Ratten: veelgestelde vragen

ratten veelgestelde vragen

Wat kost rattenbestrijding nu precies? Kan je echt ratten bestrijden met huis-, tuin- en keukenmateriaal? En hoe gevaarlijk zijn ratten eigenlijk? Ontdek snel alle antwoorden.

 

Ratten bestrijden: wat zijn de kosten?

De kosten van ongediertebestrijding verschillen per situatie. De grootte van de plaag, de soort bestrijding en de grootte van het pand beïnvloeden de prijs. Bij een rattenplaag moeten de specialisten ook verschillende keren langskomen, waardoor de prijs oploopt. Voor een exacte prijs vraagt u het best een offerte op.

Meer info over de kosten van ongediertebestrijding? Die vind je hier.

 

Zijn ratten gevaarlijk?

Ratten zijn niet de meest aangename dieren om in de buurt te hebben. Ze zijn een bedreiging voor onze gezondheid omdat ze bepaalde ziektes kunnen meedragen. Hantavirose, rattenbeetkoorts of salmonella zijn bekende voorbeelden.

Ratten zorgen ook voor veel materiële schade in hun zoektocht naar voedsel. Ze laten overaal knaagschade achter. Lees meer over de gevaren van ratten in onze blog.

 

Kan ik ratten bestrijden met geuren?

Het loont de moeite om huis-, tuin- en keukenmateriaal in te zetten tegen ratten, zeker als je geeft om milieuvriendelijke middeltjes. Zo zijn er een aantal geuren waar ratten niet van houden. Ze kunnen voorkomen dat ratten bij je binnenkomen. Maar een echte garantie zijn ze niet.

 

  • Ratten bestrijden met cayennepeper: meng wat cayennepaper met water in een spray en spuit elke 3 à 4 weken rond op de plekken waar ratten komen.
  • Ratten bestrijden met knoflook: hak fijn en meng met water in een spray. Of laat hele teentjes knoflook achter in de buurt waar ratten komen.
  • Ratten bestrijden met kruidnagel: laat een aantal kruidnagels achter in de buurt waar ratten het huis kunnen betreden.
  • Ratten bestrijden met pepermunt/eucalyptus: bedruppel watten met hooggeconcentreerde pepermunt- of eucalyptusolie en laat staan bij de plekjes waar ratten komen.
  • Ratten bestrijden met uien: snij een ui in schijfjes zodat de geur helemaal vrij komt. Verdeel over verschillende bordjes of bakjes en plaats ze in de buurt waar ratten komen.
  • Ratten bestrijden met theezakjes: ratten houden niet van de geur van thee, zeker niet als het munt of pepermunt is. Leg nog vochtige gebruikte theezakjes in de buurt waar ratten komen.
  • Ratten verjagen met azijn: ratten haten sterke, zurige geuren zoals die van azijn. Dompel watten onder in gewone azijn en verspreid ze op de plekken waar ratten komen. Vervang de watten wanneer ze opgedroogd zijn.

 

Kan ik ratten bestrijden met gips?

Je kan in principe met gips kan je je eigen rattenvergif maken. Het is dan de bedoeling dat de ratten gipspoeder opeten, zodat het verhardt in de maag. Je kan het gips ‘aantrekkelijker’ maken door het te vermengen met lokaas. Denk maar aan pindakaas, bloem, maïsmeel, (chocolade)melk of aardappelen.

Uiteraard is dit geen diervriendelijke oplossing en staan we hier helemaal niet achter. Ratten die gips binnenkrijgen zullen afzien en sterven. Daarom raden we dit ook af. Voor een grondige aanpak van uw rattenprobleem contacteert u het best een professional.

 

Ratten bestrijden in je gemeente

Gemeentes bestrijden ratten alleen als ze voorkomen in de publieke ruimte en langs waterwegen van de derde categorie. Op privéterrein is het aan de eigenaars zelf om stappen te ondernemen.

Is jouw rattenprobleem afkomstig van het publieke terrein? In dat geval kan een professionele ongediertebestrijder hulp bieden. Contacteer ons om het probleem te komen analyseren.

 

Kan ratten elektrisch bestrijden?

Er bestaan elektrische rattenvallen die de dieren doden met een efficiënte elektrische schok. Wat lokaas is genoeg, de val doet de rest. Het voordeel is dat je zo geen gif moet gebruiken, waardoor het dier niet afziet.

 

Kan ik ratten vangen met pindakaas?

Pindakaas behoort tot het beste lokaas om ratten te vangen, welke val je ook gebruikt. De dieren zijn dol op noten en zaden. Ze komen dus van nature af op de geur van pindakaas. Ook de vetten van pindakaas zijn verleidelijk voor ratten.

 

Kan ik ratten vangen met een emmer?

Handige Harry’s hebben inventieve manieren gevonden om zelf een rattenval te maken met een emmer. Op YouTube vind je tientallen video’s met telkens een ander origineel ontwerp.

 

Hoe kan ik zelf ratten bestrijden?

Er zijn verschillende manieren en producten om zelf aan de slag te gaan. Alles over zelf ratten bestrijden lees je in dit artikel.

Heb je te maken met een rattenprobleem? Bekijk onze oplossingen.

Ik wil een oplossing

Gerelateerde berichten

  • winter ongedierte

    Ongedierte in de winter: voor welke soorten moet je oppassen?

    Als de dagen beginnen te korten en de temperatuur begint te zakken, dan weet je het: de winter komt eraan. We blijven vaker binnen en maken het gezellig. Helaas hebben sommige diersoorten exact dezelfde reflex. Ze ontsnappen aan de kou en de honger door je huis binnen te dringen. Hoe......

    Lees meer >

  • rat keuken

    Het verschil tussen rat en muis: welk beestje heb je in huis?

    Wanneer je iets hoort knagen in je koekenkast of kabels, gaat het meteen ook knagen in je hoofd: zit ik met een muis of met een rat? Eens je die zaak hebt uitgeklaard, weet je ook nog niet met welke muis of rat je zit. Heb je last van de......

    Lees meer >

  • zelf ratten bestrijden

    Zelf ratten bestrijden: hoe begin ik eraan?

    Last van ratten in huis? Wees er dan snel bij voor je met een grote plaag te maken krijgt. Is de plaag nog voldoende klein? Dan kan je ze zelf bestrijden met de juiste middelen en een goede knowhow. Ratten laten zich namelijk niet snel vangen. Bij grotere plagen heb......

    Lees meer >