Kan je zelf houtworm bestrijden?

zelf houtworm bestrijden

Houtwormen blijven vaak lang onopgemerkt in huis, maar ze kunnen wel ernstige schade aanrichten. Je houten draagbalken worden instabiel of je houten kast valt uit elkaar. Je kan het ongedierte daarom maar beter buitenhouden, maar kan je houtwormen ook zelf bestrijden?

 

Houtwormen zijn eigenlijk larven afkomstig uit de eitjes van een houtkever. Een houtworm eet zich een weg door onbehandeld hout en verkiest daarom zachte houtsoorten boven hardere soorten die moeilijker te knagen zijn. Een houtworm is meestal crèmekleurig met een zwartbruine kop. Hij heeft een lijfje van 6 tot 11 millimeter. De kans dat je hem ziet, is klein. Je herkent een houtwormenplaag aan kleine ronde gaatjes in het hout. Dat zijn de gangen die de larven graven. Meestal zijn er heel veel verschillende gaatjes doordat de houtworm zich een weg naar buiten eet om uit te vliegen. Daarbij komt ook stof of boormeel mee uit de gaatjes, dat onder je meubels, balken of op je trap blijft liggen.

 

Zelf houtwormen bestrijden

Je kan houtwormen voorkomen door hout preventief te laten behandelen met verf, lak, vernis, boenwas of beits. Een houtkever verkiest namelijk onbehandeld hout om zijn eitjes achter te laten. Ook heeft hij een voorkeur voor vochtig hout. Verlucht daarom altijd goed de ruimtes in huis. Als je zelf houtwormen gaat bestrijden, moet je beginnen met alles stofvrij te maken. Oude verf, beits of laklagen moeten eerst met een krabber of staalborstel verwijderd worden zodat de bestrijdingsmiddelen tot diep in het hout kunnen doordringen. In doe-het-zelfwinkels kan je pesticiden vinden die gemengd werden met kerosine voor de bestrijding van houtwormen. Wees steeds heel voorzichtig als je hier zelf mee aan de slag gaat. Draag beschermende kledij en een masker. Blijf nadien ook minstens een dag uit de behandelde ruimte.

Dit soort pesticiden heeft een zeer lange nawerktijd. Nadat het ingetrokken is, blijft het nog jaren nawerken. Stel dat er een houtkever naar binnen vliegt, dan sterft hij als hij in aanraking komt met het product. De bestrijdingsmiddelen dringen zo diep door in het hout dat ook larven die pas jaren later uitkomen bestreden worden. Deze pesticiden zijn op zich niet schadelijk voor mensen, maar de nodige voorzichtigheid is toch aanbevolen. Ben je niet zeker van je aanpak, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in.

 

Houtwormen professioneel laten bestrijden

Tijdens een eerste plaatsbezoek gaan we na over welke soort houtworm het gaat. Dan maken we een gericht plan en een offerte op. Bij akkoord maken we de ruimte spuitklaar door verf en vernis van het hout te verwijderen. We hebben daar een speciale machine voor. Nadien kunnen we het zuivere hout bespuiten met insecticide die diep in het hout trekt en daar larven en houtwormen doodt. Dat is een chemisch product op basis van kerosine, dus gebeurt de bestrijding in een speciaal pak. Als het echter om de boktor gaat, dan is de larve groter en moeten we de gangen van die larve openmaken en daarin insecticiden aanbrengen. Dan kruipt er meer werk in het spuitklaar maken.

Meer info over hoe we te werk gaan vind je hier.

 

Laat je houtwormen bij je thuis liever door een expert aanpakken? Contacteer dan snel de professionele ongediertebestrijders van FEROKILL voor een offerte op maat voor het bestrijden van houtwormen.

Contacteer ons

Gerelateerde berichten