Wat is de IFS Food-richtlijn?

ifs-food

De International Food Standard of IFS is de Frans-Duitse tegenhanger van de Britse BRC-standaard op vlak van voedselveiligheid. Het is een internationale richtlijn die in meer dan 95 landen geldt en waarbij ook de Franse en Italiaanse retailers zich aangesloten hebben. Hij wordt ook wel “International Featured Standard – Food” genoemd.

 

IFS werkt met vier criteria waaraan bedrijven moeten voldoen. Kunnen zij aan een van deze criteria niet voldoen, dan ontvangen ze geen certificaat. Deze vier criteria zijn:

  1. De beheersing van kritische punten
  2. De betrokkenheid van management en medewerkers
  3. De traceerbaarheid van producten, grondstoffen en verpakkingsmaterialen
  4. De uitvoering van corrigerende maatregelen

De IFS Food-richtlijn komt in grote lijnen overeen met de BRC-standaard. Het grote verschil zit hem in de manier waarop de criteria beoordeeld worden. Bij de BRC heb je na afkeuring 28 dagen de tijd om te bewijzen dat de tekortkoming weggewerkt is. Bij IFS bestaat die mogelijkheid niet, slaag je niet voor de audit dan krijg je geen certificaat. Het is dus belangrijk om meteen van de eerste keer te slagen voor de audit. De frequentie van de audits wordt bepaald door het behaalde resultaat en de risicoklasse van het product.

Door de eisen van de Duitse, Franse en Italiaanse retailers zien steeds meer leveranciers uit België zich verplicht zich aan deze norm te houden en het certificaat te verkrijgen. Natuurlijk is dat ook een teken van kwaliteitscontrole en voedselveiligheid naar de klanten van je bedrijf toe. IFS Food vraagt een onder andere een gedocumenteerd en efficiënt HACCP– (Hazard Analysis Critical Control Points) en kwaliteitsmanagement. Daarnaast zijn er strenge voorwaarden voor het management, hygiëne van het personeel en de onderbouwing van de productieprocessen.

 

Valt ongediertebestrijding onder IFS Food

Omdat HACCP een onderdeel vormt van IFS Food, valt ook ongediertebestrijding onder de criteria. Dat geldt bovendien niet alleen bij de productie van voedingswaren, maar ook in de horeca, supermarkten of de veeteelt. Om te voldoen aan de HACCP-normen, ben je als bedrijf verplicht een ongediertebestrijdingsplan te hebben. Daarin moet jij als zaakvoerder kunnen aantonen dat je bedrijf de nodige stappen onderneemt om ongedierte buiten te houden.

Het ongediertebestrijdingsplan bewaar je in een goed geordende en overzichtelijke map die steeds ter plaatse ligt en regelmatig aangevuld wordt. Dat plan wordt samen met de tools voor rapportage en alle extra info die je nodig hebt voor ongediertebestrijding, opgenomen in onze FPC-map en is nodig om te voldoen aan de HACCP-richtlijn en dus om te slagen voor de IFS Food-audit.

 

Bij FEROKILL kan je rekenen op een professioneel ongediertebestrijdingsplan met optimale opvolging achteraf. Onze medewerkers zijn ervaren ongediertebestrijders met jaren ervaring. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector en verzekeren een snelle en doordachte aanpak.

Ontdek onze services voor bedrijven

Gerelateerde berichten

  • Zo vermijd en bestrijd je een vliegenplaag in de horeca- of voedingssector

    Ze draaien in cirkels aan je plafond, zoemen tegen je ramen of landen op je huisbereide maaltijd: vliegen. Vreselijk irritant zijn ze, en daarbovenop ook onsmakelijk. Daarom houd je ze niet alleen graag uit je huis, maar ook uit je bedrijf – zeker wanneer je in de horeca- of voedingssector......

    Lees meer >

  • ongedierte hotels

    Ongedierte in hotels: wat kan ik doen?

    Plekken waar veel mensen samenkomen én voedingswaren behandeld worden, zijn een aantrekkelijke thuis voor tal van ongedierte. Van vliegende tot kruipende insecten, knaagdieren en voorraadinsecten, een hotel is om die redenen een waar paradijs voor ongedierte....

    Lees meer >

  • ongedierte bakkerij

    Ongedierte in de bakkerij: zo pak je dat aan

    Als bakker heb je meer dan genoeg aan je hoofd en wil je je focussen op de kern van je zaak, namelijk heerlijk brood verkopen. Ongedierte kan je dan ook missen als de pest. Ontdek hier alles over ongedierte in de bakkerij en hoe je dat preventief kan aanpakken....

    Lees meer >