Wat zijn kleermotten en hoe kan ik ze herkennen?

kleermotten wol

Ontdek je gaatjes in kleding of kleine webben in je tapijt? Dan zit je waarschijnlijk met kleermotten in je kast. Lees hier wat deze beestjes precies doen en hoe je ze kan herkennen bij je thuis.

 

Kleermotten zijn insecten uit de familie van de nachtvlinders. Er bestaan twee soorten, een met een lichtbruine en een met een grijzige kleur. Ze geven de voorkeur aan donkere ruimtes en komen dus meestal voor in kasten en andere plekken binnenshuis die relatief lang niet worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld een zolder.

Je ontdekt meestal pas dat je met kleermotten zit nadat de schade al aangericht is. Toch kan het zijn dat je bijvoorbeeld de larven zelf tegenkomt. Zie je crèmekleurige of witte wormpjes met een bruine kop van zo’n 7 à 9 mm op je textiel? Dat zijn de larven. Ook de cocons die zij spinnen om uit te groeien tot volwassen motten kan je tegenkomen. Dat zijn kleine zijden buisjes of webben die zich op het textiel bevinden. Tot slot kan je ook een volwassen kleermot tegenkomen, vooral in het donker.

 

Welke schade richten kleermotten aan?

Nachtvlinders leggen eitjes waar later rupsen of larven uit groeien. De larve van een kleermot knaagt gaten in organische materialen zoals kleding, tapijten en textiel, bont, wol, leer, zijde en linnen. De larven gaan in die materialen op zoek naar een eiwitrijke voedingsbron om vervolgens een pop te maken en later uit te groeien tot een nachtvlinder. Daarna begint de cyclus opnieuw. Na verloop van tijd kan de schade aan je kledij of textiel dus aanzienlijk zijn. Zeker in magazijnen in de textielsector kan dat ernstige gevolgen hebben en hoge kosten met zich meebrengen. Je moet dus voorkomen dat er motten in het magazijn geraken, maar de eitjes kunnen ook binnengebracht worden in verpakkingen of geretourneerde pakketjes.

 

Hoe kan ik kleermotten voorkomen?

Om kleermotten te voorkomen, moet je hun leefomgeving zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Vuile kleding bevat tal van voedingstoffen voor kleermotten. Zweet-, urine- en vetvlekken zijn voor hen een ware feestmaaltijd. Hang daarom geen gedragen of vuile kledij weer in de kast. Ook helpt het om je kleding in de kast niet te dicht op elkaar te hangen en de kast af en toe open te zetten. Houd je kledingkasten schoon door geregeld te stofzuigen en met een sopje over de bodem te gaan. Als je kleding voor een langere tijd wil opbergen, was dan alles eerst en stop het daarna in afgesloten plastic zakken of dozen. Om te voorkomen dat larven van kleermotten in je tapijt terechtkomen, kan je grondig stofzuigen.

Wat weinig mensen weten, is dat kleermotten graag eitjes leggen in de buurt van vogelnesten. Zit je dus met een vogelnest onder je dak, verwijder het dan zodat er geen motten in je huis kunnen komen.

 

Hoe kan ik kleermotten bestrijden?

Om kleermotten te bestrijden, moet je in de eerste plaats hun voedingsbron aanpakken. Verwijder aangetaste kledingstukken of tapijten en reinig de boel grondig. Was alles minstens 30 minuten op 60 graden of stop het aangetaste materiaal minstens 2 weken in een diepvriezer indien mogelijk. Alle stadia van de kleermotten (eitjes, larven, poppen en volwassen nachtvlinders) gaan dood bij een temperatuur van -20°C.

Daarnaast bestaat er verschillende bestrijdingmethodes tegen kleermotten. Zo zijn er lijmvallen, geurblokjes, geurolie, mottencasette’s, sprays en cederhout. De volwassen, mannelijke kleermotten kan je ook vangen met een feromoonval. Daarmee pak je echter geen larven aan, je remt enkel de voortplanting af.

 

Ben je op zoek naar het beste bestrijdingsmiddel of wil je graag een professionele bestrijding? Ontdek alles over onze aanpak tegen motten.

Zo pakken we motten aan

Gerelateerde berichten