Houtworm bestrijden met trucjes van Tante Kaat

Ook tegen houtwormen kan je zelf aan de slag met huis-, tuin- en keukenmateriaal. Maar zijn die trucjes van Tante Kaat wel altijd even effectief? We sommen een aantal doe-het-zelfmiddeltjes op en geven ons verdict.

Houtworm bestrijden met petroleum

Petroleum of bezine zijn goede oliën om hout mee af te sluiten voor houtwormen. Je kan de olie op het hout smeren. Dit is dus een goede manier om houtwormen te voorkomen.

Als de houtwormen al in het hout zitten, kunnen ze er ook niet meer uit, waardoor ze alleen maar dieper het hout in kunnen. Als de petroleum tot diep in het hout doordringt, worden de houtwormen gedood. Maar vaak zijn de aangetaste balken zo dik dat de houtwormen diep genoeg kunnen vluchten. Petroleum is dus geen zaligmakend middel.

 

Houtworm bestrijden met azijn

Meng azijn met een heel sterke alcohol en breng over in een spray. Spuit het mengsel over het hout en in de spleten en naden, zodat het in het hout binnensijpelt.

Ook dit middel zal nieuwe houtwormen ervan weerhouden om het hout binnen te dringen. Bestaande houtwormen zullen op de vlucht slaan voor het middel en dieper het hout ingaan. Ook hier speelt de dikte van het hout een rol en zal het middeltje wellicht niet sterk genoeg zijn om alle beestjes te doden.

 

Houtworm bestrijden met ammoniak

Ook dit middel werkt het best bij kleine houten voorwerpen. Besmeer het hout met ammoniak en laat het middel ook in de gaatjes van het hout sijpelen. De houtwormen zullen uit het hout proberen te kruipen.

Bij dikker hout zal het middel niet diep genoeg kunnen indringen, waardoor het een beetje vergeefse moeite wordt. En let ook op bij het gebruik van ammoniak. Bij blootstelling aan een te hoge concentratie kunnen de slijmvliezen en de longen aangetast worden. Goed verluchten is dus de boodschap.

 

Conclusie

Het is zeker dat houtwormen helemaal niet houden van bovenstaande huis-, tuin- en keukenmiddeltjes en dat ze in sommige gevallen het ongedierte doden. Maar het blijven slechts lapmiddeltjes. Het proberen waard, maar in veel gevallen zijn de grove middelen nodig. In dat geval contacteer je het best een professionele ongediertebestrijder. Bekijk hier hoe Ferokill te werk gaat.

 

Waren deze middeltjes niet voldoende om zelf van je houtwormprobleem af te komen? Liever eens laten checken door een professional?

Maak een afspraak bij Ferokill

Gerelateerde berichten