Muizen: veelgestelde vragen

vragen over muizen

Wat kost muizenbestrijding nu precies? Kan je echt muizen bestrijden met de gouden raad van tante Kaat? En hoe gevaarlijk zijn muizen nu? Lees het allemaal in onze blog.

Muizen bestrijden: wat is de prijs?

De kost van muizenbestrijding verschilt per situatie. De grootte van de plaag, de soort bestrijding en de grootte van het pand beïnvloeden de prijs. Bij een muizenplaag moeten de specialisten ook verschillende keren langskomen, waardoor de prijs ook oploopt.

Voor een exacte prijs vraagt u het best een offerte op.

Zijn muizen in huis gevaarlijk?

Muizen heb je liever niet in huis. De risico’s voor je gezondheid en materiaal zijn niet van de poes. Lees meer over de gevaren van muizen in onze blog.

Kan ik muizen verjagen met een geur?

Met verschillende geuren zelfs! Muizen haten sterke geuren. Het is dus zeker een goed idee om een sterke geur te vernevelen in de buurt van kieren en spleten, waarlangs muizen kunnen binnenkomen. Enkele tips van Tante Kaat …

  • Muizen verjagen met tabasco: meng een koffielepel tabascosaus met 2 kopjes heet water. Doe in een spray en spuit het mengsel op de kieren en spleten.
  • Muizen verjagen met cayennepeper: meng wat cayennepaper met water in een spray en spuit elke 3 à 4 weken op de kieren en spleten.
  • Muizen verjagen met knoflook: hak fijn en meng met water in een spray. Of laat hele teentjes knoflook achter in de buurt van plekken waar muizen het huis kunnen betreden.
  • Muizen verjagen met wasverzachterdoekjes: stop de doekjes in spleten en kieren. Muizen worden afgeschrikt door de geur.
  • Muizen verjagen met kruidnagel: laat een aantal kruidnagels achter in de buurt waar muizen het huis kunnen betreden.
  • Muizen verjagen met pepermunt: bedruppel watten met hooggeconcentreerde pepermuntolie en laat staan bij de plekjes waar muizen kunnen binnenkomen.
  • Muizen verjagen met uien: muizen zijn allebehalve fan van de geur van verse uien. Snij een ui in schijfjes zodat de geur helemaal vrij komt. Verdeel over verschillende bordjes of bakjes en plaats ze in de buurt van kieren en spleten.
  • Muizen verjagen met theezakjes: muizen houden niet van de geur van thee, zeker niet als het munt of pepermunt is. Leg nog vochtige gebruikte theezakjes in de buurt van spleten en kieren waar muizen kunnen binnenkomen.
  • Muizen verjagen met peper: je gaat wel regelmatig opnieuw peperbollen moeten strooien op de plekken waar muizen het huis betreden. Een heel efficiënte methode is dit niet.
  • Muizen verjagen met chloor: we raden dit af omdat het niet de meest aangename oplossing is voor de mens. De geur van chloor kan behoorlijke penetrant zijn. Maar het is wel effectief tegen muizen, zoals andere sterke geuren. Bedruppel watten met chloor en leg bij de spleten en kieren waar muizen het huis kunnen betreden.

Kan ik muizen buiten houden met aluminiumfolie?

Is er iets dat aluminiumfolie niet kan? Niet volgens Tante Kaat. Ook tegen muizen helpt aluminiumfolie. Stop proppen aluminiumfolie in de kieren en spleten waardoor muizen kunnen binnenkomen. Ze zijn niet in staat om door het materiaal heen te bijten.

Kan ik muizen bestrijden met geluid?

Muizen vluchten weg voor ultrasoon geluid. Daarvoor kan je een toestel kopen. De vraag is alleen of je ze daarmee je huis uitjaagt. Muizen kunnen ook een ander veilig plekje in je huis zoeken. In een groot huis of een firmagebouw is het onbegonnen werk.

Kan ik muizen vangen met lijm?

Je kan speciale lijm kopen om muizen te vangen. Verdeel de lijm over een stuk karton en leg er eventueel wat lokaas op. Plaats de val in de buurt van de plek waar je de aanwezigheid van muizen vermoedt.

We raden deze manier van muizenbestrijding af, omdat het niet diervriendelijk is. Op verschillende plaatsen, zoals in Wallonië en Nederland is het zelfs al verboden en we voorspellen dat dat in Vlaanderen ook snel het geval is.

Kan ik muizen vangen met een emmer?

Doe-het-zelvers hebben verschillende manieren gevonden om zelf een muizenval te maken met een emmer. Op YouTube vind je tientallen video’s met telkens een ander origineel ontwerp.

Hoe kan ik muizen in de spouw van mijn muur bestrijden?

Muizen in je spouwmuur kan vervelende gevolgen hebben, van onrustwekkende geluiden tot onaangename geurtjes.

Eerst moeten de muizen verwijderd worden. Daarvoor schakel je best de hulp van een professionele ongediertebestrijder in.

Daarna is het belangrijk om ervoor te zorgen dat muizen niet opnieuw binnen geraken. Alles spleten en kieren in de muren moeten dan dicht.

Komen muizen in mijn bed?

Die kans is erg klein, en al helemaal als je ligt te slapen. Muizen zijn bang van mensen en zullen van nature uit je buurt blijven.

Wil je helemaal zeker zijn dat je geen ongewenst bezoek krijgt ’s nachts? Geef muizen dan geen reden om je kamer te betreden. Stofzuig regelmatig en zorg dat er geen kruimels liggen die als snack kunnen dienen.

 

Hoe kan ik zelf muizen bestrijden?

Alles over zelf muizen bestrijden vind je in dit artikel.

Gerelateerde berichten

  • winter ongedierte

    Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

    Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe......

    Lees meer >

  • rat keuken

    Het verschil tussen rat en muis: welk beestje heb je in huis?

    Wanneer je iets hoort knagen in je koekenkast of kabels, gaat het meteen ook knagen in je hoofd: zit ik met een muis of met een rat? Eens je die zaak hebt uitgeklaard, weet je ook nog niet met welke muis of rat je zit. Heb je last van de......

    Lees meer >

  • zelf muizen bestrijden

    Zelf muizen bestrijden doe je zo

    Muizen lijken op het eerste zicht schattige beestjes, maar je hebt ze toch liever niet in huis. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat schade aanrichten aan je meubels of zelfs ziektes overdragen. Snel zijn is dus de boodschap. In dit artikel leggen we uit hoe je ze zelf kan bestrijden en......

    Lees meer >