8 feiten over kakkerlakken

kakkerlak

Krijg jij ook meteen de kriebels als je aan kakkerlakken denkt? Je bent niet alleen. De beestjes kunnen een ware plaag vormen en heel wat ongemakken met zich meebrengen. Kende jij deze 8 feiten over kakkerlakken trouwens al?

 

  1. Kakkerlakken leven ’s nachts …

    Ze vluchten voor het licht en houden van vochtigheid en temperaturen van 20 tot 30° C. Bij je thuis vind je ze dus vooral op warme en donkere plekken zoals achter de koelkast of de oven, in en achter leidingen van de chauffage en in afvoerputjes.

  2. … en passen door bijna elke kier, spleet of elk gaatje

    Dit ongedierte heeft een exoskelet dat ze extra plat kunnen maken. Door bovendien ook hun poten zijwaarts te leggen, passen ze echt door gaatjes die slechts een kwart van hun lichaamsgrootte zijn. Dit filmpje van National Geographic toont hoe ze dat doen.

  1. Ze kunnen astma en allergieën veroorzaken

    Wel, niet per se de kakkerlakken zelf, maar wel hun speeksel, uitwerpselen en vervellingshuidjes die in de lucht terechtkomen. Die bevatten namelijk een eiwit waaraan veel mensen allergisch zijn. Daarnaast brengen ze mogelijks ook bacteriën en dus ziektes met zich mee.

  1. Kakkerlakken zijn kannibalen …

    Ze eten echt alles wat ze maar kunnen vinden, van voedselresten tot uitwerpselen. En als er niets meer overblijft om te eten, dan komt de kannibaal in hen naar boven en storten ze zich op elkaar.

  2. … en ze overleven ook nog eens een week zonder hoofd

    Ja, een week. Dat komt omdat ze hun mond niet nodig hebben om te kunnen ademen. Ze gebruiken daarvoor kleine gaatjes over hun hele lichaam. Bovendien kunnen ze tot wel een maand lang overleven zonder voedsel. Ze kunnen trouwens ook hun adem maar liefst 40 minuten lang inhouden of tot 30 minuten onder water kunnen leven. Denk dus goed na voor je een onthoofde, uitgehongerde kakkerlak probeert te verdrinken. Zonder water overleven ze trouwens nog een week.

  3. De Duitse kakkerlak voelt zich thuis in België …

    De Duitse kakkerlak is lichtbruin met twee zwarte strepen op zijn borstschild, lange voelsprieten en grote vleugels. Ze worden 12 tot 16 millimeter lang. Het is de meest voorkomende soort in ons land. Je kan hem tegenkomen in je locker in sportcentra, in tweedehandsmeubels of op rommelmarktjes.

  4. … en hij houdt zelfs van bier

    Net als wij drinkt de kakkerlak graag bier. De combinatie van hop en suiker lokt hen naar het gele goedje. Let dus goed op als je thuis een knappe bierkelder aanlegt, dat je zeker alle gaten en kieren goed dichtmaakt.

  5. Kakkerlakken zijn moeilijk te bestrijden

    Omdat ze zo sterk zijn en in moeilijke omstandigheden kunnen overleven, zijn de beestjes ook moeilijk te bestrijden. Je kan zelf in de eerste plaats zorgen dat hun voedseltoevoer verdwijnt door etensresten en afval te verwijderen en heel grondig te poetsen. Maar daarmee is de plaag nog niet verholpen. Als je niet zeker bent of het effectief kakkerlakken zijn die je huis terroriseren, kan je een kakkerlakkenval plaatsen. Zo weet je het meteen zeker. Een plaag bestrijden gebeurt met een speciale lokaasgel die in twee verschillende beurten aangebracht wordt.

 

De bestrijding van kakkerlakken in huis of in een bedrijf, laat je maar beter over aan een expert. Professionele ongediertebestrijder FEROKILL speurt de plekken waar ze het vaakst voorkomen op en brengt de lokaasgel aan. Na een drietal weken herhalen ze de aanpak om de kakkerlakken te bestrijden die sindsdien uit hun eitje gekomen zijn. Contacteer snel een van onze medewerkers en roei die kakkerlakken meteen uit.

Contacteer ons

Gerelateerde berichten