Muizen lijken op het eerste zicht schattige beestjes, maar je hebt ze toch liever niet in huis. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat schade aanrichten aan je meubels of zelfs ziektes overdragen. Snel zijn is dus de boodschap. In dit artikel leggen we uit hoe je ze zelf kan bestrijden en een zware muizenplaag kan vermijden. Zit je al met een plaag? Contacteer ons dan meteen voor het probleem groter wordt.
Hoe weet je of je met muizen zit?
Wanneer het kouder wordt, gaan muizen op zoek naar warmte. De kans bestaat dan ook dat ze in jouw warme huis terechtkomen. Ze zijn namelijk in staat om door kleine spleten en kieren binnen te komen. Heb je voedselresten rondslingeren? Dan wordt jouw huis wel heel aantrekkelijk voor de beestjes. En denk eraan: muizen leven niet alleen, dus een muizenplaag is nooit veraf.
Er zijn verschillende indicatoren om te weten of me met muizen in huis zit.
- Merk je knaagschade op aan meubels of voedsel?
- Hoor je knarsende geluiden?
- Zie je uitwerpselen of nestmateriaal?
Is het antwoord op deze vragen ja? Dan ga je best zo snel mogelijk over tot bestrijding. Je kan dit door een professional laten doen of, indien je de juiste producten hebt, zelf aan de slag. Je kan zelf muizen bestrijden met vergif of met muizenvallen.
Beter voorkomen dan genezen
Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen muizen meer naar binnen kunnen. Dit doe je door alle spleten en kieren in je huis te dichten. Ga heel grondig na waar ze allemaal binnen zouden kunnen komen. Ook je spouwmuren afdichten met bijenbekjes is aangeraden. Bewaar daarnaast al je voedsel in afsluitbare bakjes, zodat het onbereikbaar is voor muizen. Zo kunnen lokazen of het vergif beter hun werk doen.
Voor het dichten van spouwvoegen bestaat er een handige tool die we een “bijenbekje” of stootvoegrooster noemen. Je stopt het in de open voeg om te voorkomen dat ongedierte zich een weg naar binnen baant zonder aan ventilatie in te boeten.
Zelf muizen bestrijden met vergif
Wanneer je ervoor kiest om zelf muizen te bestrijden met vergif, dan is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Plaats het vergif daarom in een afgesloten muizenlokdoos. Zo blijft het uit de buurt van kinderen en huisdieren. Enkel de muizen kunnen hier binnen en buiten.
Zet de muizenlokdozen met het gif op de plaatsen waar je ze hebt zien lopen, hun uitwerpselen hebt gezien of nestmateriaal gevonden hebt. Dit kan bijvoorbeeld onder of achter kasten zijn of in een hoek langs de muur. In het kort uitgelegd: pak alles weg en vervang dit door een lokdoos. De muizen zullen naar de lokdoosjes toekomen, van het gif eten en sterven in hun schuilplaats. Controleer om de 2 dagen of er van het vergif gegeten is. Als het snel op gaat, vul de dozen dan op tijd bij.
Zelf muizen bestrijden met muizenvallen
Een tweede manier om zelf muizen te bestrijden is het plaatsen van muizenvallen, of muizenklemmen. In dit geval is een snelle dood verzekerd. Je kan de klemmen zo plaatsen of binnenin een lokdoosje. Om de muizen in de val te lokken heb je natuurlijk nog een lokstof nodig. Gebruik bijvoorbeeld een stukje appel of kaas. Je kan ook opteren voor herbruikbare niet-giftige lokazen uit kunststof die 3 maanden meegaan.
Wanneer de lokstof op de klemmen ligt, kan je ze (al dan niet in lokdoosjes) plaatsen op dezelfde manier als beschreven bij de eerste methode. Zit er een muis in de klem? Dan kan je deze uit de klem halen en weggooien zonder het diertje aan te moeten raken. Je kan de klemmen zolang gebruiken tot er geen muizen meer te bespeuren zijn.
Klaar om aan de slag te gaan? Bezoek dan onze webshop voor de producten die je nodig hebt. We bieden niet alleen losse muizenvallen of lokdoosjes aan, maar ook complete pakketten voor muizenbestrijding. Geraak je toch niet van je muizenprobleem verlost? Neem dan contact met ons op voor een geschikte oplossing.
Muizen: veelgestelde vragen
Het verschil tussen rat en muis: welk beestje heb je in huis?