Sinds 2019 gelden er nieuwe wetten voor het gebruik van biociden. Wat houdt het Koninklijk Besluit van 4 april 2019 in? En wat zijn de gevolgen voor het gebruik van de biocide rodenticiden om ratten- en muizenplagen te bestrijden? In ieder geval is het een kans om proactief niet-chemische bestrijding (non-tox) toe te passen.
Rodenticiden?
Rodenticiden zijn producten die men gebruikt om muizen, ratten en andere knaagdieren te bestrijden. Het gebruik ervan is soms noodzakelijk, omdat knaagdieren schade kunnen aanrichten en zelfs ziektes kunnen overdragen op mensen. Rodenticiden kunnen echter ook risico’s inhouden voor mensen, andere dieren en het milieu.
Sommige rodenticiden vallen dan ook onder de biociden van het gesloten circuit, wat wil zeggen dat je ze niet zomaar kan verkrijgen omdat ze schadelijk zijn voor de volksgezondheid.
Het gebruik ervan wordt sinds kort nationaal gereguleerd door het Koninklijk Besluit van 4 april 2019. Biociden van het gesloten circuit mogen niet langer op de particuliere markt verkocht worden. Professionals, zoals FEROKILL, die rodenticiden en andere biociden van het gesloten circuit willen gebruiken, moeten zich nu elk jaar opnieuw vóór 31 december registreren bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
Laat het aan de professionals over
En eigenlijk is dat gewoon een kwestie van gezond verstand. Rodenticiden kunnen schadelijk zijn voor kinderen, huisdieren, vogels … De wetgeving heeft als doel het gebruik van schadelijke stoffen weg te nemen bij particulieren en bedrijven die er eigenlijk niet voor bevoegd zijn. Als je in en rond jouw gebouw problemen ervaart met ratten of muizen, mag je niet zomaar zelf rodenticiden gebruiken.
Door het gebruik van rodenticiden zoveel mogelijk bij professionals te leggen, beperken we het gevaar op secundaire en tertiaire vergiftigingen. FEROKILL gaat zorgvuldig te werk met het lokaas om het buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.
De wetgeving in ons land komt trouwens niet uit de lucht gegrepen. Het is de Belgische vertaling van de Europese verordening 528/2012, die verbiedt dat biociden van het gesloten circuit op de Europese markt aan het grote publiek verkocht worden.
Rodenticiden in de toekomst?
Het ziet ernaar uit dat de overheid, onder impuls van Europa, alleen maar strengere regels zal opleggen voor het gebruiken van pesticiden en biociden. Zo is er sprake van een mogelijk examen voor het gebruik van deze stoffen in de toekomst. In dat geval zullen enkel professionele gebruikers met aangetoonde gevorderde bekwaamheid bepaalde rodenticiden mogen gebruiken.
In elk geval zal er steeds meer gehamerd worden op niet-chemische bestrijding van ongedierte. Intussen gebruikt FEROKILL de tijd om zijn niet-toxische bestrijding op scherp te stellen. We volgen de ontwikkelingen op de voet, zodat u zeker bent van een aanpak die conform is met de laatste wetswijzigingen. Hier kan je de huidige situatie omtrent rodenticiden bekijken.
Veelgestelde vragen
Kan ik als particulier of bedrijf nog muizen- of rattengif kopen?
Bepaalde soorten rodenticiden zijn nog beschikbaar op de markt. Als je deze producten wil gebruiken, moet je je wel aan enkele voorwaarden houden. Het vergif mag enkel in slotvaste lokdozen geplaatst worden en als het probleem blijft duren, moet je een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Ten slotte moet het vergif altijd weggehaald worden, wanneer het probleem is opgelost. Wij bieden zowel muizen- als rattengif aan voor niet-professionele gebruikers in onze webshop.
Hoe gaat Ferokill om met deze wetgeving?
Ferokill past steeds IPM toe, oftewel Integrated Pest Management. Het is een methode van ongediertebestrijding gericht op het vermijden van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Daarom zijn preventieve maatregelen een belangrijk onderdeel van het IPM-plan, en niet zozeer het bestrijden met vergif. We inspecteren de ruimte en de risico’s op ongedierte, determineren welk ongedierte kan voorkomen, voeren preventieve maatregelen in en evalueren of deze werken. We gebruiken enkel vergif indien nodig, en wanneer er een groot risico is op herinfestatie. Belangrijk in dit verhaal is de frequente evaluatie. Dat zorgt ervoor dat we nooit zomaar en onnodig vergif gebruiken.
Wat kost ongediertebestrijding?
Wat is IPM? Integrated Pest Management uitgelegd