Ongedierte in de bakkerij: zo pak je dat aan

ongedierte bakkerij

Als bakker heb je meer dan genoeg aan je hoofd en wil je je focussen op de kern van je zaak, namelijk heerlijk brood verkopen. Ongedierte kan je dan ook missen als de pest. Ontdek hier alles over ongedierte in de bakkerij en hoe je dat preventief kan aanpakken.

 

Bakkerijen zijn kwetsbaar voor ongedierte omdat er voedsel wordt opgeslagen en geproduceerd. Voor veel soorten ongedierte vormt jouw zaak dus de ideale thuis dankzij de bijna onuitputtelijke voedingsbron. Ongedierte in je bakkerij brengt echter heel wat problemen en gezondheidsrisico’s met zich mee.

De risico’s van ongedierte in de bakkerij

Niet alleen het imago van je zaak heeft te lijden onder de aanwezigheid van ongedierte. Je speelt ook met de gezondheid van je klanten, bijvoorbeeld als er uitwerpselen en dergelijke in de voedingswaren zouden terechtkomen. Bovendien brengt ongedierte soms ook ziektes, zoals salmonella of E. coli, met zich mee. In het ergste geval kan het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) beslissen om je bakkerij te sluiten.

Verder kunnen knaagdieren en voorraadinsecten schade toebrengen aan je infrastructuur. Muizen en ratten knagen elektriciteitskabels kapot en dat kan tot brandgevaar leiden. Voorraadinsecten die in je machines terechtkomen, kunnen ook daar schade aanrichten. Dat kan je uiteindelijk heel wat geld kosten en dan hebben we het nog niet over de aangetaste voorraden die vernietigd moeten worden.

Voldoet je bakkerij aan de regels voor voedselveiligheid?

Volgens de Belgische wetgeving moet elke bakkerij een hygiëne- en voedselveiligheidsbeleid hanteren. Dat wil zeggen dat je een ongediertepreventieplan moet opstellen, waarin je aangeeft hoe je preventief ongedierte gaat bestrijden en welke actiepunten je daarvoor gaat nemen. Deze regels staan bij de meeste bedrijven ook netjes opgelijst in een hygiënecode, een gids om correct met hygiëne en voedselveiligheid om te gaan. Dat noemen we het Hazard Analysis and Critical Control Points-plan (HACCP). In dat plan moet je bijvoorbeeld de risico’s in jouw zaak in kaart brengen.

 

Wat zijn de risicozones in je bakkerij?

  • Het atelier, voornamelijk rond de oven en in de ruimte waar het gistproces plaatsvindt
  • De opslagruimte van grondstoffen
  • De winkelruimte en toonbank
  • Je afvalopslag

Welke soorten ongedierte komt het vaakst voor in een bakkerij?

Verschillende soorten ongedierte kunnen voorkomen in een bakkerij, maar meestal gaat het over knaagdieren en voorraadinsecten zoals deze:

Hoe kan je preventief ongedierte in je bakkerij bestrijden?

Een goede preventie begint bij het dichten van alle mogelijke gaten en kieren in je zaak. Houd er rekening mee dat kakkerlakken en mieren zich door de kleinste gaatjes kunnen wringen. Verwijder ook buiten het pand alle mogelijke schuilplaatsen voor muizen en ratten, zoals bijvoorbeeld onkruid of struiken die tegen de gevel aangroeien.

Berg alle voedingswaren verder altijd goed op in afgesloten containers en laat nooit afval rondslingeren. Zet vuilniszakken en dergelijke tijdig buiten en vermijd rommelige hoekjes waar ongedierte kan schuilen.

Hulp nodig bij ongediertebestrijding in je bakkerij?

Bij FEROKILL helpen we je graag bij het opstellen van je HACCP-plan, het preventief bestrijden van ongedierte of het bestrijden van een bestaande plaag. Je kan steeds rekenen op een professioneel ongediertebestrijdingsplan met optimale opvolging achteraf. Onze medewerkers zijn ervaren ongediertebestrijders en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector. We verzekeren dan ook een snelle en doordachte aanpak.

Ontdek onze oplossingen voor bakkerijen

Gerelateerde berichten