Zelf vliegen bestrijden: hoe begin ik eraan?

zelf vliegen bestrijden

Zet je in de zomer deuren en ramen open, dan kunnen de vliegen massaal binnen. Dit voorkomen kan je uiteraard doen door horren te plaatsen. Huisvliegen, fruitvliegjes, klustervliegen, rioolvliegjes, … noem maar op. Ze kunnen al snel een plaag vormen, dus wees er op tijd bij om ze te bestrijden.

 

Wat kan ik preventief doen?

Zeker in de zomermaanden hou je vliegen beter buiten. Dat kan heel makkelijk door het installeren van goed sluitende vliegendeuren of vliegenramen. Kies voor stevig kwaliteitsmateriaal en zorg dat je ze altijd goed sluit. Vind je het installeren van vliegendeuren en –ramen te duur? Begin dan aan de zuidwestkant van je huis. Daar komen over het algemeen veel meer vliegen dan aan de schaduwkant.

Een vliegenplaag in huis kan heel snel uit de hand lopen. Waarom? Omdat ze wel tot 150 eitjes per dag kunnen leggen. Ze leggen hun eitjes onder andere in rottende voedingswaren en schimmel. Zet daarom je eten altijd in de koelkast en gooi afval meteen in een goed afgesloten vuilnisbak.

 

Hoe kan ik zelf vliegen bestrijden?

Zijn ze toch binnen geraakt? Dan ga je best zo snel mogelijk over tot de bestrijding, vooraleer ze nog meer eitjes kunnen leggen. Er zijn een aantal manieren om je probleem aan te pakken.

Zo zijn er verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals azijn en kruiden (lavendel, kruidnagel), maar wij verkiezen toch meer doeltreffende producten. Zeker wanneer je het probleem snel opgelost wil zien.

De 4 soorten vliegen die het vaakst in huis voorkomen zijn: de huisvliegen, de fruitvliegjes, de klustervliegen en de rioolvliegjes. We overlopen voor elke soort de beste bestrijdingswijzen.

huisvlieg

Zelf huisvliegen bestrijden

De huisvlieg of kamervlieg komt voor in de buurt van afval of vee, maar ook rond en in je huis. Ze kunnen enorm vervelend zijn, aangezien ze met hun pootjes bacteriën of andere schadelijke organismen kunnen verspreiden. Je bent ze dus liever kwijt dan rijk, zeker voor ze een plaag vormen.

Naast een klassieke of elektrische vliegenmepper zijn er nog een paar andere manieren om huisvliegen te bestrijden.

Zo kan je een dispenser plaatsen die automatisch op bepaalde frequenties insecticide vernevelt in de ruimte. Het insecticide is natuurlijk en heeft een directe knock-down werking, waardoor de vliegen meteen zullen sterven. Het is belangrijk dat je dit product in een gesloten ruimte gebruikt en niet in de buurt van voeding.

Liever handmatig insecticide vernevelen? Dat kan met een handige spuitbus. Dit product heeft dezelfde knock-down werking. Houd de ruimte ook in dit geval gesloten en verlucht goed na 10 minuten. Een verstuiving van 1 – 2 seconden per 10 m³ ruimte volstaat.

Ben je eerder van het passievere type? Lok de vliegen dan met een kleefstrip die je op ramen en deuren aanbrengt. Vliegen sterven na aanraking met het aanwezige insecticide, zonder aan de strip te blijven kleven. De geurloze strip blijft 4 maanden werkzaam. Het insecticide verdampt niet in de lucht.

Een optie voor buiten is een vliegenzak ophangen die de vliegen veilig wegvangt. Dit helpt je om een plaag te voorkomen. Hang deze zak op 5 à 10 meter van de te beschermen plaats (terras, stal, afvalbakken, enz.)

fruitvliegjes

Zelf fruitvliegjes bestrijden

Deze kleine vliegjes van maar 3 mm tref je in de warmere maanden wel eens aan in keukens en gft-containers. Ze worden aangetrokken door de geur van rottende en gistende producten. Omdat ze razendsnel en in grote getale voortplanten, is het belangrijk om het probleem snel aan te pakken. Fruitvliegen kunnen immers je fruit en groenten bevuilen met hun uitwerpselen.

Fruitvliegjes komen gemakkelijk binnen, maar zijn ook gemakkelijk weer weg te krijgen. Allereerst is preventie heel belangrijk. Zorg ervoor dat je ze simpelweg de kans niet geeft om tot in je keuken te geraken. Bewaar daarom je fruit niet te lang, houd het proper en sluit steeds je vuilnisbak.

De ideale oplossing om ze weg te vangen is de Fruitvliegjes Ninja. Zet of hang een potje op in de buurt van de ontwikkelingsbron (fruit, vuilnisbak) en de lokstof doet meteen haar werk. Deze ecologische en compacte fruitvliegjesvanger bevat de meest effectieve lokstof en is volledig biologisch. De inhoud van een flesje gaat 3 weken mee.

klustervliegen

Zelf klustervliegen bestrijden

Klustervliegen lijken op gewone huisvliegen, maar zijn iets groter en hebben een bruingrijze kleur. In het najaar vormen klustervliegen grote zwermen om te overwinteren. Dit doen ze bijvoorbeeld in een holle boom, maar ook spouwmuren, zolders of hoge gebouwen zijn voor hen geschikte plaatsen. Ze zoeken hun overwinteringsplek in september/oktober en vliegen weer uit tijdens de lente. Wanneer een zwerm klustervliegen dé ideale plek gevonden hebben, blijven ze deze plek elk jaar bezoeken. De overlast zal per jaar verschillen. Daarom is het belangrijk om dit probleem telkens aan te pakken, tenzij je elk jaar gezelschap wilt van enkele honderden klustervliegen. Wering langs buiten zal weinig doeltreffend zijn, maar binnen bestrijden lost het probleem wel op.

Klustervliegen verdelgen kan je eenvoudig zelf doen met doeltreffende producten. Gebruik hiervoor de automatische dispenser die regelmatig insecticide verspreidt. Dit is de beste keuze wanneer je niet gemakkelijk alle vliegen kan zien en raken.

rioolvliegjes

Zelf rioolvliegjes bestrijden

Rioolvliegjes worden ook wel latrinevliegjes of motmuggen genoemd. Schadelijk zijn ze niet, maar ze kunnen snel in aantal toenemen en zo vervelend worden. Deze vliegjes zijn klein, donker en hebben stevige zwarte haren. Ze komen voor wanneer er zich rioleringsproblemen voordoen, bijvoorbeeld door een kapotte leiding of een septische put die niet goed afsluit.

Je kan een dispenser met insecticide plaatsen, maar let op: dit gaat het probleem niet oplossen. De vliegjes die in aanraking komen met de insecticide zullen meteen sterven, maar zo is de oorzaak nog niet aangepakt. Laat dus ook zeker alle defecten herstellen.

 

Op zoek naar geschikte producten om zelf vliegen te bestrijden? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.

Naar de webshop

Gerelateerde berichten