Bij last van motten in huis zijn er verschillende bestrijdingspistes die je zelf kan bewandelen. We overlopen de doe-het-zelfoplossingen en bespreken hun voor- en nadelen. Graag een snelle oplossing? Dan is deze insectenspray misschien wel iets voor jou!
Om motten in je voorraadkast (voedselmotten) en je kleerkast (kleermotten) te voorkomen en te bestrijden, zijn er een aantal algemene maatregelen die je sowieso geregeld kan toepassen. Ontdek de algemene tips hier.
Motten bestrijden met azijn
Azijn lijkt wel een wondermiddel tegen motten en hun larven. Het zuur in azijn zorgt dat de beestjes doodgaan.
Je kan azijn op verschillende manieren inzetten. Je kan een spray klaarmaken met onverdunde azijn en zo de leeggemaakte voorraadkasten en kleerkasten tot in de hoekjes aanpakken met een doek.
Je kan aangetaste kledingstukken of textiel (tapijt, meubelstoffen) weken in azijn. Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal.
Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen. Dit elke avond opnieuw doen lijkt ons onbegonnen werk.
Voordelen: doodt motten en larven, tast oppervlaktes en stoffen niet aan, breed inzetbaar
Nadelen: niet de meest aangename geur
Motten bestrijden met geuren
Motten houden niet bepaald van sterke geuren. Daarom zijn wasverzachters ook belangrijk wanneer je kledij wast. Je kan motten voorkomen door sterke geuren in je kleerkasten te plaatsen. En voor de mens hoeven dat geen onaangename geuren te zijn. Denk maar aan lavendel, vlierbloesem, cederhout, rozemarijn, kruidnagels, kaneel, etherische olieën …
Voordelen: natuurlijk middel, je kan een aangename geur kiezen
Nadelen: lost geen plaag op als die er al is, alleen preventief
Motten bestrijden met mottenballen
Mottenballen kopen was in de goede oude tijd dé manier om van motten af te geraken. De chemische balletjes verspreiden een onaangenaam geurende stof in de kleerkast die motten doodt. De traditionele mottenballen met kamfer, naftaleen of dichloorbenzeen zijn in Europa al een tijdje verboden. Maar er zijn alternatieven op de markt met de synthetische stof transfluthrin.
Voordelen: heel effectief, makkelijk, niet duur
Nadelen: niet altijd even veilig, vooral voor kinderen, niet milieuvriendelijk
Motten bestrijden met de diepvries
Mottenlarven zijn niet bestand tegen extreme temperaturen. Bij aantasting van je textiel, kan je het 4 dagen in je diepvriezer stoppen. De larven gaan dood van de vrieskou. Achteraf moet je het textiel gewoon in de wasmachine stoppen.
Ook omgekeerd werkt het, met hoge temperaturen. Ook kleren stomen doodt de mottenlarven.
Voordelen: makkelijk, niet intensief
Nadelen: bij aantasting van je hele garderobe ben je een tijdje bezig, tenzij je een hele grote diepvriezer hebt, duurt lang
Vraag hulp aan een professional
Heb je na deze trucjes van Tante Kaat nog last van motten? Dan is het probleem hardnekkiger dan je eerst dacht. De hulp van een professionele ongediertebestrijder is dan echt op zijn plaats om motten te bestrijden. Ontdek onze oplossingen.
Soorten motten in België? Zo herken je ze.