Veelgestelde vragen over Houtworm

Hier vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over houtworm. Is je vraag niet beantwoord? Contacteer ons dan even. We staan je met plezier te woord.

Neem contact op

Wat is uitkappen / uitkrabben en waarom moet dat gebeuren?

Houtworm en boktor brengen op een verschillende manier schade toe aan het hout.

De houtworm volgt een willekeurig spoor in het hout. De boktor gaat van buiten naar binnen recht naar beneden met de nerf mee. In dit geval zitten de paden die de boktor maakt vol stof, waardoor een behandeling zinloos is. Het stof zou namelijk al het product absorberen. Daarom kappen we het hout uit, zodat de boorgangen bloot komen te liggen en het stof verwijderd kan worden.

Wat is boktor? En wat is het verschil dan met houtworm?

In België komen we 4 drooghoutboorders tegen.

  1. Memel of de klassieke houtworm gaat alle richtingen uit in het hout, waardoor de boorgangen dat ook doen. Ze komen voor in alle houtsoorten.
  2. Boktor gaat van buiten naar binnen met nerf mee, waardoor er veel oppervlakkige schade (brokken) is. We zien minder gaatjes, maar dus meer schade. Deze soort zien we vaker in zacht hout (constructiehout).
  3. Grote houtworm of bonte knaagkevers zien we enkel in hardhout (eik/beuk). Deze soort hoeft niet uit hout om voort te planten en kan in het hout de voortplantingscyclus starten door kamers te maken.
  4. Parketkevers komen voor in spinthout (het zachte, lichtere gedeelte van het hout). Dit is vooral parket.

Hoe planten ze zich voort?

De kevers leggen eieren in de spleten van het hout. De larven die dan uitkomen hebben honger en voeden zich met het hout. Houtwormen kunnen tot wel 5 jaar in het hout blijven. Wanneer ze klaar zijn met eten, zijn ze klaar om weer naar buiten te komen. Dit gebeurt wanneer het warmer weer wordt. Op dit moment ontstaan de gaatjes (uitvliegopeningen). Daarna planten de kevers weer voort en start de cyclus opnieuw.

Dit maakt duidelijk waarom het niet zinvol is om in alle gaatjes product te spuiten. De houtworm is immers al weg op dat moment.

Waarom injecteren jullie het hout en wat houdt dat in?

De structuur van hout gaan in verschillende verdiepen. Nadat we, in het geval van aantasting door boktor, de boorgangen hebben blootgelegd, gaan we het product in sommige gevallen injecteren. We doen dit wanneer planken of balken dikker zijn dan 2,5 à 3 centimeter.

Hoe werkt dat?

We boren een gat van 6 millimeter tot ongeveer de helft van de plank. Daarna brengen we een plug in die aangepast is aan de kleur van het hout. In deze plug zit een terugslagkogel die ervoor zorgt dat, wanneer we het product onder druk inspuiten, er geen product terug uitkomt. Op deze manier impregneren we zoveel mogelijk boorgangen in het hout.

We injecteren vooral bij schade door boktor, maar in sommige gevallen is het ook nuttig bij schade door houtworm. Dat bepaalt onze specialist ter plaatse tijdens de inspectie.

Zijn de producten die jullie gebruiken schadelijk voor mensen of huisdieren?

Ja, absoluut, zowel voor mensen als dieren. Voor de bestrijding gebruiken we een mix van producten. Deze mix zorgt ervoor dat het product tot diep in het hout kan trekken, maar hier komt ook verdamping bij kijken. Het zijn deze dampen die gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om de ruimte minstens 48 uur goed te verluchten en niet te betreden

Waarom moet het hout stofvrij gemaakt worden?

We maken het hout stofvrij, omdat het als ‘spons’ fungeert. Wanneer we het product gebruiken zonder het stof te verwijderen, dan zou het stof alles opnemen. Stofvrij hout neemt het product veel beter op.

Waarom moeten jullie 3 kanten van de balk behandelen voor garantie?

Balken hebben doorgaans een draagfunctie, waardoor niet elke zijde bereikbaar is. Dit geldt voor ons bestrijders, maar ook voor de houtworm of boktor.

Komt er kleurverschil op het hout na de behandeling?

Het product dat we gebruiken is kleurloos, dus er is geen kleurverschil te zien.

Zijn de producten schadelijk voor het hout?

Neen, voor het hout zijn de producten niet schadelijk. Het droogt gewoon op waardoor het nadien opnieuw behandeld kan worden met bijvoorbeeld vernis. Het is wel belangrijk dat je hier minstens een week mee wacht. Zo kan het bestrijdingsmiddel zeker niet reageren met andere producten.

Hoe lang mag ik de ruimte niet betreden na de behandeling?

Je mag de ruimte minstens 48 uur niet betreden. Dit is een gemiddelde. Bij grotere oppervlakten kan het zijn dat de geur langer blijft hangen. Dan wacht je best tot de geur verdwenen is.

Hoe gaan we te werk tegen houtwormen?

Starten doen we met een inspectie ter plaatse om een inschatting te maken van het probleem. Door het hout van dichtbij te bekijken weten we al snel hoe ernstig de aantasting is.

Om de houtwormen te lijf te gaan werken we met een dieptebehandeling, ofwel injectie. We injecteren een product diep in het hout dat alle houtworm gaat doden. Het product baant zich een weg door de kanalen en nerven, zodat geen enkele larve ontsnapt.

Kan je zelf houtworm bestrijden?

Er zijn een reeks huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, maar als je met een ernstig probleem zit, dan is een professionele bestrijder de enige optie. Daarnaast zijn de insecticiden uit de doe-het-zelfzaak een pak minder effectief. Het product dat wij gebruiken bevat 3,15 procent van de werkzame stof (permethrine), terwijl dit bij producten uit de winkel doorgaans maar 0,3 procent is.

Wat kan je preventief doen tegen houtworm?

Houtwormen verkiezen onbehandeld hout, dus behandel het met lak, verf, vernis of boenwas. Daarnaast houden houtwormen van een vochtige omgeving. De luchtvochtigheid zo laag mogelijk houden is daarom ook een must. Zorg dus altijd voor voldoende ventilatie in je woning.

Wanneer kan je last krijgen van houtworm?

Hoewel houtworm het hele jaar door voor last kan zorgen, komen de larven vooral uit tussen april en oktober. De houtworm – en zeker de boktor – kan aanzienlijke schade aanrichten in je huis, en soms kan het lang duren voor je dat merkt. Ze tasten al het hout in je woning aan, met soms structurele problemen tot gevolg.

Kan je luchtgommen vergelijken met zandstralen?

Ja, de gebruikte techniek is vergelijkbaar. Zowel bij zandstralen als luchtgommen gebruikt men straalkorrels die tegen het oppervlak worden geblazen. Het verschil zit ‘m in de druk en de spuitopening. Bij zandstralen gebeurt dat met grote druk en een fijne spuitopening, terwijl bij luchtgommen met een lage druk en grotere spuitopening. Zandstralen is hierdoor wat agressiever voor het hout.

Luchtgommen daarentegen is een zachtere techniek dan zandstralen, waardoor het geschikt is voor fragielere en meer gedetailleerde oppervlakken. Ook worden er bij luchtgommen geen chemische middelen gebruikt, terwijl dat bij zandstralen wel het geval is.

Hoe ontstaan die gaatjes in het hout?

De gaatjes die je in het hout ziet zijn uitvliegopeningen van houtkevers. De houtwormen (larven) in het hout ontpoppen zich uiteindelijk tot kevers en die willen naar buiten. Dit proces kan 3 tot 5 jaar duren, dus je kan de gaatjes pas zien als de schade reeds is toegebracht. Daarom is preventie uiterst belangrijk!