Lijkt het of je huisdieren zich constant aan het krabben zijn of jeukt het bij jezelf de hele tijd? Dan zit je misschien wel met vlooien in huis. Dat is niet alleen enorm vervelend, maar het kan ook leiden tot een ware vlooienplaag die moeilijk te bestrijden is. Ontdek hier hoe je kan weten of je met vlooien te maken hebt.
Vlooien herkennen
Vlooien zijn kleine, vleugelloze parasieten die zich voeden met bloed door mensen en zoogdieren te bijten. Dat brengt niet alleen een heel vervelende jeuk met zich mee, maar mogelijks ook ziekten en andere parasieten zoals de lintworm. Vlooien worden zo’n 2 tot 3 millimeter lang en zijn dus met het blote oog waar te nemen. Ze hebben een roodbruine of bruinzwarte kleur en kruipen of springen in het rond. Ze kunnen dagelijks tot wel 50 eitjes leggen. Die zijn een stuk kleiner met een lengte van slechts een halve millimeter. Ze hebben een witte kleur en zijn dus vaak moeilijker te herkennen, maar kunnen een paar vlooien al snel omtoveren tot een heuse plaag.
Vlooien duiken voornamelijk op bij huisdieren zoals honden en katten. Als je huisdier zich dus regelmatig heel fanatiek begint te krabben, controleer je maar beter eens op vlooien. De beestjes verkiezen de meest warme omgeving zoals aan de binnenkant van de poten, op de rug en in de hals of nek van je huisdier. Verder kan je een vlooienplaag ook herkennen aan kleine zwarte korreltjes in de vacht van jouw huisdier of in zijn mand. Dat zijn de uitwerpselen van de parasieten. Als je ze nat zou maken, kleuren ze rood door het bloed dat ze opgenomen hebben en kan je er zeker van zijn dat je met vlooien te maken hebt.
Vlooienbeten bij mensen herkennen
Toch kunnen de vlooien ook voorkomen bij mensen. Als een vlo in onze huid bijt, krijg je een rood bultje met een bloedrood stipje in het midden. Zo’n beet gaat enorm jeuken en kan ontsteken als je eraan krabt. Vlooien bijten vooral op benen en voeten of in huidplooien. Meestal verkiezen vlooien onze huisdieren boven ons, maar ze kunnen ook terechtkomen in huishoudens waar geen dieren aanwezig zijn. Dan ben jij hun favoriete alternatief.
Er is nog ongedierte dat voor beten of uitslag kan zorgen. Misschien heb je te maken met bedwantsen of tapijtkevers? Ontdek hier de verschillen.
Hoe kan ik vlooien behandelen?
Om vlooien te behandelen op je huisdier kan je bij de dierenarts een middel halen om in de vacht te druppelen en zo de vlooien te doden. Daarnaast moet je echter ook je huis behandelen om alle achtergebleven eitjes en vlooien uit te roeien. Was daarom dekens, kussens, lakens en andere stoffen op 90 graden en stofzuig regelmatig tapijten, zetels, stoelen en vloeren.
Zit je met een hardnekkige vlooienplaag die je zelf niet uitgeroeid krijgt? Doe dan een beroep op een professionele ongediertebestrijder. “Bij vlooien behandelen wij zoveel mogelijk horizontale oppervlakken en stoffen met een verneveling met insecticiden”, legt experts ongediertebestrijding Johan Warnants van FEROKILL uit. “Deze verneveling is compleet veilig voor mensen en zoogdieren en laat een fijne film achter op het oppervlak. De eitjes zelf behandelen we niet, maar na een drietal weken komen we terug en herhalen we de verneveling zodat ook de eitjes die in tussentijd uitkomen behandeld worden.”
Contacteer nu meteen de professionele ongediertebestrijders van FEROKILL om een vlooienplaag snel en doeltreffend uit te roeien. Behandel je huisdieren ook steeds preventief met een aangepast vlooienwerend middel van bij de dierenarts.
Kan ik zelf vlooien in huis bestrijden?
Wat is het verschil tussen een tapijtkever, bedwants en vlo?