Ongediertebestrijding met vergif: hoe schadelijk is het voor mens en dier en wat zijn de alternatieven?

vergif insecticiden schadelijk

Van fruitvliegjes op rijpe bananen tot bruine ratten in de tuin: iedereen heeft weleens last van ongedierte, en iedereen wil er zo snel mogelijk van verlost zijn. Heel vaak grijpen we dan naar vergif of insecticiden om het probleem op te lossen. Deze producten zijn zeker effectief, maar kunnen ook schadelijk zijn voor jezelf, je kinderen of je huisdieren wanneer je er niet voorzichtig mee omspringt. FEROKILL zet op een rijtje waar je juist voor moet opletten en geeft je meteen ook enkele ecologische alternatieven.

 

Disclaimer: heb jij of heeft iemand uit je nabije omgeving vergif ingenomen? Neem dan contact op met het Antigifcentrum (070 245 245) voor specifiek advies. Ook voor huisdieren luidt de boodschap om meteen contact op te nemen met een dierenarts.

 

Muizen- en rattenvergif

Keutels gevonden? Of hoor je ’s nachts geknaag en gekrab? Dan is de kans groot dat een muis of rat zijn weg gevonden heeft naar je huis. Als je naar bestrijding kijkt, komt vergif al snel bovendrijven als snelle en effectieve oplossing.

 

Antistollingsmiddelen

Tegenwoordig is muizen- en rattenvergif zodanig ontworpen dat het alleen gevaarlijk is voor het ongedierte zelf. Alleen wanneer je op het etiket het woord ‘strychnine’ leest, zit je met een product dat ook voor mensen problemen kan opleveren – en laat je het dus best links liggen.

Doorgaans bevat het vergif antistollingsmiddelen, wat tot interne bloedingen leidt bij muizen en ratten. In kleine hoeveelheden is dit type vergif niet schadelijk voor volwassenen en kinderen. Uiteraard houd je het vergif nog steeds het best buiten het bereik van je peuter.

Voor huisdieren daarentegen vormen deze middelen wel een gevaar. Zeker bij honden worden vaak vergiftigingen gezien. Als zij het vergif opeten, kan het ervoor zorgen dat hun eigen stollingsproces ook onderbroken wordt. Hun lichaam stopt dan met vitamine K aan te maken. Je merkt dit pas na een paar dagen door symptomen zoals loomheid, bloedingen of blauwe plekken. Meestal is het op dat moment al te laat om je hond nog te redden.

Wees dus waakzaam wanneer je de hond in de tuin laat terwijl je ongedierte aan het bestrijden bent. Eet je hond een vergiftigde muis of rat op, dan is de kans kleiner dat hij een voldoende hoeveelheid gif binnenkrijgt om zelf ziek te worden. Al bel je voor de zekerheid toch beter meteen naar je dierenarts als dit gebeurt.

 

Veiligheid boven alles

Zoals je hierboven kon lezen, is het belangrijk om verantwoord en voorzichtig ongedierte te bestrijden. Om te beginnen lees je best heel goed de aanbevelingen op de verpakking. Daarnaast voorkom je al heel wat problemen door te kiezen voor gesloten lokaasdozen waar kinderen en huisdieren sowieso niet aan kunnen. FEROKILL biedt die aan voor zowel muizen als ratten.

 

Ratten en muizen bestrijden zonder vergif

Speel je liever op zeker? Dan kan je ook iets aan je ratten- of muizenplaag doen zonder vergif door oldschool klemmen te plaatsen op de plekken waar je sporen van ongedierte vond. Ook die vind je in de webshop van FEROKILL.

 

Voorkom muizen en ratten met ons advies

Idealiter hoef je nooit te kiezen tussen vergif of klemmen, omdat de beestjes gewoon niet bij je binnen geraken. Als expert in ongediertebestrijding weten wij welke plekjes in je huis aantrekkelijk kunnen zijn voor knaagdieren en hoe je dat kan aanpakken. Contacteer ons gerust voor advies.

 

Insecticiden

Naast de rat en de muis staan ook de mug en de vlieg op de Most Wanted-lijst van de meeste huishoudens. Zeker in de zomer halen we al snel een insecticidespray in huis of een verdamper om ’s nachts de muggen weg te houden. Uit onderzoek blijkt dat we daar beter iets voorzichtiger mee omspringen dan we nu doen.

Producten die insecticiden bevatten, kunnen bij intensief gebruik de gezondheid schaden. Meestal gebeurt dat via aanraking met de huid. Denk maar aan een muggenstekker die wat uitloopt op je vingers of mierenpoeder in een ruimte waar je kinderen op de grond laat spelen. Het is dus vooral belangrijk om dat contact te vermijden.

 

Zorg voor bescherming & verluchting

Houd kinderen en huisdieren ver weg van insecticiden (en plaats dus ook geen muggenstekker in de kinderkamer) en bescherm je lichaam wanneer je het gebruikt door bijvoorbeeld wegwerphandschoenen te dragen. Een goede ventilatie is eveneens essentieel wanneer je deze producten gebruikt. Zet de ramen dus op tijd open en verlucht de ruimtes waar je insecticiden in gebruikt.

Tips voor het gebruik van insecticiden lees je natuurlijk ook op de verpakking van de producten. Volg altijd de richtlijnen op die je daarop terugvindt.

 

Insecten op een ecologische manier bestrijden

Je hoeft niet noodzakelijk meteen naar insecticiden te grijpen wanneer je last hebt van insecten. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat een muggenstekker niet alleen muggen, maar ook andere nuttige insecten doodt. Ook spinnen zijn er vaak niet tegen bestand, en die eten net heel graag muggen.

De beste tip tegen insecten – die, toegegeven, al eens een investering vergt – is om vliegenramen te plaatsen. Zo houd je ze in de eerste plaats al buiten. Een vliegenlamp werkt even goed en is zeker voor bedrijven of grootkeukens een efficiënte oplossing. En schrijf natuurlijk de klassieke citronellakaars niet af. Bijna alle doeltreffende muggensprays hebben extracten van de citrusplant erin verwerkt.

Ook de jaarlijkse fruitvliegenplaag in de zomer kan je biologisch bestrijden met de Fruitvliegjes Ninja.

 

Schakel FEROKILL in

Heb je twijfels bij een bepaald bestrijdingsproduct of laat je je graag bijstaan door een professional? FEROKILL heeft een uitgebreide kennis van alle producten en kan aanbevelingen geven over de plaatsing en het gebruik ervan. Contacteer ons voor meer informatie.

Gerelateerde berichten