Ontdek je in huis kleine donkere beestjes, maar kan je ze niet thuisbrengen? Of word je wakker met rode, jeukende bulten, maar is er geen ongedierte te bespeuren? Dan zit je misschien met tapijtkevers, bedwantsen of vlooien. Ontdek hier de verschillen en hoe je ze kan herkennen.
Wat is een tapijtkever?
De tapijtkever heeft geelgrijze dekschilden met 3 wazige witte boorden dwars over zijn rug. De kevers worden zo’n 4 à 5 mm lang en hebben lichtbruine beharing en een grijze of geelachtige buik. Ze kunnen bovendien ook vliegen.
Het zijn de larven van deze kevers die de schade in huis aanrichten. Zij voeden zich namelijk met insecten, wol, bont, en ander textiel van dierlijke oorsprong. De larven van deze kevers knagen dus gaatjes in je sjaals, truien, gordijnen en tapijten. Je vindt ze vaak in de buurt van vogelnesten, een plek waar mensen niet snel zullen gaan kijken als ze met een plaag van tapijtkevers zitten.
De larve van een tapijtkever heeft fijne haartjes die bij aanraking met onze huid jeuk of een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dat is een van de voornaamste oorzaken van de verwarring tussen tapijtkevers en vlooien of bedwantsen.
Wat is een bedwants?
De bedwants lijkt qua uiterlijk op de tapijtkever, maar hij kan niet vliegen of springen. Ook zijn bedwantsen iets roder en hebben ze een schubbenrug in plaats van een schild. Ze hebben een ovale vorm en de vrouwtjes worden ongeveer 4 à 9 mm. De mannetjes zijn iets kleiner. Net zoals de tapijtkevers, zitten bedwantsen graag op donkere en warme plekjes, zoals tapijten of beddengoed.
Waar de tapijtkever enkel schade aanricht aan stof en kledij, richt de bedwants zich op mensen. Ze drinken namelijk bloed en bijten dus graag in je armen en benen. Nadat ze gestoken hebben, trekken ze zich terug in hun schuilplaats in de matras, naden, achter stopcontacten of behangpapier en in alle mogelijke kieren. Daar leggen ze vervolgens hun eitjes. Op 5 dagen tijd kunnen ze tot wel 200 eitjes leggen.
Wat is een vlo?
Net zoals de bedwants is de vlo een parasitair insect. Hij voedt zich dus met het bloed van zijn gastheer. Een vlo is gemiddeld tussen de 1 en 3 mm groot en kan zich razendsnel voortplanten op een gastheer. De vlo kan zowel bij mensen als bij dieren voorkomen. Toch verkiest hij je huisdier boven jou, omdat hij dan meer haar heeft om zich in te verstoppen.
Een vlo kan niet vliegen, maar wel zeer ver springen. Een vlooienplaag kan zich dus snel verspreiden onder dieren, maar ook van dier naar mens of tussen mensen onderling.
Een vlooienbeet herken je aan een klein zwart puntje in een rode vlek. In tegenstelling tot bij andere parasieten, zoals de bedwants, zwelt de plek van de beet niet op. De beten komen bij mensen het vaakst voor op voeten en benen en geven meteen een irriterend gevoel. Anders dan bij de vlo, zal je een beet van de bedwants niet voelen tot de rode, opgezwollen vlekken beginnen te jeuken. Het kan dus langer duren voor je een beet van een bedwants opmerkt. Een bedwants kan bovendien meerdere keren bijten en de beten staan vaak op één lijn.
Aan de hand van deze kenmerken, zou je moeten kunnen herkennen om welk ongedierte het gaat. Twijfel je toch over welke beestjes zich in je huis bevinden? Contacteer dan snel de experts van FEROKILL. Zij kunnen snel achterhalen of je met bedwantsen, tapijtkevers of vlooien zit en stellen je meteen een gepaste bestrijding voor.
Hoe komen bedwantsen in mijn bed?