geen controle over het weer. Wat kan je dan wél doen om nachtelijke duellen met het zespotige monster te vermijden?
Enkele tips om de mug uit je huis te houden:
- Hang een muskietennet boven je bed.
- Ga op zoek naar stilstaand water in en rond je huis. Misschien in je kruipkelder, of die plantenpotten met een laagje regenwater?
- Haal de insectenspray en automatische dispenser van FEROKILL in huis.
- Ook voor de mug zijn horren het beste afweermiddel.
Motten
Ook de mot vindt zijn adem opnieuw in de lente. Algemeen genomen heb je twee soorten: de voedselmot en de kleermot. De voedselmot vind je voorraadkast. Vliegen ze naar buiten als de deur opengaat? Dan heb je prijs. De kleermot zit uiteraard in je kleerkast.
Vooral je duurdere stukken van natuurlijke stoffen (wol, bont) zijn doelwit nummer één. Van zodra je gaatjes ziet, heeft de kleermot zich tussen je favoriete outfits genesteld. Voor een textielbedrijf is een mottenplaag natuurlijk een nog grotere ramp, omdat het om veel stuks gaat en de herstellingskosten dus snel oplopen.
Hoe voorkom en bestrijd je motten? Enkele tips:
- Controleer je volledige voorraad- of kleerkast op aantasting. Voedsel met gaten of larven gevonden? Gooi het weg. Kledij met gaten gevonden? Steek het in de diepvries of was het op 60° om de beestjes te doden.
- Maak de kasten van kop tot teen schoon. Stofzuig tot je stofzak helemaal vol zit.
- Voorkom kleermotten door je kledij wat verder uit elkaar te hangen en door delicate stuks vaak te checken op gaten
- Wil je aan de slag met een bestrijdingsproduct? Ga voor de insectenspray van Bio Sect met lange nawerking.
Krijg je in de mot dat het probleem toch groter is dan eerst gedacht? FEROKILL bestrijdt de volwassen motten en geeft je tips & tricks om een heropleving van de plaag te voorkomen. Neem contact op voor een gratis offerte.
Vlooien en bedwantsen
De vlooi en de bedwants worden vaak door elkaar gehaald. Toch hebben ze één grote gemeenschappelijke deler: het zijn reisbeestjes die via vakanties of huisdieren je woning binnenkomen.
Heb je een huisdier en/of merk je alleen beten op je onderbenen? Dan zit je waarschijnlijk met vlooien. Vind je bloedstreepjes op de lakens en heb je over het hele lichaam gegroepeerde beten? Dan is het de bedwants.
Hoe pak je vlooien of bedwantsen aan? Enkele tips:
- Vermijd vlooien bij je huisdieren door ze een vlooienband of een ander vlooiafwerend middel te geven (vraag advies aan je dierenarts).
- Controleer vanaf de lente sowieso regelmatig hun pels.
- Kijk goed rond in je vakantieverblijf of je sporen ziet van de bedwants.
- Laat je koffer op reis niet openstaan onder het bed. Anders reist de bedwants makkelijk mee.
- Haal je koffer thuis ook niet leeg in de slaapkamer. Laat ze ook nooit leeg in je kamer staan.
- Bestrijd vlooien en bedwantsen met insectenspray van Bio Sect met lange nawerking.
Zet je liever meteen de grote middelen in? FEROKILL to the rescue! Wij maken je bedrijf, hotel of huis snel insectvrij.
Kakkerlak
Ook de kakkerlak is een reisbeestje. Meestal breng je hem zelf binnen, via tweedehandsmeubelen bijvoorbeeld. Woon je in een appartementsgebouw, dan heb je al pech wanneer één bewoner eentje laat meesurfen.
Hoe vermijd je een kakkerlakkenplaag? Enkele tips:
- Hou het schoon. Dat is de nummer één tip. Kakkerlakken gaan op zoek naar lege kartonnen dozen, rondslingerend eten, …
- Verlucht je vochtige ruimtes regelmatig.
- Plaats een gifvrije lijmval om de beestjes te vangen.
Slecht nieuws: meestal zijn huis- en tuinmiddeltjes niet genoeg om de kakkerlak volledig uit je huis te krijgen. Schakel dus tijdig professionele hulp in.
Mieren
Bij goed weer krijg je vanaf april al eens mieren over de vloer. De werksters zijn op zoek naar zoetigheden, en één kruimel op jouw aanrecht is genoeg om de hele kolonie op bezoek te krijgen. En ze blijven maar al te graag lang plakken…
Hoe bestrijd je mieren in je keuken? Enkele tips:
- Berg al je voedsel zorgvuldig en met deksel op.
- Ruim de kleinste kruimels zo snel mogelijk op.
- Geen idee waar het nest zit? Plaats op verschillende plaatsen lokdozen.
- Nest gevonden? Vernevel deze mierenspray in en rond het nest. De mieren sterven meteen.
Muizen en ratten
Als we een frisse en natte lente krijgen, dan zie je nog steeds veel muizen en ratten opdagen. Ze zoeken de warmte en de droogte op in je huis én maken gaten in je voedselvoorraad. Ook je composthoop is interessant voor de rat.
Hoe hou je muizen en ratten uit je huis? Enkele tips:
- Laat ze überhaupt niet binnen. Spot kieren en gaatjes in en rond je huis en dicht ze, bijvoorbeeld met bijenbekjes.
- Gebruik afvalbakken met een deksel in huis.
- Gooi geen etensresten in je composthoop of sluit die ook af met een deksel.
- Toch muizen of ratten gespot? Plaats klemmen of lokdozen met vergif.
Laat het over aan FEROKILL
Geen zin om zelf in de tegenaanval te gaan? Of wil je vooral dat de bestrijding veilig en grondig gebeurt? Schakel dan FEROKILL in. Contacteer ons voor een gratis offerte.
Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?